Svijet interijera, unutarnjeg uređenja, ali i dizajna uporabnih predmeta je svijet koji se doživljava kroz rafinirane estetske elemente u kojima važnu ulogu igraju boje. Zato je uvijek zanimljivo pogledati nu svijet trendova u uređenju interijera kroz boje, a za istaknuti je da će osim Pantoneove Peach Fuzz, boje za 2024. pažnju privlačiti i nijanse plave, tonovi zemljanih te sunčanih boja. Inspiracije ne nedostaje.

Sve nijanse plave

Od nebesko plave doplave boje koje povezujemo s bojom neba nakon zalaska sunca, u kombinaciji sa sivom, plava paleta priziva slow living energiju, vibru mjesta na obali mora, umirujući kontrast u odnosu na užurbanost svakodnevnog života. Posebnu pažnju zaslužuje svijetlo plava boja, smirujuća u svojoj estetici, ugodna i primjenjiva. Plava će osvojiti interijere ne samo kao detalj na zidovima već i kao boja koja će kroz detalje osvježiti kuhinje, ulazna vrata...

Inerijeri boje 2024
Unsplash / Ilya 

Nježno žuta

Ova boja, posebice u toplim, nježnim nijansama, predstavlja energiju i optimizam. Primjer je kako osvježiti inače vječno popularnu bež bijelu estetiku, kako u prostore unijeti dašak topline jutarnjeg sunca jer se odlično primijenjuje na zidove, ormare ili bilo gdje drugdje gdje osjećate kako je potrebna unijeti malo boje.

Inerijeri boje 2024
Unsplash / Jean Philippe Delberghe Feijc 

Boja kadulje

Sage green je boja koja u svaki interijer unosi snagu mira jer pruža elegantan zaokret od klasične tamno zelene boje a određena je sivkastim, srebrnastim tonovima koji vizualno smiruju. U godini pred nama pažnju će privlačiti i nešto tamnija boja kadulje, inspirirana nijansama šume, planine, te će biti savršena boja za drvene naglaske u domovima i poslovnim prostorima. Pruža osjećaj mira te u prostore unosi dojam prirode.

Inerijeri boje 2024
Unsplash / Thanos Pal 

Ljepota tamnijih tonova

Zamislite boju zemlje, smeđe kože, elemente sive poput boje ugljena. Ove boje pružaju osjećaj stabilnosti, odlično se uklapaju u prostore klasičnog dizajna, posjeduje dubinu koja ih čine dobrodošlim za luksuznije prostore. Posebno se ističe tamno smeđa, i u godini pred nama uživat će se u interijerima prožetim bogatom, čokoladno smeđom bojom. Popularnost ove boje ukazuje na zaokret prema prirodi i prostorima u kojima se osjeća estetska nostalgija inspirirana povijesnim periodima ili sedamdesetima. Pametno korištenje palete tamnijih boja ukazuju kako tamnija boja može djelovati meko, ugodno i dojmljivo.

Inerijeri boje 2024
Unsplash / Ryan Riggins 

Pantoneov Peach Fuzz

Ova boja donosi udobnost, suosjećanje i povezanost u svaki prostor u kojem se ljudi žele osjećati opušteno. Odlično se ističe unutar palete tradicionalnih neutralnih boja i odlično će iskočiti bilo gdje gdje su potrebne opuštene vibracije ili kreativna inspiracija. Ovaj nježni, blijedi ton oponaša ljudsku kožu i poziva da ojačamo vezu sa svojim prirodnim okruženjem, a Pantone ističe kako ova boja budi produktivnost i postignuća u karijeri. Breskva, marelica,kaki? Na vama je da pronađete vama savršenu nijansu ove zanimljivepalete boja.

Pantone boja 2024
Pantone 

Paleta boja bobičastog voća

Zanimljivo je kako platforma Etsy, na kojoj se nude brojne ručno kreirane stvari, bilježi pad pretraživanja ukrasa i detalja u žarko ružičastim bojama za čak 58 posto, a upravo su te boje u godini za nama snažno privlačile zahvaljujući barbicore trendu. Raste potreba za bojom koju opisujemo kao boju bobičastog voća, burgundy, crveno ružičastom, a dizajnerski savjeti ukazuju kako je dobrodošlo korištenje tonova boja iz ove palete sa sjajem dragog kamenja, i to kroz dekorativne detalje koji će prostorijama dati novi sjaj.

Inerijeri boje 2024
Unsplash / Erica Marsland Huynh