Nakon iznimno uspješnih dvadesetak godina inauguriranja liste najboljih svjetskih restorana te gotovo 14 godina od izlaska liste najboljih svjetskih barova, World’s 50 Best u svoju je obitelj priključio i izbor za najbolje svjetske hotele - The World’s 50 Best Hotels. 

The World's 50 Best Hotels, Awards Ceremony, 2023
The World's 50 Best Hotels / David Holbrook 

Na upravo održanoj ceremoniji dodjele nagrada u londonskom Guildhallu, objavljena je lista 50 najboljih svjetskih hotela uz što je dodijeljeno i nekoliko specijalnih nagrada. Kao što je naglašeno na početku same dodjele, pojam “najbolje” je izazovno i gotovo nemoguće precizno ocijeniti no zato je tu 580 anonimnih glasača, profesionalaca i aktera hotelijerske industrije, konzultanata, novinara i stručnjaka koji su, vodeći se vlastitim kriterijima, mogli dati ukupno 7 glasova hotelima koje su posjetili u posljednje dvije godine.

The World's 50 Best Hotels 2023 Group shot_high res (1).jpg
The World's 50 Best Hotels 

Svijet je u glasačkom smislu podijeljen na 9 regija kojima predsjedava 9 predsjednika Akademije izbora koji biraju glasače svatko za svoju regiju. Na osnovu danih glasova složena je konačna lista.

Pobjednikom je proglašen relativno novootvoreni obiteljski boutique hotel Passalacqua lociran uz čarobno talijansko jezero Como. Kako nam je sutradan uz doručak pričala vlasnica, Valentina de Santis, do kupnje posjeda su došli sasvim slučajno. Naime, njena obitelj već posjeduje Grand Hotel Tremezzo u neposrednoj blizini i već duže vrijeme traži posjed koji bi kupili i proširili svoj hotelski posao. Za Passalacqu su znali godinama no nikada nije bila na prodaju. I dok su razgledali jednu staru vilu tik do nje, trgovac nekretninama im je rekao “znate li da će i Passalacqua uskoro ići na prodaju na tajnoj aukciji?”.

Obitelj De Santis jest imućna no očekivali su da nemaju šanse nadmetati se s puno jačim igračima na tržištu. No, čudom, kako kaže gđa. Valentina, pobijedili su i kupili toliko željeni posjed. Obnovili su vilu Passalacqua iz 18.stoljeća i postavili najviše standarde luksuznog malog hotela s naglaskom na individualno gostoprimstvo

The World's 50 Best Hotels, Passalacqua
The World's 50 Best Hotels No.1 Passalacqua, jezero Como, Italija

The World's 50 Best Hotels, Passalacqua
The World's 50 Best Hotels No.1 Passalacqua, jezero Como, Italija

The World's 50 Best Hotels, Passalacqua
The World's 50 Best Hotels No.1 Passalacqua, jezero Como, Italija

Drugi na svijetu je Rosewood u Hong Kongu koji smo posjetili u ožujku ove godine a treći hotel Four Seasons at Chao Phraya River u Bangkoku.

The World's 50 Best Hotels, Rosewood Hong Kong
The World's 50 Best Hotels No.2 Rosewood Hong Kong

The World's 50 Best Hotels, Four Seasons Bangkok
The World's 50 Best Hotels No.3 Four Seasons Bangkok at Chao Phraya RiverBangkok

Na radnoj kavi s direktorom, FB te marketing menadžerima hotela Four Seasons Bangkok osjetili smo njihovu nevjerojatnu strast koju su do najmanjeg detalja realizirali u smislu ugođavanja svojim gostima nudeći im brojne aktivnosti, od brojnih spa i wellness tretmana do vježbanja joge i škole borilačkih vještina.

Također, snažno ulažu u F&B sektor pa se tako mogu pohvaliti osim vrhunskih restorana Yu Ting Yuan (jedini kineski restoran sa Michelinovom zvjezdicom u gradu), Brasserie Palmier i talijanski Riva Del Fiume, a tu je i BKK Social Club bar koji je nedavno proglašen trećim na Asia’s 50 Best Bars 2023

The World's 50 Best Hotels, The Upper House
The World's 50 Best Hotels No.4 The Upper HouseHong Kong

The World's 50 Best Hotels, Aman Tokyo
The World's 50 Best Hotels No.5 Aman TokyoTokijo

