Capri, Amalfi obala, limuni, mnogima će ovo biti asocijacija na luksuzno ljeto koje si žele priuštiti ili estetiku koju u posljednje vrijeme mnogo viđamo na društvenim mrežama. Sam pomisao na to stvara u nama olfaktivne impresije i budi citrusne arome koje automatski želimo konstantno u svojoj blizini.

Rješenje za to su, naravno, citrusni parfemi.

Riječ je o svijetlom, osvježavajućem, razbuđujućem mirisu, čistih i sočnih nota, bilo da se radilo o oštroj osobini limuna, slatkoći naranče ili pikantnosti grejpa. Imaju moć probuditi pozitivnost i stvoriti vibrantnu atmosferu. Carlos Huber, parfumer i osnivač Arquistea, note je citrusa usporedio s vašom omiljenom oštrom pamučnom košuljom i lanenim hlačama.

Obitelj citrusnih parfema uključuje note poput limuna, naranče, limete, bergamota, grejpa, mandarine, klementine... Naravno, iako veoma slični, svaki od njih nosi svoj poseban dašak, ali nijedan se od njih dugo ne zadržava na koži. Citrusni parfemi veoma su lagani zbog čega ih parfumeri koriste kao gornju notu u parfemu. Njihov svjež, osnažujući miris zaokuplja vašu pozornost i priprema vas za uzbudljivo olfaktivno iskustvo.

Citrusi se dobro slažu s brojnim drugim obiteljima mirisa, uključujući cvjetne note poput jasmina i tuberoze, drvenaste note poput cedra, vetivera, ouda i sandalovine, voćne note poput manga, jabuke, bobičastog boća. Drvenaste note dodaju dubinu i postojanost isparljivim citrusnim notama, dok citrusne note hlade intenzivne drvenaste note stvoriti prekrasan kontrast.

U nastavku vam donosimo nekoliko primjera citrusnih parfema, ujedno savršenih za ove tople ljetne dane.

Tom Ford - Neroli Portofino 

Uz gornje note bergamota, mandarine, limuna, gorke naranče, lavande, ružmarina i mirte, posao ovog uniseks parfema je podsjećati na plažu i sunčane talijanske praznike. Raspoložen, seksi, čist i profinjen uz svježi začinski dodatak.

Tom Ford - Neroli Portofino
Sephora 

Phlur - Tangerine Boy 

Kao što njegovo ime i jarko narančasta bočica sugeriraju, ovo je kao da sa sobom nosite vrećicu mandarina. S notama limuna, đumbira, jabuke, slatkog jasmina, žute mandarine, začinskog jantara i hladne zelene mahovine, poletan je, vibrantan je i prije svega zabavan.

Phlur - Tangerine Boy
Phlur 

Dolce & Gabbana - Light Blue 

Miris nadahnut Mediteranom spaja poletnu svježinu citrusnog voća s nježnim cvjetnim notama, na kraju naginjajući u toplu šumu. Budući da pogađa tako složenu raznolikost nota, može se nositi u svakoj prilici, bilo da idete u ured, uživate u šetnji parkom ili provodite noć u gradu.

Dolce & Gabbana - Light Blue
Sephora 

Maison Margiela - Replica Under the Lemon Trees

Oštar i svjež, također ima mošusne bazne note koje mu daju veću dugotrajnost i veliku kompleksnost. Evocira miris svježe kriške limuna smještene na rubu hladne čaše s vodom.

Maison Margiela - Replica Under the Lemon Trees
Sephora 

Chanel - Chance

Poput šetnje parkom, oslanja se na fantaziju cvjetova, sunca i prave količine zelenila, a istovremeno ostaje blizak domu s notama limuna, cedra i citrona. Nakon što se osuši, ostaje vam suptilna nota slatkoće i drvenastosti. 

Chanel - Chance
Chanel