Postoji zanimljiva veza između sadržaja u kojem smo uživali u zadnjih godinu, dvije na streaming kanalima, između filmova i omiljenih serija te putovanja i destinacija prema kojima ćemo se uskoro i zaputiti. Veza se krije u destinacijama i filmskim lokacijama koje su nas impresionirale upravo preko ekrana i koje su nam se nametnule kao savršen odabir za duža ali i kraća putovanja i najkraće se opisuje pojmom setjetting.

Emily in Paris
Profimedia Emily in Paris, Netflix
Emily in Paris
Profimedia Emily in Paris, Netflix

To potvrđuju i zanimljivi nedavno objavljeni podaci Netflixa koji ukazuju da je 70 posto programa koje gleda prosječan Netflix korisnik snimljeno na lokaciji koja često postaje zanimljivim mjestom za odmor, a za istaknuti je porast interesa za posjet Parizu i Francuskoj za čak 20 posto veći od onog pretpandemijskog, zahvaljujući Netflixovoj uspješnici Emily in Paris. Jednako tako, snažna potražnja za odmorom na Siciliji dogodila se zahvaljujući drugoj sezoni serije The White Lotus.

The White Lotus
Profimedia The White Lotus, HBO

The White Lotus
Profimedia The White Lotus, HBO

The White Lotus
Profimedia The White Lotus, HBO

Prema riječima Natalie Allard, glasnogovornice Expedije, jedne od globalno najutjecajnijih platformi za planiranje putovanja, TV preuzima trend od Instagrama koji je do nedavno imao ključni utjecaj na putovanja. "Identificirali smo setjetting kao veliki trend za 2023. godinu. Prema podacima Expedije, filmovi i serije danas su utjecajniji od društvenih mreža kada su u pitanju rezervacije putovanja. Dvije trećine globalnih putnika razmišljalo je o tome, a gotovo 40 posto ih je ispred trenda i već su rezervirali putovanja nakon što su bili inspirirani omiljenom serijom" ističe Allard koja kao top lokacije za 2023. godinu izdvaja Pariz, te Novi Zeland, Patagoniju, Italiju, Španjolsku, Grčku, Havaje, Veliku Britaniju (ne zaboravite utjecaj serija The Crown i Bridgerton)...