Malo je vjerojatno da se do sada negdje na Pinterestu ili društvenim mrežama već niste susreli s nekim od djela iza kojih stoji Ricardo Bofill, jedan od najistaknutijih arhitekata današnjice kojeg se pamti po projektima u 40 zemalja, uključujući Francusku, Japan, Sjedinjene Države, Maroko i Italiju, kao i Španjolsku. Rad ovog arhitekta oblikovao je zračne luke, kazališta, hotele, trgovačke centre, sjedišta tvrtki kao što su Shiseido ili Cartier, stadion Camp Nou, stambene zgrade i vrtove...

Među najpoznatijim djelima ovog španjolskog arhitekta ističe se nekoliko stambenih kompleksa, onih zbog kojih ćete se sigurno zapitate da li se u njima doista i živi. Samo neka od djela su Bach 28, Bach 4, El Castillo de Kafka, La Muralla Roja, Xanadu, Walden 7 te stambeni kompleksi koji su pomicali granice u Francuskoj, u vrijeme kada su se drugi arhitekti i studiji okretali provjerenim materijalima i dizajnu. Ako želite uživati u njegovim impresivnim djelima naša je preporuka da isplanirate posjet Barceloni te Valenciji, na čijim su se rubnim dijelovima smjestila dva izuzetno privlačna stambena kompleksa.

La Muralla Roja, Calpe

Impresivni stambeni kompleks izgrađen 1973. a koji se nalazi na liticama nedaleko od Valencije, oduševljava bojama, strukturom te činjenicom da je odraz popularne arhitekture Mediterana, posebno Sjeverne Afrike, reinterpretacija tradicionalnog Kasbaha.

La Muralla Roja
Shutterstock 

La Muralla Roja
Shutterstock 

La Muralla Roja
Shutterstock 

Ovdje se arhitektura igra idejom privatnog i javnog prostora, jer glavna ideja je bila poticanje stanovnika na okupljanje, druženje i dijeljenje slobodnog vremena. Površine kompleksa su obojene u različite nijanse plave, indigo i ljubičaste, što stvora iluziju stapanja s nebom, dok crveni i ružičasti tonovi vanjskih zidova su savršeni kontrast suhom i pješčanom okolišu. Pristup zgradi je moguć jedino ako rezervirate boravak u nekom od stanova koji su dostupni preko platforme Airbnb.

La Muralla Roja
Profimedia 

La Muralla Roja
Profimedia 

Walden 7, Barcelona

Za opis ovog mjesta često se koristi pojam "oaza" a dovoljan je pogled da shvatite i zašto. Ova utopijska građevina isprva je bila planirana za Madrid, ali je zbog izazovnih okolnosti završila na periferiji Barcelone, inspirirana atmosferom pustinje koju je i sam Bofill posjetio i doživio tijekom svojih nomadskih avantura. Walden 7, kompleks dovršen 1975. već je na prvi pogled gotovo nadrealna scena zamišljena kao oaza tirkiznog interijera kroz koji uvijek struji zrak kroz unutarnje hodnike prekrivene crijepom, dok su na krovu smješteni bazeni za stanare.

Walden 7
Shutterstock 

Walden 7
Shutterstock 

Gledano sa strane, ova zgrada u industrijskom dijelu Barcelone izgleda poput udaljene dine koja nam svakim novim korakom približava svoju složenu ideju.

Walden 7
Shutterstock 

Walden 7
Shutterstock 

Kako bi doživjeli posebnost ovog mega djela potražite smještaj dostupan preko platforme Airbnb.