Nova godina donosi nova putnička uzbuđenja, inspirirana osvježenim bucket listama na kojima važno mjesto zauzimaju i novi prestižni hoteli koji svoja vrata otvaraju u godini pred nama. Posebnu pažnju privlači lista 50 Besta koji u sklopu kategorije The World’s 50 Best Hotels otkriva najtrendi mjesta na kojima vas očekuju doživljaji koji se najbolje opisuje pojmovima far-flung escapism, off-grid adventure, luxury layover ili culture-rich weekender.

Stava su kako za svjetske putnike željne luksuza i jedinstvenih iskustava nema boljeg od njihove definicije luksuza, a na vama je da odlučite želite li uživati na privatnom otoku za jednu osobu (uz batlera) ili se otuputiti u smjeru održivog utočišta u kojem je sve podređeno uživanju. Prema 50 Bestu, svim probirljivim putnicima u 2024. nudi se prilika da luksuz dožive kao mogućnost doživljaja iskustva a ne prikupljanja materijalnog. Zato, pažnja, vrijeme je za nova iskustva, a ovo je lista najiščekivanijih ovogodišnjih hotelskih otvaranja, a lokacije koje predstavljamo uključuju izuzetne doživljaje, od kojih nam se vožnja zip lineom preko azurne lagune do zvjezdarnice, gdje možete promatrati zvijezde preko Indijskog oceana, čini neodoljivom.


Janu Tokyo, Tokio

Predviđeno otvaranje: ožujak 2024.

Janu Tokyo.jpg
The World’s 50 Best Hotels Janu Tokyo

Urbanisti i ljubitelji arhiva već stoje u redu kako bi vidjeli otključana vrata dugo očekivane vodeće marke Amanovog živahnog sestrinskog brenda, Janu. Uzdižući se visoko u brdima Azabudai, vizionarski arhitekti Pelli Clarke & Partners stoje uratka smještenog u kompleksu Residence A Tower, susjedstvo koje je u savršenoj sinergiji s vrijednostima Janua, nastojeći njegovati svrhovitu povezanost i zbližavati ljude. Hotel s ukupno 122 sobe i apartmana ispunjenih svjetlom i s jedinstvenim pogledom s balkona, primjer su umjetničkog prikaza modernog luksuza nadahnutog Azijom. Goste očekuje i vrhunski wellness centar i spa od 4000 kvadratnih metara, s prostorom za hidroterapiju, komorom za terapiju kisikom, boksačkim ringom, lounge bazenom... Što se tiče hrane, osam restorana s konceptima koji su ukorijenjeni u kulinarskim tradicijama Azije te onih prožetih europskim utjecajem, otvaraju vrata gostima ali i lokalcima.

Također na radaru: hotelska scena u Bangkoku nastavlja rasti jer na jesen se otvara urbano utočište Aman Nai Lert. Usred zelene oaze parka Nai Lert, dizajniran je oko atraktivnog središnjeg atrija, s 52 sobe i dva lječilišta koja slave kulturnu šarolikost grada.


Soneva Secret, Maldivi

Predviđeno otvaranje: veljača 2024.

Soneva Secret
The World’s 50 Best Hotels Soneva Secret

Kad pionirski hotelijeri Sonu Shivdasani i Eva Malmström Shivdasani stanu iza novog projekta, za očekivati je nešto spektakularno, prvi resort na Haa Dhaalu, najudaljenijem atolu Maldiva, sa samo 14 ultraluksuznih vila, svaka sa svojom privatnom teretanom, privatnim spa centrom, sve smješteno u srcu tropske flore. Ovdje je sve u znaku vrhunskih protokola održivosti, neo nautičke estetike, vrhunske kulinarske priče i brojnih avantura od kojih se posebno izdvaja zipline preko lagune do zvjezdarnice s nedvojbeno jednim od najmoćnijih teleskopa u Indijskom oceanu i mjesta s raskošnim vinskim podrumom.


Cheval Blanc Seychelles, Sejšeli

Predviđeno otvaranje: jesen 2024.

Cheval Blanc Seychelles
The World’s 50 Best Hotels Cheval Blanc Seychelles

Ako se pronalazite u priči kako se budite u chic tropskom smještaju uz zvuk zapljuskivanja valova, onda bi zvuči pomalo za vas, onda bi šesti 'maison' Chevala Blanca mogao biti vaša karta za raj. Smješten na plaži Anse Intendance na Maheu, obavijen plavom paletom, u svakom svom detalju progovara jezikom modernog luksuza. Inspiriran plažama i džunglom, Jean-Michel Gathy je odlučio odati počast kreolskoj tradiciji kroz 52 vile s bazenom. Ovdje stanuje zbirka umjetnina svjetske klase, od skulptura do freski, a ljubitelji užitaka mogu uživati u Guerlain spa, stimulatoru za surfanje i trendovskim terenima za padel, dok je pet restorana, uključujući prepoznatljivu francusku finu zalogajnicu Le 1947, pravo mjesto za gurmane.


