Uređenje stambenog prostora uvijek je izazov, posebno kada govorimo o uređenju stanova manje kvadrature u kojima i svaka od prostorija ima svoje posebne zahtjeve. Zato, ako je vaša dnevna soba skromnijih dimenzija, poslužite se jednostavnim trikovima bojanja zidova prilikom uređenja i primijetit ćete kako isti prostor može djelovati prostranije.

Svijetle boje

Klasična, ali uvijek efektna bijela boja provjereno je rješenje za male prostorije. Najčešće su zidovi obojeni u bijelu ili bež boju, no čak i ako je zid naglašen, odaberete li svijetlu nijansu za namještaj i tepih, soba će opet djelovati svježije, otvorenije i svjetlije.

Uređenje interijera mali dom
Unsplash / Marina Podrez 

Istaknuti zid

U 90-ima i početkom 2000-ih mogli ste vidjeti bijelu sobu sa samo jednim zidom obojenim u narančasto ili tirkizno. Smatrali bi ga old-school feature wallom - jednostavnim, ali pretjeranim stilskim rješenjem od kojeg su dizajneri na kraju pobjegli zbog prevelike razmetljivosti i popularnosti. 

Danas je istaknuti zid, ali na malo drugačiji način, opet u trendu. Uz puno maštovitiji izbor boja, završnih obrada i uzoraka, moderni akcentni zid zauzima novo mjesto u prostoru i savršeno se uklapa u urbani dizajn.

Uređenje interijera mali dom
Unsplash / tu-tu 

Ovisno o završnoj obradi ili boji koju koristite, zidni zid može vizualno povećati malu sobu. Na primjer, bojanje jednog zida u tamniju boju iznenađujuće dodaje dubinu i malo dramatičnosti ugodnom prostoru. Hladne boje, za razliku od toplih, imaju sposobnost apsorbiranja više svjetla nego što ga reflektiraju.

Budite umjereni, jer bi istaknuti zid trebao biti jedan. Nikada ne naglašavajte više od jednog zida u prostoriji ili više od par u cijelom prostoru.

Uređenje interijera mali dom
Unsplash / Element5 

Pruge

U modi je poznato da pravilno postavljene pruge na odjeći vizualno izdužuju i stanjuju figuru. Isto pravilo vrijedi i za uređenje interijera - okomite pruge optički će izdužiti prostoriju.

Naše oči prate pruge, u ovom slučaju okomite, tjerajući pogled prema dolje i tako vizualno stvaraju osjećaj visine i prostranosti.

Uređenje interijera pruge
Cole and Son / Pinterest 

Erste 2023 Diners Exclusive kampanja
Erste Diners