Koja je razlika između hidratiziranja i vlaženja kože? Ovako raspoznati imate li suho ili dehidrirano lice

Saznajte i koji je tretman potreban vašem tipu kožu.

Shutterstock

Probudite se ujutro i koža vam je bolno suha. Ili dehidrirana? Može biti teško reći, baš kao što može biti teško odrediti trebate li je hidratizirati ili navlažiti. Iako se ove riječi mogu činiti kao sinonimi, one su prilično različite u svijetu njege kože. 

Što znači hidratizirati kožu?

Hidratacija kože odnosi se na povećanje sadržaja vode, dakle, trebate pronaći one sastojke koji privlače i zadržavaju vlagu, što obično utječe na krajnji vanjski sloj kože.

Što znači navlažiti kožu?

Vraćanje vlage koži usredotočeno je na na poboljšanje i jačanje barijere kože. Obično rezultira mekom i podatnom kožom, ali i zadržavanjem vlage u koži.

Shutterstock 

Kako znati što vaša koža treba?

Ključ u određivanju ovog koraka leži u saznanju je li vaša koža suha ili dehidrirana. Najjednostavnije rečeno - ako imate dehidriranu kožu, vašoj koži nedostaje vode i vjerojatno su joj potrebni sastojci za hidrataciju kako bi obnovili sadržaj vode, ali ako imate suhu kožu, vašoj koži nedostaje masnoća i vjerojatno joj je potrebna hidratantna krema za dodavanje vlage.

Ova dva pojma nisu međusobno isključiva te među njima itekako postoji preklapanje, osobito kada su u pitanju simptomi koje doživljavate i hidratantne kreme koje odaberete. Suha koža može imati grubu teksturu, s perutanjem, crvenilom ili svrbežom. S druge strane, dehidrirana koža može biti zategnuta s dosadnim izgledom i vidljivijim finim linijama i borama.

Kako biste utvrdili imate li dehidriranu kožu, preporučuje se test prstima. Nježno uštipnite kožu obraza ili ruku. Ako se koža sporo vraća u normalu, vjerojatno je dehidrirana.

Shutterstock 

Kako hidratizirati kožu?

Kada hidratizirate kožu, važno je tražiti sastojke poput humektanata. Oni privlače i uvlače vodu te se mogu naći u serumima ili hidratantnim kremama. Jedan od najboljih humektanata za stvaranje hidratizirane kože je hijaluronska kiselina. Tu je i mliječna kiselina koja je ujedno odlična i kao nježan piling bez iritacije.

Kako navlažiti kožu?

Kada je riječ o vlaženju kože, potražite sastojke koji jačaju i podržavaju kožnu barijeru poput emolijensa i okluzivnih sastojaka kao što su ceramidi, shea maslac, dimetikon, lanolin...

Shutterstock 

Vlaženje i hidratacija ključni su za održavanje zdrave kože te na kraju krajeva - imaju isti cilj, održavanja kože hidriranom. Vlaženje je usmjereno na popravak lipidne barijere kože, dok hidratacija povećava i pomaže zadržati sadržaj vode u vanjskom sloju kože.