Kako izabrati pravi tip kolagena? Otkrijte sve vrste ovog suplementa kao i onu koja je najbolja za vas

Trebate li konzumirati riblji ili goveđi kolagen?

Shutterstock

Na tržištu suplemenata, u posljednjem se desetljeću posebno istaknuo kolagen. Njegova popularnost je toliko velika da se većina nas, barem u jednom trenutku, zapitala je li nam ovakva nadoknada potrebna? Vjerojatno ste također čuli za neke zdravstvene dobrobiti koje kolagen može imati. Ali, što je zapravo kolagen, kako djeluje i koja je vrsta kolagena najučinkovitija?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu koji čini osnovni okvir naših tkiva i stanica. Ima vitalnu ulogu u održavanju strukturalnog integriteta kože, kostiju, vezivnog tkiva, tetiva i hrskavice.

Na godišnji gubitak kolagena utječe nekoliko čimbenika, prije svega dob. Naime, već od 25. godine života mijenja se ravnoteža u proizvodnji i razgradnji ovog proteina pa se godišnje gubi 1% ukupnog kolagena. Ovaj strukturni protein održava kožu čvrstom i zategnutom, a njegov gubitak pridonosi razvoju sitnih linija i bora, gubitku volumena i opuštenosti kože, a s druge strane, tu je i nepovoljni utjecaj na zglobove.

Shutterstock 

Postoji 29 različitih vrsta kolagena, među kojima se izdvajaju tri najvažnija:

  • Tip 1: nalazi se u koži, tetivama, kostima i vezivnom tkivu i čini 90% kolagena u tijelu
  • Tip 2: prisutan je u tkivu hrskavice i ključan je za zdravlje zglobova
  • Tip 3: nalazi se u koži, krvnim žilama, unutarnjim organima i mišićima

Uloga kolagena u organizmu

Njegova glavna uloga u vezivnom tkivu je da ga učini čvrstim i otpornim na istezanje. Također igra važnu ulogu u zdravlju zglobova i kostiju, omogućujući glatko i bezbolno kretanje. Kolagen je važan i za krvne žile, održavajući njihove stijenke elastičnima i stabilnima, a pridonosi i zdravlju kose i noktiju.

Shutterstock 

Kolagen kao dodatak prehrani

Mnogo je oblika kolagena dostupnih na tržištu, ali kako odabrati onaj pravi? Različiti izvori kolagena daju različite vrste kolagena. Dva najčešća proizvoda su riblji kolagen i goveđi kolagen.

Riblji kolagen

Riblji kolagen dobiva se iz ribljih ljuski i kostiju, uglavnom iz hladnovodnih riba poput bakalara ili grdobine. Ima male molekule i najsličniji je ljudskom kolagenu, što ga čini lako apsorbirajućim. Sadrži uglavnom kolagen tipa 1 i male količine kolagena tipa 3, što ga čini idealnim za poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože, kose i noktiju.

Shutterstock 

Goveđi kolagen

Goveđi kolagen dobiva se iz kože, kostiju i tetiva goveda. Sadrži visok postotak kolagena tipa 1 i nizak postotak tipa 3, ali su molekule nešto veće, što smanjuje njegovu bioraspoloživost. No, ima jači pozitivan učinak na gustoću kostiju.

Odabir pravog kolagena ovisi o vašim specifičnim potrebama. Ako vam je cilj poboljšati hidrataciju i elastičnost kože, riblji kolagen je bolji izbor. Vidljivi rezultati mogu se očekivati ​​nakon 12 tjedana redovitog uzimanja oko 2,5 g. Goveđi kolagen je bolji za jačanje gustoće kostiju.

 Izvor: Elle.rs