Što svakom putniku predstavlja savršen odmor na našem moru različito je i višeznačno. Ali ako upitamo preciznije, što je za putnika savršen luksuzni odmor na našemu moru, već nas samo pitanje gura u potragu za mjestom koje na prvi pogled pruža odgovor na naše pitanje. Dobro došli u srce Elafitskog otočja, na otok Lopud, udaljen samo jedan sat vožnje brodom od Dubrovnika, kako biste otkrili jedinstveni kompleks Lopud 1483.

Lopud1483
Lopud 1483 


Priča koju danas možemo doživjeti posjetom ovom kompleksu započinje u trenutku kada je u trošnu ruševinu samostana Gospe od Špilice, smještenog na sjevernom kraju otoka Lopuda, a koji datira iz 1483. godine, prvi put 1993. kročila barunica Francesca Thyssen-Bornemisza jer je otac Pio Mario, tadašnji gvardijan franjevačkog samostana u Dubrovniku, ustrajao u ideji da joj pokaže taj arhitektonski dragulj. Samostan je 1996. upisan na popis ugroženih mjesta organizacije World Monuments Fund i to je bio poticaj za pokretanje projekta obnove. Uslijedilo je dvadeset godina konzervatorskih radova i puno poslova na slojevitim dijelovima povijesti.

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud1483, barunica Francesca von Thyssen
Lopud 1483 Barunica Francesca von Thyssen


Kompleks danas nosi ime Lopud 1483, a zamišljen je kao simbioza muzeja, elegantnog smještaja i duhovnog utočišta 21. stoljeća s crkvom, zvonikom i romanesknim klaustrom. Dugotrajan i opsežan proces suradnje doveo je ovaj samostanski kompleks u današnji oblik gdje povijest, umjetnost, arhitektura i botanička istraživanja povezuju sva osjetila i brojne doživljaje. Lopud 1483 ujedno odaje počast kolekcionarskoj ljubavi obitelji Thyssen-Bornemisza te biranim izborom slika, kipova i brojnih djela renesanse i baroka prikazuje različite aktivnosti triju generacija obitelji, od kojih je svaka bila prvak ukusa svoga vremena.

Lopud 1483
Lopud 1483 

Prostor je to koji je zadržao autentičnost te prisvojio savršenu dozu moderne udobnosti, a proteže se na 5000 četvornih metara i gostima nudi maksimalnu dozu privatnosti s obzirom na to da je opasan bedemima, zidinama, ali i tvrđavom.

Lopud1483
Lopud 1483 Lopud1483, Angels Hall

Impresivan je i sam dolazak u vilu gdje vas se iza velikih vrata dočekuje zadivljujući unutarnji prostor u kojem dominiraju dva barokna anđela iz 18. stoljeća, koja se pripisuju poljskom kiparu Michaelu Klahru, kao i originalni zidni natpisi i tragovi gravura iz prošlih vremena. U blagovaonici se nalazi stol od orahovine iz 1550. godine, a u toj prostoriji svaki kutak priča svoju priču. Gosti su smješteni u nekom od pet apartmana koji su uređeni od 13 izvornih redovničkih ćelija, svaki s pogledom na more ili vrt.

Oduševljava i Donji vrt s tradicionalnom pergolom, savršen za opuštanje na suncu ili u sjeni stoljetnih maslina dok uživate u pogledu na Jadransko more. Gornji vrt, koji se proteže uz zidine tvrđave, okružen je aromatičnim biljem i autohtonim mediteranskim zelenilom. Nudi prekrasan pogled na susjedne otoke i idilično je mjesto za večere i piknike pod ljetnim nebom.

Lopud 1483
Lopud 1483 Lopud 1483, Sveti vrt

Lopud 1483
Lopud 1483 Lopud 1483, apoteka

A otok Lopud je sam po sebi savršeno odredište, gdje živi samo tristotinjak stanovnika koji stilom i ritmom života na najodaniji način čuvaju stečeno - atmosferu koja će vas u trenu vratiti korak u prošlost i podsjetiti kakvog je okusa hrvatski dolce far niente. A tko vam u interpretaciji tog iskustva može biti bolji domaćin od Klare Šoštarić, direktorice kompleksa Lopud 1483, koja je nakon dugogodišnje karijere u raznim hotelskim kućama 2021. godine preuzela ovu funkciju.

