Zamislite da sjedite na plaži, nogu ugniježđenih u pijesku, dok slušate lagani šum valova. Biti u blizini vode ili mora stvara posebno prizemljujući i opuštajući moment, a pokazalo se da za to doista i postoji pravi razlog. To smirujuće stanje koje osjećate kada ste u vodi ili blizu nje, skovalo je 'teoriju plavog uma', tzv. blue mind theory.

Riječ je o najnovijoj TikTok wellness opsesiji koja je stigla upravo na vrijeme, savršena za ljeto. Sve je više dokaza da su izloženost i blizina vodenim površinama povezani s pozitivnim mentalnim i fizičkim zdravljem. Besplatno je, jednostavno i sadrži gomilu pogodnosti, što ovaj trend čini našim omiljenim wellness trikom ljeta. Dakle, zaronimo (ili umočimo prste) u to što je 'teorija plavog uma', kako funkcionira i kako možete prigrliti plavi um bez obzira gdje se nalazite.

Teoriju plavog uma razvio je morski biolog dr. Wallace J. Nichols, autor knjige 'Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do'. Prema Nicholsu, plavi um odnosi se na blago meditativno stanje u koje ljudi padaju kada su blizu, u, na ili ispod vode, bilo da plutaju u bazenu, gledaju u ocean, sjede na čamcu na jezeru ili hodaju uz rijeku. Povezan je s osjećajima mira, strahopoštovanja, povezanosti i zadovoljstva životom.

Teorija istražuje kako voda u svim oblicima utječe na naše blagostanje, što ima smisla s obzirom da se naša tijela sastoje 60% vode, a ona nam je potrebna za održavanje života. Točnije, teorija plavog uma usredotočuje se na to kako boravak u, blizu, na ili pod vodom obnavlja i poboljšava naše mentalno i fizičko zdravlje kroz jedinstveno osjetilno iskustvo, raspon pozitivnih emocija i ponovnog povezivanja s prirodom koje potiče.

Nije teško vidjeti koliko već ovisimo o vodi za potrebe opuštanja. Na mobitelima puštamo zvukove udaranja valova ili padanja kiše kako bi nas uspavali, imamo razne vodene aparate u svojim domovima da ispunimo mirni zrak i kupamo se u kupkama kako bismo opustili i umirili bolna tijela i umove. Ali teorija plavog uma podiže to na višu razinu, tvrdeći da je boravak u blizini ili u vodi ključan za naše fizičko i emocionalno zdravlje i protuotrov za tjeskobu i pretjeranu stimulaciju koji definiraju kulturu užurbanosti.