Proljeće je idealno doba za putovanja, a visoko na listi poželjnih destinacija je i slovenska prijestolnica, čarobna Ljubljana. Na samo sat i pol vožnje od Zagreba, ovajom gradu se uvijek rado vraćamo, a glavni razlog je atmosfera koja vlada na ulicama grada te brojni eventi koji ovaj grad čine atraktivnim brojnim gostima.

Za posjet Ljubljani dovoljan je i jedan dan, te ako nemate vremena za ovdje provesti čitav vikend podsjećamo vas da je petak i više nego dobar dan za posjet, jer prije koji tjedan započela je nova, 12. sezona izuzetno popularnog događanja pod nazivom Odprta kuhna. Ovaj se food festival ističe kao jedan od najdugovječnijih događaja ovog tipa u regiji, održava se petkom sve do kasne jeseni i to u samom centru Ljubljane, na ljubljanskoj tržnici koja se nalazi na Pogačarjevom trgu.

Odprta kuhna Ljubljana
Odprta kuhna 


I ove sezone svakog petka ovdje gostuju brojni chefovi i restorani kako iz Ljubljane tako i cijele Slovenije, a jela koja se nude oduševljavaju odličnim street food formatima ali i pristupačnim cijenama. Očekuje vas i odličan izbor craft piva, vina odličnih vinarija, domaćih voćnih napitaka, slastica... a za one koji još nisu doživjeli ovaj event za istaknuti je kako ovdje nećete vidjeti isto jelo na više štandova. To je jedan od uvjeta samih organizatora, baš kao i vrijednosti održivosti i odlične kvalitete. Sve je to pomoglo da se svaki izlagač predstavi u najboljem svjetlu a da brojni posjetitelji imaju priliku uživati u stvarnoj raznolikosti.

Odprta kuhna Ljubljana
Odprta kuhna 

Ono što je posebno zanimljivo je koncept. Naime, ako ne znate, u Ljubljani na festivalu Odprta kuhna nije moguće vidjeti isto jelo na na više štandova. Organizatori festivala još su ranijih godina postavili uvjet da se o ponudi mora dobro promisliti i uskladiti s drugim sudionicima festivala. Dakle, osim što jela trebaju biti provjerena i ukusna, što je dobro za posjetitelje, eliminirali su i konkurenciju između sebe, što je dobro za sve restorane i sudionike dok se na svakom koraku osjeća opuštena i vrlo prijateljska atmosfera.


Radno vrijeme Odprte kuhnje u Ljubljani je od 10 do 21 sat, a na vama je da razmislite o noćenju u Ljubljani te uživanju u posjetu mjestima koja su uvijek visoko na listi naših prioriteta – doručak u Pekarni Ana te na obrok u JAZ, restoran slavne chefice Ane Roš. Također, šetnja gradskim ulicama, posjet gradskoj tržnici te uživanje u kavi s pogledom na plovnu rijeku...
Neka i vaš vikend započne već u petak iza posla, jer ovo je mjesto pravi primjer afterwork druženja. Novost vezana uz ova food festival je i ta što se širi i na Novo mesto, gdje event kreće na Glavnom trgu od subote 20. travnja, od 11 do 21 sat.