One&Only One Za’abeel, Dubai

Predviđeno otvaranje: siječanj 2024.

One&Only One Za’abeel, Dubai
The World’s 50 Best Hotels One&Only One Za’abeel, Dubai

Sjajni duo nebodera spojenih najdužom konzolom na svijetu, zvuči kao scena iz futurističkog filma. One&Only One Za’abeel ostavljajući trag na horizontu Dubaija u blizini parka Zaabeel, hrabar je izraz inovacije i veličine, osmišljen kao prvo 'vertikalno urbano odmaralište' ove hotelske grupe. Goste očekuju sobe s fantastičnim pogledom na grad, dok su sjajni interijeri nježnih nijansi, bogate umjetnosti i motiva poput dina inspiriranih pustinjskim okruženjem, djelo Jean-Michela Gathyja. Smješten na visokih 100 metara, The Link će postati samostalna destinacija, s restoranima na čelu s poznatim kuharima, uključujući Bo Songvisavu i Dylana Jonesa, Anne-Sophie Pic i Tetusyu Wakudu. Kruna toga je infinity bazen okružen klubom “na plaži”. Savršena nadopuna One&Only The Palm na plaži i raskoši Royal Miragea.


Singita Milele, rezervat Grumeti

Predviđeno otvaranje: svibanj 2024.

Singita Milele, Grumeti
The World’s 50 Best Hotels Singita Milele, Grumeti

Ako su ultraluksuzni bijeg od stvarnosti i offline avantura na vrhu vaše liste želja za 2024., razmislite o Singita Lodges, dobitniku nagrade Flor de Caña Eco Hotel 2023. Uranjajući duboko u divljinu, ovo izuzetno privatno utočište smješteno u tanzanijskom rezervatu Grumeti otvorit će se točno na vrijeme da gosti sjednu u prvi red i pogledaju zadivljujuću veliku seobu životinja. Zauzimajući lijepo mjesto na vrhu brda s pogledom na prostranstvo savane, to je impresivna oda Africi koja zagovara razinu ekskluzivnosti izvan uobičajenih okvira. Oslanjajući se na lokalno umijeće, kreativni visoki dizajn ovdje ruši barijere između gostiju i prirode vodi vas do pet privlačnih, jedinstveno stiliziranih soba. Vrhunsku uslugu čine i batler, privatni terenski vodiči, privatni kuhar, mnoštvo aktivnosti ovdje se podrazumijevaju.


Royal Mansour, Casablanca

Predviđeno otvaranje: početak 2024.

Royal Mansour, Casablanca
The World’s 50 Best Hotels Royal Mansour, Casablanca

Udišući svjež život u pomalo staložen hotelski krajolik Casablance, majstori koji stoje iza hvaljenog Royal Mansoura u Marrakechu uskoro će otkriti svoju drugu nekretninu. Smješten u znamenitoj zgradi u stilu art decoa, izgrađenoj 1952., ovaj smještaj bi trebao postati prvi pravi luksuzni hotel u Ancienne Medini. Smješten u blizini luke, to je prava oda zlatnom dobu putovanja. Na gornjim katovima smješteni su apartmani koji otkrivaju panoramu koja se proteže preko oceana. Utjelovljujući duh prošlosti i sadašnjosti, raskošan, ali spokojan dizajnerski doživljaj spaja izvorno naslijeđe, majstorsku izradu i modernu profinjenost. Uz vrhunske detalje i gostoprimstvo, goste očekuje i izvanredan spa centar i ponuda hrane.

Također na radaru: Otprilike u isto vrijeme, vrata otvara uglađeni Four Seasons Rabat u Kas al Bahru, smješten u staroj ljetnoj palači s pogledom na ocean.


Collegio alla Querce, Firenca

Predviđeno otvaranje: ljeto 2024.

Collegio alla Querce
The World’s 50 Best Hotels Collegio alla Querce

Priželjkujete li bijeg za odrasle u bezvremenskoj Toskani, ne tražite dalje. Auberge Resorts Collection, dobitnik Lavazza One To Watch Award 2023, proširuje svoje uporište u Europi s nadolazećim Collegio alla Querce. Smješten u brežuljcima izvan Firence, hotel se prostire kroz tri renesansne zgrade, bivši internat, kapelu i kazalište. Uokviren prostranstvom terasastih baroknih vrtova s romantičnim pogledom na gradski krajolik boje terakote s jedne strane i valovitim vinogradima chianti s druge strane, osjećaj mjesta ovdje je više od puke mantre. Svaki od 81 profinjenog apartmana odiše osjećajem moderne baštine. Uz spa i veliki vanjski bazen, ovdje vas očekuje umjetnička galerija, enoteka i toskanski restoran.

