Ljeto je savršeno doba za obiteljska putovanja i stvaranje novih uspomena. I dok brojne obitelji već pripremaju svoje kofere za velika ljetna putovanja, mi smo zavirili u ponudu vodeće digitalne platforme za putovanja Booking.com, čija je misija da svima olakša istraživanje svijeta, a koja je izvijestila kako pretrage smještaja za obitelji za ljetnu sezonu putovanja bilježe zanimljiv porast u usporedbi s prošlom godinom, što je najbolja potvrda snažnog interesa za putovanja ovoga ljeta.

Iz viđenih rezultata pretraživanja ponuda za primjetiti je kako obitelji traže odlične plaže, ukusnu domaću kuhinju i kulturne doživljaje, a gotovo dvije trećine (62 %) obitelji navode kvalitetno provođenje vremena kao glavnu motivaciju za putovanje ove godine, a zatim i pronalaženje vremena za istinsko opuštanje (58 %) i otkrivanje novih mjesta (48 %).

Motivacija obitelji za putovanja dobro se poklapa s popularnim mjestima ovoga ljeta, koja uključuju odredišta poznata po svojim slikovitim plažama, izvrsnoj lokalnoj kuhinji i bogatim prilikama za uranjanje u kulturu. Bilo da se radi o mirnim plažama Drača u Albaniji ili živopisnim i raznolikim četvrtima Tokija u Japanu, ova odredišta nude mnoštvo mjesta za boravak i iskustva putovanja koja će obogatiti i zabaviti svakog člana obitelji.

Riad Al-Qurtubi, Tanger.jpg
Booking.com Riad Al-Qurtubi, Tanger


Najpopularnije svjetske ljetne destinacije za obitelji u 2024. su:

1. Drač, Albanija

2. Tangier, Maroko

3. Marrakech, Maroko

4. Destin, Florida, SAD

5. Sevilla, Španjolska

6. Palma de Mallorca, Španjolska

7. Tokio, Japan

8. Dubrovnik, Hrvatska

9. Madrid, Španjolska

10. Bangkok, Tajland

Sun Gardens Dubrovnik.jpg
Booking.com Sun Gardens, Dubrovnik

Ove godine odluke o obiteljskom putovanju oblikovane su širokim rasponom interesa i ponašanja koji mijenjaju tradicionalni način putovanja s našim najmilijima. Za istaknuti je kako je čak ispitanih 55 % obitelji reklo da ih je na putovanje inspiriralo kušanje hrane viđene u emisiji ili filmu, ističući utjecaj popularnih medija na odabire putovanja. Jedan od glavnih prioriteta je udobnost, čak 74 % obitelji diljem svijeta navodi klimatizaciju kao najvažniju pogodnost prilikom rezervacije smještaja. Raste i broj putnika koji planiraju koristiti AI alate kao dio svog planiranja putovanja u 2024., dok s među trendovima posebno ističe 31 % obitelji koji bi rado izdvojili dio planiranih troškova za putovanje za dadilju, osobu koja bi čuvala njihovo dijete ili djecu na putovanju.