Ako ste putnik i ljubitelj raznih zanimljivosti vezanih uz putovanja, zasigurno vašu pažnju privlače i teme o najgostoljubivijim nacijama, onima koje goste u svojoj zemlji dočekuju otvoreno, prijateljski,gdje su spremni s posjetiteljima podijeliti najbolje od njihove zemlje. A to se posebno cijeni, jer dobrodošlica i iskrena pažnja pružaju priliku za uživanje, jedinstvena iskustva i sreću.

Zato je posebno zanimljivo osvrnuti se na rezultate koje je u sklopu dodjele nagrada Readers' Choice Awards za 2023. objavio Conde Nast Traveller. Ova zanimljiva dodjela nagrada se temelji na glasovima čitatelja koji rado dijele osobna iskustva te su željni svojim glasom podržati hotele, resorte, zemlje, gradove, otoke, plaže... Nagrade se i više nego vrijedne i upravo je ovih dana otvoreno glasanje za rezultate koji će obilježiti 2024. godinu.

Do tih rezultata uživamo u pregledu onih za najbolje od 2023., a našu je pažnju privukla upravo tema o 9  najgostoljubivijih zemalja na svijetu, od kojih se u Europi ističe Irska koja je na ukupnoj listi zauzela deveto mjesto, i što je zasigurno stavlja visoko na bucket listu budućih putovanja mnogim putnicima.

Otkrijte tko se uz Irsku još nalazi na listi:

9. Irska

Irska
Unsplash / Henrique Craveiro 


Budući da je Irska na vrhu ankete kao najprijateljskija zemlja u Europi, a Dublin na popisu najprijateljskijih gradova u Europi i cijelom svijetu, očito je da su Irci uistinu gostoljubiva skupina. Osim Dublina i drugih gradova vrijedi posjetiti i brojne prirodne ljepote smaragdnog otoka, poput lokacija Giant's Causeway i Cliffs of Moher.

8. Tanzanija

Tanzanija
Unsplash / Hendrik Cornelissen 


U Tanzaniji je još uvijek moguće uroniti u pravu divljinu. Dobro poznato kao nenadmašno odredište za safari, u kojem uživate u doživljuaju stanovnika otvorenih ravnica Serengetija, čuda kratera Ngorongoro i planine Kilimanjaro, najviše planine u Africi i jedan od najfotografiranijih na svijetu. Iako možda nećete vidjeti mnogo ljudi ako kampirate pod zvijezdama, oni koje vidite bit će gostoljubivi i sretni što dolazite u posjet.


7. Novi Zeland

Novi Zeland
Unsplash / Sophie Turner 


Novozelanđani su u cijelom svijetu poznati po opuštenom, pozitivnom stavu. Starosjedioci ove zemlje, poznati kao Maori, nazivaju otok domom već nekih 700 godina. Ideja o manaakitangi — znaku uzajamnog poštovanja i brige za dobrobit drugih — ovdje je ključna.

6. Libanon

Libanon
Unsplash / Etienne Boulanger 


Libanon je zemlja u kojoj žive snažan i ljubazan duh. Ovdje ništa nije udaljenije više od dva sata vožnje od Bejruta. Sam grad prepun je zanimljivih pojedinaca koji pomažu oživjeti živahnu urbanu scenu novim hotelima, suradnjama s umjetnicima i dizajnerima koji doprinose osjećaju dobrodošlicu.

5. Kambodža

Kambodža
Unsplash / Allphoto Bangkok 


Ako želite vidjeti neka od najspektakularnijih mjesta u jugoistočnoj Aziji, morate posjetiti ovu zemlju. Doživjeti zoru kako sviće nad hramovima Angkora, besprijekorne plaže i istražite opušteni, prijateljski glavni grad Phnom Penh te autentične tradicije manjih sela – jedinstveno je iskustvo koje još posebnijim čine ljudi.

4. Bocvana

Bocvana
Unsplash / Hans Jurgen Mager 


Zajednice u Bocvani su izuzetno ponosne na svoju kulturu, a otvorena komunikacija je važan dio toga. Rasprostranjeni po pustinji Kalahari i delti Okavanga, rezervati divljači i safariji ovdje su važan dio turizma, a najbolje od prirode postaje još boljim uz odlične domaćine.

3. Namibija

Namibija
Unsplash / Johnny Africa 


Smještena na jugozapadnom rubu južne Afrike, Namibija je jedno od najpopularnijih odredišta na afričkom kontinentu a popularnosti doprinosi i činjenica da su na obali, koja spaja pustinju i ocean, snimljeni neki od fantastičnih kadrova serijala i filomova. Ovdje vas očekuje prekrasna priroda, doživljaj divljih životinja, a na listi posjeta se mora naći i glavni grad Windhoek zahvaljujući izvrsnoj hrani te opuštenoj i prijateljskoj atmosferi.

2. Fidži

Fidži
Unsplash / Old Youth 


Fidži je poznat po izuzetnom gostoprimstvu, mjesto na kojem 'bula!', pojam koji možete čuti na svakom koraku znači zdravo, ali i život, i dobacuje se svima, čak i strancima u prolazu. Ovdu državu čini više od 300 otoka u južnom Pacifiku, koraljni grebeni, gusti dijelovi džungle, zapanjujuće planine, udaljena, ali prijateljska sela i puno, te puno kave.


1. Dominika / Zajednica Dominike 

Dominika
Unsplash / Joseph Corl 

Dominika je mala država i otok u Karipskom moru. Dominiku treba razlikovati od Dominikanske Republike, i ovaj je gostoljubiv otok smješten u Malim Antilima, onaj koji nudi mnogo više od karipskog klišeja ležanja na plaži cijeli dan. zahvaljujući njegovim drevnim prašumama, besprijekornim plažama, toplim izvorima, dramatičnoj obali i živopisnim zaseocima lako je shvatiti zašto ovu zemlju često nazivaju 'otok prirode' . Ovo je mjesto za istinsko istraživanje, a sve začinjeno iskrenom brigom za svakoga gosta.