6 zdravih navika od kojih ćete se osjećati bolje: Malim promjenama poboljšajte kvalitetu svakodnevnog života

Ako ste primijetili da se svakodnevno osjećate umorno i tromo, možda je vrijeme da napravite male, ali značajne promjene u svom životnom stilu.

Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia

'Kako bismo životne odluke pretvorili u zdrave navike, važno je znati kakve će dobrobiti one dati našem tijelu', kaže Francisco Gómez Moreno, stručnjak za fizioterapiju i prehranu. Kada s malim promjenama vidite pozirivne rezultate, motivacija raste dok se ne razvije u naviku.

Koje od njih mogu značajno poboljšati kvalitetu našeg svakodnevnog života i učiniti da se osjećamo bolje, odmornije, zdravije? Saznajte u nastavku.

Suho četkanje kože

Otkad smo saznali, zahvaljujući Gwyneth Paltrow, da je suho četkanje jedan od najboljih načina za piling kože, energiziranje tijela i detoksikaciju, religiozno ga prakticiramo prije nego što se tuširamo svako jutro. Dovoljne su dvije minute koristeći posebnu drvenu četku ili rukavicu, počevši od gležnjeva i fokusirajući se na područja poput trbuha i nogu, gdje se zadržava najviše tekućine.

Shutterstock 

Čaj od kamilice

Nedavno me kolegica podsjetila na najvažniji savjet svoje bake za dobro zdravlje – da treba piti čaj od kamilice nakon jela (umjesto kave). Kamilica ima sedativno djelovanje, antioksidativne i protuupalne spojeve te antibakterijska, antigljivična, i antivirusna svojstva te pomaže u kontroli vrhova glukoze, a time i probave.

Pijenje vode natašte

Cameron Diaz je jednom rekla da bocu vode drži pored kreveta kako bi je mogla popiti čim ustane. Ovo je zdrava navika koju su odobrili nutricionisti za hidrataciju tijela i aktiviranje metabolizma.

Shutterstock 

Hladan tuš

Možete li završiti dan hladnim tušem? To preporučuje Marie Hélène Lair, farmaceutkinja i znanstvena predstavnica za Clarins. Od poboljšanja cirkulacije krvi do toniranja i sjaja kose zatvaranjem kutikula - dobrobiti su brojne. Zatvara pore na tjemenu, što također pomaže u održavanju hidratacije vlakana kose.

Jogurt svaki dan

Nakon konzumiranja obranog i zaslađenog jogurta bez čitanja etiketa i posljedica na glukozu koje sladila izazivaju, prepuštamo se blagodatima svakodnevnog konzumiranja zdravog klasičnog jogurta, obično između obroka ili kao desert nakon obroka.

Ali uvijek cjelovita i prirodna prehrana, prisjećajući se Digónovih riječi: 'Uvijek je bolje jesti hranu u njezinoj prirodnoj varijanti. Definicija lagane hrane je da je uklonjeno 30% masti u usporedbi s izvornom hranom, ali su dodani šećeri i drugi dodani za postizanje teksture i okusa pa imaju manje masnoće, ali više šećera koji ima malu nutritivnu vrijednost'.

Shutterstock 

Penjanje uz stepenice

Nećemo poreći da često koristimo dizalo, ali uvijek nastojimo povećati svoj NEAT (neprogramiranu potrošnju energije uzrokovanu dnevnim aktivnostima kao što su hodanje ili kupovina) penjući se stepenicama nekoliko puta dnevno.

To je potvrdila studija koju je proveo Gianni Pes, istraživač na Odsjeku za eksperimentalnu i kliničku medicinu Sveučilišta u Sassariju, koji je otkrio da penjanje stepenicama ili strmim padinama jasno ukazuje na dugovječnost.

 Izvor: Elle.rs