Svijet gastronomije još jednom se okupio kako bi se dodijelile nagrade najboljim restoranima na svijetu prema izboru prestižne organizacije The World’s 50 Best Restaurants. Ovogodišnja, 21. po redu dodjela nagrada, upriličena je u Španjolskoj, u čarobnoj Valenciji, a samoj ceremoniji proglašenja prethodili su dani ispunjeni druženjima brojnih chefova, restoranskih timova, konzultanata, investitora, aktivista i medija. Svečana dodjela nagrada, održala se u veličanstvenoj opernoj kući Les Arts, koja privlači pažnju kako interijerom tako i arhitekturom eksterijera.

U svijetu visoke gastronomije, hospitalityja i brojnih poslovnih mogućnosti ovaj je godišnji event od izuzetne jer osim što predstavlja restorane koji su crème de la crème liste restorana diljem svijeta, ono određuje i budući smjer razvoja velike i moćne hospitality industrije.

The World’s 50 Best Restaurants 2023 Group shot High res.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 


A restoran koji je sjeo na vrh liste 50 najboljih svjetskih restorana za 2023. je Central, restoran slavnog chefa Virgilia Martineza i chefice Píe León, smješten u Limi, glavnome gradu Perua. Ujedno ovaj je restoran proglašen i najboljim restoranom u Južnoj Americi za 2023. godinu. Titulu najboljeg restorana na svijetu preuzeo je od prošlogodišnjeg pobjednika - restorana Geranium iz Kopenhagena, koji je sada prešao u kategoriju Best of the Best. Razlog koji je istaknut za pobjedu temelji se na bioraznolikost autohtonih sastojaka Peru koji su osnova jelovnika restorana Central ali i razlog za posvećeni rad temeljen na istraživanju, suradnji s malim lokalnim zajednicama te posvećenosti tradiciji i održivosti kroz projekt Mater Iniciativa.

Virgilio Martínez i Pia León
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Virgilio Martínez i Pia León

W50BR23-1-50-List-Central-interior.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Restoran Central

W50BR23-Central-No1-Dish.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Restoran Central

William Drew, direktor sadržaja The World’s 50 Best Restaurants, je izjavio: "Veliko mi je zadovoljstvo podijeliti popis 50 najboljih svjetskih restorana 2023. i istaknuti fantastično postignuće restorana Central. Virgilio Martinez, Pía León i cijeli Central tim doista su utrli put slavljenju autohtonih namirnica kroz svoja inovativna jela i toplo gostoprimstvo. Njihova predanost istraživanju, poštivanje baštine svoje zemlje i promicanje jedinstvene bioraznolikost Perua je bez premca i čast nam je imenovati Central svjetskim najboljim restoranom. Ovogodišnji popis nastavlja ukazivati na širinu kulinarskog talenta diljem svijeta i veselimo se vidjeti kako će se čak razvijati dalje u 2024. i kasnije.”

Central, koji je otvoren 2008., prvi se put pojavio na ljestvici 2013., dospjevši na 50. mjesto. Brzo se popeo, provodeći veći dio posljednjeg desetljeća među prvih šest prije nego što je postao prvi južnoamerički restoran koji je postao broj 1.

Disfrutar
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Disfrutar, Barcelona

Restoran Central na listi slijede biser gastronomije smješten u Barceloni, restoran Disfrutar na drugom mjestu prestižne liste te na trećem mjestu vrhunski Diverxo, restoran mnogima omiljenog chefa Dabiza Muñoza.

Diverxo
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Diverxo, Madrid

Ovim uspjehom Južna Amerika dodatno jača svoju poziciju u globalnoj gastronomiji, te je za istaknuti kako kontinent na ovoj prestižnoj listi ima devet restorana uključujući dva nova: u Limi restoran Kjolle chefice Píe León na 28. mjestu, te restoran El Chato koji se nalazi u Bogoti a osvojio je 33. mjesto na listi najboljih svjetskih restorana.

Slijedi Azija sa sedam restorana na listi, uključujući singapurski Odette, ujedno proglašen najboljim restoranom u Aziji, s novim restoranima Le Du, Gaggan Anand u Bangkoku te Sézanne u Tokiju. Dva restorana smještena u Dubaiju također su po prvi put zauzela mjesto na samom popisu - Trèsind Studiom, proglašen i najboljim restoranom na Bliskom istoku i u Africi, te restoran
Orfali Bros Bistro.

Art-of-Hospitality-2023-Alchemist.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Alchemist, Kopenhagen

Nagrada Gin Mare Art of Hospitality dodijeljena je uz brojne ovacije i podršku publike restoranu Alchemistu iz Kopenhagena koji je zauzeo peto mjesto na ukupnoj listi. Doživljaj večere u Kopenhagenu organizatori dodjele su opisali kao gotovo mistično gastronomsko iskustvo u udaljenom, industrijskom kutku grada, doživljaj podijeljen na nekoliko činova u kojima se goste glavnog kuhara Rasmusa Munka i njegovog tima vodi kroz različite lokacije, vrste umjetnosti i pripovijedanja, uz izvrsnu hranu nastalu iz chefove opsesivne potrage za najfinijim sastojcima.

Best-Pastry-Chef -2023-pia-salazar.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Pía Salazar

Pía Salazar iz Nueme, iz Quita, dobitnica je nagrade za najbolju svjetsku slastičarku. Već okrunjena za najbolju slastičarku Latinske Amerike 2022., ova chefica pomaže u postavljanju Ekvadora na gastronomsku kartu svijeta i to svojim eksperimentalnim kreacijama, pretvarajući voće i povrće u slatka remek djela.