The World's 50 Best Hotels, La Mamounia
The World's 50 Best Hotels No.6 La MamouniaMarrakech
The World's 50 Best Hotels, Sonevi Fushi
The World's 50 Best Hotels No.7 Soneva FushiMaldivi

The World's 50 Best Hotels, OneOnly Mandarina
The World's 50 Best Hotels No.8 One&Only MandarinaRiviera Nayarit

The World's 50 Best Hotels, Four Seasons Firenze
The World's 50 Best Hotels No.9 Four Seasons FirenzeFirenca

Na listi se nalaze hoteli sa 6 kontinenata a prevladavaju oni europski, ponajviše iz Francuske a zatim Italije, Velike Britanije i Španjolske. Drugi najbolji u Europi i ujedno 9. na svijetu je Four Seasons Firenze koji smo posjetili ovog srpnja i potpuno se zaljubili u njega. Ne samo palačom u kojoj se hotel nalazi već i sjajnim restoranom Il Palagio (1*) chefa Paola Lavezzinija. 

Iznenađuje činjenica da među 50 najboljih nema niti jednog iz Portugala gdje smo znali boraviti u fantastičnim hotelima uz obalu, zatim nema njemačkih niti austrijskih, niti jednog hotela s područja Skandinavije i Turske isto tako. Azija i Srednja Amerika očekivano su osvojili brojne nagrade i visoke pozicije. 

The World's 50 Best Hotels, Mandarin Oriental Bangkok
The World's 50 Best Hotels No.10 Mandarin Oriental BangkokBangkok

Kako je cijeli događaj bio sadržajno bogat i u danima prije i nakon dodjele, uspjeli smo upoznati mnoge važne članove luksuzne hotelske industrije te čuti važne informacije o njihovim strategijama, uspjesima i izazovima. Osobno me fascinirala obiteljska priča o stvaranju hotelskog brenda Singita Lodges u Africi dobitnika specijalne nagrade za Eco Hotel, zatim filozofija rada hotela Gleneagles u Škotskoj (dobitnik nagrade Art of Hospitality), pa hotel The Calile iz Brisbanea u Australiji (najbolji u Oceaniji). 

Nažalost, niti jedan hrvatski hotel se nije uspio etablirati na ovoj najprestižnijoj svjetskoj hotelijerskoj listi. 

Ono što smo znali da će ovaj izbor donijeti laureatima potvrdili su nam već sutradan na doručku. Još iste večeri uoči dodjele nagrada dobivali su informacije od svojih zaposlenika da im booking za sljedeću godinu intenzivno istovremeno raste te primaju brojne pozive i upite što od agenata i turoperatora kao i individualno od potencijalno novih gostiju. 

Svi radni sastanci, druženja, partiji i događaji vezani uz dodjelu održavali su se po najboljim londonskih hotelima, od The Langhama do Mandarin Oriental Hyde Parka, NoMada i prije par mjeseci otvorenog 1 Mayfair hotela. Osobno, najviše me se dojmio još neotvoreni Raffles hotel at The OWO koji se nalazi u samoj blizini Westminsterske palače i tik do zgrade Scotland Yarda. Na poziv Rafllesa imali smo prilike uživati u hotelu prije samog otvorenja koje bi se trebalo dogoditi krajem ovog mjeseca. Sobe su luksuzne, super komforne a ono što daje dodatnu visoku vrijednost ovom hotelu je i suradnja sa chefom Maurom Colagrecom koji tu otvara restoran Mauro’s Table. Colagreco čiji je restoran Mirazur bio proglašen najboljim na svijetu i nosi 3 Michelinove zvjezdice, postavio je precizan, elegantan i sofisticiran koncept restorana u Rafflesu i osobno nas ugostio premijerno nam pripremajući novi degustacijski meni.  

The World's 50 Best Hotels, Awards Ceremony, 2023
The World's 50 Best Hotels / David Holbrook Hrvoje Petrić na dodjeli nagrada The World's 50 Best Hotels 2023

Izbor The World’s 50 Best Hotels postavio je ljestvicu iznimno visoko već svojim prvim izdanjem i za očekivati je da će iz godine u godinu njegov utjecaj globalno rasti baš kao i izbor za najbolje restorane i barove. Baš svi od 50 nagrađenih hotela bili su prisutni ove godine u najjačim sastavima; bili su tu i vlasnici i direktori hotela, voditelji prodaje, marketinga i F&B-a. 

Nadamo se da ćemo u nekom od budućih izdanja na listi vidjeti i pokoji hrvatski hotel.