U 2024. godini veselimo se brojnim novitetima kada su novi trendovi u pitanju. Kao i za sve ostalo, tako i dizajn interijera ove godine očekuju preokreti, a jedva ih čekaju proučiti svi oni koji se upravo ou nadolazećim mjesecima planiraju baviti renovacijom svojih domova.

Internet već vrvi savjetima i idejama za uređenje, a čini se da ćemo ove godine svjedočiti nekonvecionalnim bojama, kombiniranom pristupu dizajnu iz različitih razdoblja, povratku romantizmu, floralnim momentima i tonovima dragulja.

Voćni štih breskve i marelice

Nježne, neupadljive i slatke boje stoje u prognozi trendova za 2024. godinu što nimalo ne čudi kada je upravo 'Peach Fuzz' Pantoneova boja godine. Osim što zrači toplinom i modernom elegancijom, u isto vrijeme daje dojam neutralnosti, a svejedno štih vesele boje, ovisno o tome kako je kombinirana s ostatkom namještaja ili okoline. Mnogi stručnjaci sugeriraju njezino kombiniranje s tirkiznom bojom koja je njezina potpuna suprotnost, a divno se uklapa dajući tropski, opušteni dojam.

Dizajn interijera
Shutterstock 

Metalik u modnom svijetu, metal u interijeru

Krom, čelik i aluminij bit će sastavni dio dizajna interijera, a neki stručnjaci smatraju da je to samo posljedica godina unazad u kojima se potencirala zemljana paleta boja smeđih i sivih nijansi. Stručnjaci kažu da ovi metali pojačavaju svaku vibru koju soba već sama po sebi daje nakon što su godinama zlatni i crni detalji dominirali svijetom dodataka za interijer. Kao i kod ostalih, tako i kod gore navedenih metala, savjet je izbjegavati presjajne metale, a birati one uglađenijeg i sofisticiranijeg izgleda od brušenog kroma ili nikla.

Dizajn interijera
unsplash 

Tamno i duboko: Tonovi dragulja

Zasićene nijanse dragocjenih dragulja daju paleti za 2024. godinu posebnu baršunastu tajanstvenost. Kako stručnjaci kažu, i to je rezultat naglašenih zemljanih tonova kroz godine, a ljudi ponovno otkrivaju jarkije boje u svojim domovima što je dobrodošla promjena u odnosu na neutralnost viđenu kroz protekle godine. U toj promjeni prednjače upravo boje dragulja koje su savršen način stvaranja bogatog dojma cijelog prostora. Poseban je naglasak na boji jantara koju često kategoriziramo kao zapanjujuću i svestranu nijansu.

Dizajn interijera
unsplash 

Nova romantika

Romantizam više nije samo dio prošlosti - vratio se na velika vrata. Romantični dizajn više je od samog utjelovljenja estetike Valentinova, a ružičaste, crvene, cvjetne boje, čipka i vrpce mogu biti senzualne i provokativne. Od jastuka do posteljina, tepiha i zavjesa, botanička inspiracija uvlači se u sve tekstile, a cvjetni uzorci više se ne smatraju pretjeranim. Ukratko - cvjetni maksimalizam polako gura suptine cvjetne uzorke u stranu.

Dizajn interijera
unsplash 

Uzorci odnose prevlast

Sukladno do sada navedenim trendovima, bijeli, čisti zidovi nisu ušli u 2024. godinu. Nakon mnogo, po mišljenju mnogih i previše, neutralnosti, porasla je žudnja za domovima s karakterom, osobnosti i šarmom, hrabrim odmakom od prigušenog stila koji je vladao dugo vremena. Sada je vrijeme za renesansu uzoraka. Ovdje nije samo riječ o o sitnim printevima, već spajanju tekstila, zidnih tapeta i svega što čini prostor drugačijim. 

Dizajn interijera
Shutterstock