Lopud 1483, Klara Šoštarić
Lopud 1483 Direktorica kompleksa Lopud1483 Klara Šoštarić


Kompleks se opisuje kao mjesto koje savršeno spaja umjetnost, heritage i moderan luksuz. Kako biste vi, s pozicije direktorice hotela ali i kao osoba s iskustvom rada u velikim luksuznim hotelima, opisali Lopud 1483 i doživljaj samog otoka?

Nakon dvadeset godina rada u turizmu i hotelskim kućama s pet zvjezdica dolazak u Lopud 1483 je, rekla bih, vrhunac, ali i prekretnica moje karijere. Prije svega, nemoguće je opisati energiju i duhovnost koju osjetite već na ulasku u samostan gdje vas dočekaju dva impozantna barokna anđela. Klaustar, franjevačka apoteka, povijesni vrtovi samostana... svaki je kutak svojevrsna vremenska kapsula. Dodajte tome jedinstvenu kombinaciju renesansnog namještaja iz kolekcije obitelji Thyssen-Bornemisza, kao i nove komade talijanske dizajnerice Paole Lenti pa uz besprijekornu uslugu dobijete jedinstveno mjesto za odmor. Lopud 1483 svojim uvaženim gostima omogućuje uistinu tailor made iskustvo. Kao hotelijera neizmjerno me veseli za svakog gosta “kreirati” jedinstveno i neponovljivo iskustvo Lopuda 1483, što zasigurno nisam imala prilike u “komercijalnim” hotelskim kućama.

Lopud 1483
Lopud 1483 

U oblikovanju doživljaja i izgleda hotela veliku ulogu ima barunica Francesca Thyssen-Bornemisza pod čijim je vodstvom provedena opsežna rekonstrukcija i restauracija bivšeg samostana, a koja je trajala dulje od dva desetljeća. U vili se nalazi i baruničina privatna kolekcija umjetnina, što biste posebno istaknuli?

Barunica kao kreativna savjetnica i kustosica umjetničke izložbe je spiritus movens ne samo Lopuda 1483, nego i cijelog otoka. Umjetnička vrijednost privatne kolekcije koja se nalazi u samostanu je neprocjenjiva. Teško je reći koji je predmet najvažniji, no moram istaknuti veličanstveno platno Oslobođenje sv. Petra Mattije Pretija iz oko 1645. godine. Osobno mi je najdraži predmet kolekcije relikvijarno poprsje nepoznatog umjetnika, nastalo između 1350. i 1370. godine. Zamislite da svaki dan imate priliku stajati ispred ovih veličanstvenih umjetnina?!
Bilo bi nezahvalno ne spomenuti kako je barunica svoju ljubav prema otoku Lopudu prenijela na svoje prijatelje, poznanike, ali i svjetski poznate osobe koji nisu mogli odoljeti čarima i blagodatima ovog malog elafitskog otoka. Danas je Lopud utočište međunarodno priznatim biznismenima, arhitektima, restauratorima, sportašima...

Lopud 1483
Lopud 1483 Lopud 1483, refektorij

Lopud 1483
Lopud 1483 

Tko potpisuje dizajn i uređenje prostora u kojem svaka prostorija pruža osjećaj posebnosti?

Za projekt je bila zadužena zagrebačka arhitektica Rujana Bergam Marković iz studija Arhitektri koja je osmislila njegov suvremeni izgled, no čuvajući povijesne vrijednosti i karakter te pazeći na potrebe luksuznog mjesta za odmor. U suradnji s talijanskom dizajnericom namještaja Paolom Lenti stvorena je skladna poveznica izvornih struktura i modernog dizajnerskog štiha. Riječ o jedinstvenom smještaju koje besprijekorno spaja povijest i baštinu s privatnošću i sofisticiranošću.

