Početkom godine obožavatelji putovanja, ljetovanja i plaža dobili su prekrasan vodič koji ih upoznaje s najljepšim lokacijama u vrijeme ljetnih mjeseci. Izašla je knjiga 'Lonely Planet Best Beaches: 100 of the World’s Most Incredible Beaches' u kojoj su autori predstavili 100 najnevjerojatnijih plaža na svijetu kao i razloge zašto je svaka tako jedinstvena i posebna.

Knjiga je došla na 272 stranice i kroz odlične fotografije iz zraka i zemlje poziva čitatelje na istraživanje jedinstvenih plaža našeg planeta. Knjiga otkriva čarobne plaže diljem svijeta, one iz Oceanije, Afrike, Azije, Bliskog istoka, Europe, Sjeverne i Južne Amerike, a, naravno, i Hrvatska je s ponosom mogla pročitati ime dviju naših plaža koje su se našle na popisu.

Zlatni rat na otoku Braču i Punta rata u Brelima na Makarskoj rivijeri tako su postale dvije plaže u 100 najljepših, ali opet, ne možemo reći da smo iznenađeni budući da je jasna činjenica da Lijepa Naša doista ima prekrasnu obalu s bajkovitim plažama.

Kristalno čisto more od Istre pa do Dubrovnika, pješčane plaže ili pak bijeli kamenčići, zaista svatko može pronaći onu vrstu ljepotu koja mu najviše odgovara. Uz Zlatni rat i Punta ratu, donosimo vam pet prekrasnih hrvatskih plaža koje zaista vrijedi posjetiti ovog ljeta.

Plaža Stiniva, Vis

Zaista na nju nije potrebno trošiti mnogo riječi. Stiniva već godinama privlači svojom egzotičnom ljepotom koju krasi i još uvijek očuvana nepristupačnost zbog čega joj je moguće prići brodom ili pješice poljskim putem nakon što u Žužecu parkirate svoj automobil. Ugledni portali redovno je uvrštavaju na popise najljepših europskih plaža, a tu je titulu službeno i osvojila 2016. godine. Očaravajuće bijele litice koje se uzdižu poput vrata i otvaraju put u tirkizno more zaista čine nezaboravljiv prizor.

Plaža Stiniva
Shutterstock 

Plaža Pasjača, Konavle

Još jedna plaža s ne toliko jednostavnim pristupom koji se sastoji od vrlo strmih, ali iznimno fotogeničnih stepenica. Ovo je jedna od zvijezdi Instagrama koja se prošle godine našla na 39. mjestu The World’s 50 Best Beaches, dok je na listi najboljih europskih mjesta za kupanje završila na osmom mjestu. Neki će reći da nudi jedan od najljepših pogleda, iako se nalazi na ponešto izazovnoj lokaciji. Ipak, u tome leži njezina čar.

Plaža Pasjača
Shutterstock 

Plaža Klančac, Brseč

Mnogi će upravo ovu plažu svrstati u jednu od najljepših plaža Kvarnera, a kao i prijašnje dvije, i ona se nalazi podno litice te je do nje potrebno spuštati se gotovo kilometar i pol. Ipak, svejedno je uvijek puna kupača kojima to nije nikakav problem. Bijeli oblutci i tirkizno more čine je egzotičnom oazom koja očara svakoga tko se na njoj okupa.

Plaža Brseč
Shutterstock 

Plaža Sakarun, Dugi Otok

Ova je plaža idealna za ljubitelje pijeska koji se proteže na čak 800 metara, a poznata je i pod nazivom Jadranski Karibi. Magična je zbog bjeline svog pijeska i, naravno, predivnog mora (koje je vrlo plitko što je posebno idealno za mlađe posjetitelje). Okružena je borovom šumom koja pruža potrebnu hladovinu tijekom najtoplijih dana.

Sakarun plaža
Shutterstock 

Plaža Nugal, Makarska

Riječ je o plaži koju je Condé Nast Traveler prije tri godine uvrstio među top 25 najljepših europskih plaža. Okružena stijenama i mediteranskim raslinjem doista osvaja na prvi pogled, a iako je nekoć bila skriveni raj nudista, sada je jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj. Za dolazak do nje potrebno je pješačenje kroz Park Osejava, ali svaka minuta hoda apslutno se isplati za ovaj raj na zemlji.

Nugal plaža
Shutterstock