Dani su sve topliji i sunčaniji, a i prije nego što se okrenete, ući ćemo u pravu ljetnu sezonu. Osim promjene garderobe, to bi moglo značiti i promjenu beauty rutine.

Baš kao što postoje esencijalni kozmetički proizvodi koje treba koristiti ljeti (kao što je krema za sunčanje, očito), postoje i drugi koje ne biste trebali koristiti ili, barem, izbjegavati. To posebno vrijedi ako se namjeravate sunčati kako biste dobili toliko željeni ten. Međutim, bez obzira boravite li u gradu ili odlazite u tropske krajeve, bitno je prilagoditi svoju rutinu zahtjevima godišnjeg doba kako bi vaša koža bila zdrava, sjajna i zaštićena.

Evo što biste trebali izbaciti kada je ljetno razdoblje u pitanju.

Retinol

Proizvodi za njegu kože koji sadrže retinoide moćni su proizvodi koji pružaju mnoge prednosti poput posvjetljivanja kože ili smanjenja hiperpigmentacije, bora i ožiljaka od akni. Ipak, ne biste ih trebali koristiti tijekom ljeta ili kada planirate biti duže vrijeme na suncu. Retinoidi mogu povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, povećavajući rizik od opeklina i oštećenja od sunca. Za toplije mjesece bolje je odabrati nježnije proizvode poput hijaluronske kiseline ili ceramida kako biste osigurali zaštitu svoje kože.

Njega kože
Shutterstock 

Teški puderi i korektori

Ovo je možda teško pitanje, ali trebali biste izbjegavati full-coverage pudere i korektore tijekom ljeta. Možda se čine kao idealno rješenje za postizanje besprijekorne kože, ali mogu se pokazati problematičnima kada su izloženi sunčevoj svjetlosti. Ovi proizvodi često sadrže guste formule koje mogu začepiti pore i zadržati znoj, što dovodi do izbijanja akni, iritacije i zagušenja kože od topline. Osim toga, budući da jako pokrivaju, mogu stvoriti barijeru na površini kože koja joj onemogućuje disanje i učinkovito reguliranje temperature. Preporučujemo da se odlučite za lakše, prozračne alternative, poput toniranih hidratantnih krema, BB krema i laganih korektora. A ako možete pronaći one koje sadrže SPF, još bolje.

Kiseline za eksfoliaciju 

Kiseline su snažni sastojci omiljeni zbog svoje sposobnosti obnavljanja, dubinskog čišćenja i posvjetljivanja kože. Međutim, korištenje ovih kiselina na izravnoj sunčevoj svjetlosti može značajno povećati osjetljivost kože na UV zrake, povećavajući rizik od opeklina i oštećenja od sunca. Budući da te kiseline djeluju tako da uklanjaju vanjski sloj mrtvih stanica, čine kožu osjetljivijom na UV zračenje. Očito to nije problem tijekom zime, ali kada su izloženi sunčevoj svjetlosti bez odgovarajuće zaštite, ovi sastojci mogu učiniti kožu sklonom iritacijama, upalama pa čak i hiperpigmentaciji. Ne brinite, to ne znači da ih ne možete koristiti cijelo ljeto. To jednostavno znači da biste trebali ograničiti njihovu upotrebu na dva ili tri puta tjedno i uključiti ih samo u svoju noćnu rutinu njege kože.

Njega kože
Shutterstock 

Maskara koja nije vodootporna

Tehnički, ova maskara neće oštetiti vaše trepavice niti kožu. Međutim, ako još niste naučili iz iskustva, korištenje nevodootporne maskare ljeti može brzo postati beauty faux pas. Kad temperature skoče i razina vlažnosti naglo poraste, znoj i vlaga mogu lako uzrokovati da se uobičajene formule maskare razmažu što rezultira pandastim očima i općim neurednim izgledom. Vodootporna maskara, s druge strane, stvara zaštitnu barijeru oko trepavica koja je otporna na vlagu, osiguravajući da šminka na očima ostane netaknuta cijeli dan.

Ulje bergamota, ulje limuna i naranče... i sva eterična ulja citrusa

Dok ulja citrusa mogu posvjetljivati ​​i hladiti, ona također povećavaju osjetljivost kože na sunce. Ova ulja sadrže spojeve koji kožu čine osjetljivijom na fototoksične reakcije kada je izložena UV zrakama što može dovesti do opeklina od sunca i hiperpigmentacije. Tijekom ljeta, najbolje izbjegavati proizvode za njegu kože koji sadrže citrusna ulja.

Njega kože
Shutterstock 

PHA, BHA i AHA

Baš kao i gore navedene kiseline, PHA (polihidroksi kiseline), BHA (beta-hidroksi kiseline) i AHA (alfa-hidroksi kiseline) imaju svojstva čija je upotreba štetna pri izlaganju suncu. Budući da potiču brzu izmjenu stanica, čine kožu osjetljivijom na UV zračenje, stoga je najbolje izbjegavati proizvode koji sadrže ove kiseline tijekom ljeta ili ih koristiti štedljivo i pratiti ih dovoljnom zaštitom od sunca.