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud 1483
Lopud 1483 

Govoreći o trendovima u svijetu putovanja posebno se ističe segment luksuznih odredišta gdje su putnici u potrazi za jedinstvenim doživljajima iznad njihovih očekivanja, uz vrhunsku uslugu pri kojoj su njihove potrebe i želje ispunjene. Što vaši gosti očekuju, a koje iskustvo odnose s Lopuda?

Vjerujem kako zapravo svatko očekuje i nada se nekom jedinstvenom doživljaju tijekom putovanja, o kojoj god destinaciji ili hotelu je riječ. Pojam luksuza danas više nego ikada znači različito svakoj osobi. Vjerojatno je najvažniji element luksuznog putovanja upravo stvaranje personaliziranog iskustva. Besprijekorna usluga, vrhunski interijeri, umjetnost i povijest te gastronomija i sve ono što na neki način spada pod luksuz realna su očekivanja naših gostiju. No u Lopudu 1483, uz sve navedeno, poseban je upravo taj osjećaj duboke emocije, kao i zadovoljstvo, mir i ugoda koji vam se jednostavno nametnu tijekom boravka, tražili vi to ili ne.

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud 1483
Lopud 1483 

Kako izgleda jedan dan u Lopudu 1483?

Uz obilje prostora za opuštanje i meditaciju, objedovanje na otvorenom ili mirno razmišljanje, boravak u našim vrtovima i na otvorenom ključan je za iskustvo Lopuda 1483. Od doručka na terasi, sunčanja i ležernih roštilja u idiličnim gornjim vrtovima, osobne meditacije, filmskih projekcija pod zvijezdama, ranog kupanja podno zidina samostana do koktela na terasi tvrđave uz zalazak sunca s pogledom na okolne Elafitske otoke teško je izdvojiti uobičajen dan. Svaki dan je poseban!

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud 1483
Lopud 1483 

Poseban je doživljaj i raskošni vrt u kojem se uzgajaju domaće povrće i bilje, a koji je iskreni wellbeing spot. Uz samostanski vrt ljekovitog bilja, smješten između samostana i tvrđave, obrađujemo i povijesni vrt s povrćem. Njegujući princip od vrta do stola nastojimo maksimalno koristiti plodove prirode i biti samoodrživi koliko je to moguće. Naše goste, posebno one malene, iznimno veseli i zabavlja otići po povrće ili jaja iz našeg kokošinjca. Uz blagodati iz vrta, pravimo i sapune od prirodnih ulja, s biljkama iz našeg vrta poput lavande, kadulje i ružmarina, naše maslinovo ulje, domaće džemove od marelica, šljiva, naranača, dunja te domaće likere od nespole, mirte, višnje i limuna. Autentični mirisi i okusi!

Lopud 1483, Sveti vrt
Lopud 1483 Lopud 1483, Sveti vrt

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud 1483
Lopud 1483 

Koncept Svetog vrta s duhovnim postajama osmislila je Asa Andersson, švedska duhovna učiteljica, pa tako svaki kutak vrta, svaka biljka i svako drvo imaju svoje odrednice za meditaciju i s razlogom su posađene na određeno mjesto ili su zadržane iz povijesnog vrta. Stoga vrt poziva na snažnije povezivanje s učenjima biljne medicine i duhovnosti u mirnom okruženju. Vodeći se principom franjevaca koji su uvijek bili duboko integrirani u život zajednice, koncept obnove kompleksa podrazumijevao je i niz novih značajki čiji je Sveti vrt za meditaciju i odmor neizostavan dio. Apsolutni wellbeing spot.

Lopud 1483
Lopud 1483 

Lopud 1483
Lopud 1483 


Kada bismo doživljeno iz posjeta Lopudu 1483 pretočili u moodboard ili razglednicu, što bi se sve ondje našlo?

Arhitektonska autentičnost, veličanstvena umjetnost i sva raskoš renesanse, mir i spokoj vrtova, wellbeing, organski uzgojena hrana, apsolutna privatnost i aktivnost svih čula.