Best-Sommelier-2023-Miguel-Angel-Millan.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Miguel Ángel Millán, Diverxo

Po drugi put se dodijelila nagrada za najboljeg svjetskog sommeliera i ona je pripala Miguelu Ángelu Millánu, sommelieru madridskog Diverxa. Da je nagrada došla u prave ruke potvrdilo je glasno odobravanje brojnih okupljenih u samoj dvorani dodjele ceremonije. Razlog za nagradu objašnjen je od strane organizatora kako upravo Miguel Ángel Millán priprema vrhunske kombinacije tako bliske jelima chefa Dabiza Muñoza te tako doživljaj restorana diže na iznimno visoku razinu, čime se nametnuo kao jedan od najvažnijih sommeliera na međunarodnoj restoranskoj sceni.

Highest-New-Entry-2023-Table-by-Bruno.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 restoran Table Bruna Verjusa

Dobitnik nagrade Highest New Entry Award je Table Bruna Verjusa koji je zauzeo 10. mjesto. Samouki francuski kuhar poslužuje jednostavnu, sezonsku, jednostavnu kuhinju u ovom pariškom restoranu, koja je stekla vjerne sljedbenike među gradskim gurmanima i brzo postaje međunarodna gastronomska destinacija.

Atomix, restoran koji je zauzeo 8. mjesto, nagrađen je nagradom Villa Massa Highest Climber Award i proglašen najboljim restoranom u Sjevernoj Americi, nakon što se popeo za čak 25 mjesta s pozicije koju je osvojio u prošloj godini.

Highest-Climber-2023-Atomix
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Restoran Atomix

Chefs-Choice-Award-2023-Julien.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Chef Julien Royer

Julien Royer iz restorana Odette u Singapuru osvojio je nagradu Estrella Damm Chefs’ Choice Award. Ovu su nagradu chefu dodijelili upravo kolege chefovi, kao osobi koja ima značajan utjecaj na gastronomsku zajednicu.

Sustainable-Restaurant-2023-Fyn.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Restoran Fyn

Nagrada za održivi restoran ove je godine dodijeljena restoranu Fynu iz Cape Towna. Ovu nagradu neovisno revidira Udruga održivih restorana, koja ocjenjuje objekte na temelju širokog raspona kriterija, uključujući ekološku i društvenu odgovornost, uključenost zajednice i dobrobit osoblja.

W50BR23-Elena-Reygadas-Best-Female-Chef-Header.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Elena Reygadas


W50BR23-icon-award-header.jpg
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Andoni Luis Aduriz
W50BR23-OTW-Tatiana
The World’s 50 Best Restaurants 2023 Restoran Tatiana chefa Kwamea Onwuachija

Elena Reygadas, dobitnica nagrade za najbolju cheficu svijeta, Andoni Luis Aduriz iz Mugaritz, dobitnik nagrade Icon te njujorški restoran Tatiana chefa Kwamea Onwuachija, dobitnik Resy One To Watch nagrade, svoje su nagrade zasluženo preuzeli na pozornici, a posebno je dirnuo trenutak kada je chefu Adurizu emotivnim riječima nagradu dodijelio veliki Massimo Bottura koji se osvrnuo na njihovo dugogodišnje prijateljstvo i zajednički profesionalni rast.

Nagrada The Champions of Change Award kojom se prepoznaje i ukazuje na rad istaknutih pojedinaca hospitality industrije, a koji svojim radom vrše snažan pozitivan utjecaj na rad prema zajednicama i inkluzivnosti pripala je Nori Fitzgerald Belahcen, iz Maroka te Damiánu Diazu i Othónu Nolascou iz SAD-a.

W50BR23-Champions-of-Change-Nora-Othon
The World’s 50 Best Restaurants 2023 

Lista najboljih svjetskih restorana u organizaciji The World’s 50 Best Restaurants za 2023.:

1. Central, Lima
2. Disfrutar, Barcelona
3. Diverxo, Madrid
4. Asador Etxebarri, Atxondo
5. Alchemist, Copenhagen
6. Maido, Lima
7. Lido 84, Gardone Riviera
8. Atomix, New York City
9. Quintonil, Mexico City
10. Table by Bruno Verjus, Paris
11. Trèsind Studio, Dubai
12. A Casa do Porco, Sāo Paulo
13. Pujol, Mexico City
14. Odette, Singapore
15. Le Du, Bangkok
16. Reale, Castel di Sangro
17. Gaggan Anand, Bangkok
18. Steirereck, Vienna
19. Don Julio, Buenos Aires
20. Quique Dacosta, Denia
21. Den, Tokyo
22. Elkano, Getaria
23. Kol, London
24. Septime, Paris
25. Belcanto, Lisbon
26. Schloss Schauenstein, Fürstenau
27. Florilège, Tokyo
28. Kjolle, Lima
29. Boragó, Santiago
30. Frantzén, Stockholm
31. Mugaritz, San Sebastien
32. Hiša Franko, Kobarid
33. El Chato, Bogotá
34. Uliassi, Senigallia
35. Ikoyi, London
36. Plénitude, Paris
37. Sézanne, Tokyo
38. The Clove Club, London
39. The Jane, Antwerp
40. Restaurant Tim Raue, Berlin
41. Le Calandre, Rubano
42. Piazza Duomo, Alba
43. Leo, Bogotá
44. Le Bernardin, New York City
45. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
46. Orfali Bros Bistro, Dubai
47. Mayta, Lima
48. La Grenouillère, La Madelaine-sous-Montreuil
49. Rosetta, Mexico City
50. The Chairman, Hong Kong