Jedan od najljepših, najromantičnijih, najposebnijih i najomiljenijih gradova svijeta od danas dobiva posebno pravilo. Kao što ste već mogli naslutiti prema najavama, Venecija postaje prvi grad koji je donio odluku o uvođenju sastava plaćanja ulaza za posjetitelje.

Budući da je riječ o gradu koji dnevno posjeti do 60 tisuća ljudi, prenapučenost postaje veliki problem, pogotovo zato što je poznata činjenica da Venecija tone. Upravo zato uveli su novo pravilo kojime će pokušati smanjiti gužve u vrijeme sezone. Naime, plaćanje će se provoditi upravo tada, 29 dana u godini, uglavnom vikendima od svibnja do srpnja. Popis dana možete pogledati OVDJE.

Venecija
Shutterstock 

Na navedene datume svaki posjetitelj (osim onih koji su oslobođeni plaćanja kao mlađi od 14 godina, oni koji žive ili su rođeni u Veneciji ili okolnim općinama, nositelji Europske invalidske iskaznice ili posjetitelji koji ostaju dulje od jednog dana) plaća pristupnu taksu u iznosu od pet eura i to ako u grad dolazi od 8:30 do 16:00 sati. Svatko će dobiti svoj QR kod na mobilnim uređajima ili isprintano, a taksa će se moći platiti online ili pri dolasku. Dakle, dolazak se može unaprijed rezervirati.

Iako na ulazima neće biti nikakvih barijera gdje će se provjeravati posjedovanje 'ulaznica', navodno će inspektori nasumično provjeravati i davati kazne između 50 i 300 eura onima koji se nisu registrirali na ulazu.

Venecija
Shutterstock 

Venecija
Shutterstock 

'Nitko dosad nije uveo ovakav sustav', rekao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro novinarima ranije ovog mjeseca. 'Ne zatvaramo grad, samo ga pokušavamo učiniti pogodnim za život'. Hoće li ovakva mjera polučiti rezultate, pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima diljem svijeta koja se teško nose s masovnim turizmom.