Dok ne dođemo do najbližeg mora, naša rutina nakon posla ovih dana izgleda malo drugačije. Umjesto da tražimo nove kafiće i restorane, nakon izlaska iz ureda naša glavna lokacija postaje gradski bazen. Tropske temperature naprosto vape za osvježenjem u vodi, a već samo mirni trenuci uz nju, uz sunčanje ili čitanje omiljene knjige, momentalno nas opuštaju.

Međutim, ono čega se obično sjetimo tek nakon što je šteta učinjena je loše djelovanje klorirane vode na našu kosu. Naime, klor kojim se dezinficira voda u bazenu može ozbiljno oštetiti strukturu kose, isušiti je i oslabiti. Kako biste izbjegli ove probleme, važno je njegovati kosu nakon svakog plivanja u bazenu.

Klorirana voda može ukloniti prirodna ulja s kose, uzrokujući da kosa postane kovrčava, suha i lomljiva. Dugotrajno izlaganje kloru može dovesti do lomljenja kose i pucanja vrhova, zato je važno nakon svakog odlaska na bazen posvetiti vrijeme njezi kose kako bi ostala u dobrom stanju.

Kako zaštititi i obnoviti oštećenu kosu nakon kupanja u bazenu?

Odmah isperite kosu vodom

Nakon izlaska iz bazena kosu odmah isperite običnom vodom. To će spriječiti nakupljanje klora što može uzrokovati dodatnu suhoću i lomljenje.

Koristite dubinske šampone

Ovi šamponi učinkovito uklanjaju ostatke klora i drugih kemikalija koje se nakupljaju u kosi. Redovita uporaba takvih šampona pomoći će vam da kosu održite čistom i zdravom.

Nanesite dubinski regenerator ili regenerator koji se ne ispire

Dubinski regeneratori ili leave-in regeneratori izvrsni su za vraćanje vlažnosti kosi. Klor može ukloniti prirodnu masnoću vaše kose, stoga je važno koristiti regenerator nakon plivanja kako biste je obnovili.

Izbjegavajte toplinske tretmane neposredno nakon plivanja

Korištenje sušila za kosu ili pegle za kosu odmah nakon plivanja može dodatno oštetiti kosu koja je već oslabljena klorom. Kosa je nakon izlaganja kloru lomljivija i osjetljivija na oštećenja, stoga ju je najbolje sušiti prirodnim putem.

Nježno raščešljavajte kosu

Nakon plivanja, upotrijebite češalj sa širokim zupcima za raščešljavanje kose. Počnite nježno od krajeva i krenite prema korijenu kako biste spriječili lomljenje.

Zaštitite kosu prije plivanja

Prije ulaska u bazen, namočite kosu običnom vodom. Mokra kosa će apsorbirati manje klora, smanjujući rizik od oštećenja. Također možete nanijeti regenerator ili ulje za kosu kako biste stvorili zaštitni sloj između kose i klorirane vode.

Posebno njegujte obojanu kosu

Ako imate obojenu kosu, koristite šampone i regeneratore bez sulfata. Sulfati mogu ubrzati ispiranje boje, stoga je važno odabrati nježne proizvode koji će zaštititi vašu boju kose.

 Izvor: Elle.rs