Također na radaru: Travanj donosi otvorenje One&Only Kéa u Grčkoj. Nudeći 73 prostrane vile s bazenom, pozdravlja more na neopjevanom komadu Kiklada, na samo nekoliko koraka od Atene.


The Emory, London

Predviđeno otvaranje: travanj 2024.

The Emory Rooftop.jpg
The World’s 50 Best Hotels The Emory Rooftop

Na tragu najvećeg lansiranja u 2023., hotela Raffles, OWO, London je u fokusu zbog otvaranja The Emoryja, hotela iz cijenjene Maybourne Group. Smješten u mirnom susjedstvu Knightsbridgea, s vlastitim diskretnim ulazom, zamišljen je da pruži isti osjećaj intimnosti kao i adresa stanovanja. Majstorski je prikaz arhitektonske izvrsnosti Rogers Stirk Harbor + Partners, s devet katova od kojih je svaki uredio priznati dizajner. Šezdeset osvijetljenih apartmana bit će nadopunjeno guest-only rooftopom koji je dizajnirao Rémi Tessier, s privatnim barom i sobom za cigare. Restoran koji vodi Jean-Georges Vongerichten te podzemni bazen i wellness prostor zaokružuju stvari.

Također na radaru: drugi londonski hotel Mandarin Orientala otvorit će se u Mayfairu ovog proljeća. Očekujte umjetnički izraz suvremenog čuda koji uključuje 50 soba, zajedno s rooftopom, holističkim spa i avanturističkim kulinarskim programom korejskog kuhara Akira Backa.


Six Senses La Sagesse, Grenada

Predviđeno otvaranje: svibanj 2024.

Six Senses Grenada
The World’s 50 Best Hotels Six Senses Grenada

Smješten na zelenom rtu na južnoj obali Grenade, Six Senses uranja u Karibe pokretanjem svog prvog hotela u regiji. Smješten između dvije plaže, dizajn La Sagesse oponaša dizajn lokalnog sela. Odajući dužno poštovanje tradicionalnoj arhitekturi Spice Islanda, ovdje zgrade nisu višlje od palme. Primjer je održivosti, staze su napravljene od ljuski kakaovca i muškatnog oraščića, a povezivat će 56 apartmana s bazenom na dvije razine i 15 modernih vila. Nudeći svježu obalnu estetiku, svaki je prostor izrađen od prirodnih, prenamijenjenih i obnovljivih materijala. S druge strane, svjetski poznati Six Senses Spa planira ponuditi tretmane korištenjem autohtonih sastojaka, dok će niz aktivnosti obuhvaćati raspon od jedrenja i šumskog kupanja do tečajeva kuhanja.

Hotel Vineta, Palm Beach

Predviđeno otvaranje: jesen 2024.

The Vineta Hotel, Palm Beach
The World’s 50 Best Hotels The Vineta Hotel, Palm Beach

Uzimajući ikonu Palm Beacha,100 godina star hotel Chesterfield, pod svoje i redizajnirajući ga od glave do pete, The Vineta je prvi potez brenda u SAD-u. Pronaći ćete ga nekoliko blokova od užurbane avenije Worth, a njegovo kredasto-ružičasto pročelje s palmama privlači drugačijom estetikom od okoline. Boutique privlačnost od samo 41 sobe nadopunjena je opcijama za objedovanje u kojima su svi dobrodošli i estetski privlačnim bazenom koji evocira bezvremenski glamur prošlog doba.

Four Seasons Cartagena, Cartagena

Predviđeno otvaranje: krajem 2024.

Four Seasons Cartagena.jpg
The World’s 50 Best Hotels Four Seasons Cartagena

Za one koji traže autentični komad kulture uz suncem okupane avanture, Four Seasons je na pravom putu da to ponudi otvaranjem novog imanja u živahnom lučkom gradu Cartageni. Radeći ono što brend radi najbolje, uz sjaj pet zvjezdica, hotel će se sastojati od zbirke revitaliziranih zgrada iz 16. stoljeća, uključujući četiri kazališta i klaustar svetog Franje. Fokus će biti na doživljaju autentičnog izričaja samog lokaliteta, kroz njegovu kulinarsku ponudu, promišljen dizajn i prvoklasnu gostoljubivost. Predviđena je ukupno 131 soba i apartman, uz dva bazena na krovu, spa centar i četiri raznolika restorana. Smješten u četvrti Getsemaní, na rubu starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, izvrsna je polazna točka za istraživanje, nadomak karipske obale i slavnog arhipelaga Islas Corales del Rosario.


Također na radaru: Inspiriran svojim terenom za uzgoj agave, moderni Four Seasons Cabo San Lucas u stilu hacijende otvara se u Cabo Del Solu u Meksiku početkom 2024. godine.