Nakon brojnih najava napokon su poznati i datumi prikazivanja dokumentarca pod nazivom “High & Low: John Galliano”. U ožujku 2024. modni svijet će biti bogatiji za iskrenu priču velikog dizajnera koja kroz 116 minuta otkriva ne samo profesionalne već i osobne doživljaje Johna Galliana. U filmu sudjeluju i imena kao što su Naomi Campbell, Kate Moss, Bernard Arnault, Charlize Theron, Amanda Harlech i Rabbi Barry Marcus, režiju potpisuje Kevin Macdonald, i prema šuškanjima u ovom uratku dizajner otkriva – sve.

John Galliano pi modeli nakon revije za Christian Dior AW 09/10
FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia 


A što je to sve i ulaze li u tu priču elementi odrastanja u južnom Londonu, studiranja, uživanja u londonskoj klupskoj sceni, činjenice da je uspio diplomirati na umjetničkoj školi Central Saint Martins s kolekcijom od 10 lookova, Les Incroyables, koja je postigla mitski status. Postavlja se pitanje hoće li svjetska publika saznati više o modnim usponima i padovima, radu s Diorom i s Maison Margielom, dok se suočavao s problemima ovisnosti, rasističkim i antisemitskim ispadima u pariškom baru, koji su i presudili njegovom padu 2011. godine.
Možda je najvažniji odgovor ovog dokumentarca onaj koji otkriva ne samo što se dogodilo već što se s tom ikonom dogodilo nakon svega, ima li javnog prostora za oprost.

John Galliano i Anna Wintour 2021
Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia John Galliano i Anna Wintour

Zanimljivo je i kako je Macdonald vodio razgovore s dizajnerom ali i činjenica da je upravo John Galliano snažno utjecao i na njegovo formiranje.

“John Galliano je jedan od velikih dizajnera našeg doba i ikona stila i kreativnosti za građane Londona moje generacije. Prvi put sam počeo razgovarati s njim tijekom karantene 2020. o mogućnosti snimanja filma koji istražuje njegov rad, njegov ponekad kontroverzan osobni život i složenost njegove kulturne ostavštine.”

Macdonald je Oscarom nagrađeni redatelj čije se ime veže i uz dokumentarce o Whitney Houston, Bobu Marleyu i Olimpijskim igrama 1972. pod nazivom One Day in September (koji mu je i donio Oscara), također je režirao drame kao što su The Last King of Scotland i The Mauritanian.

"John zna da mu svi nikada neće oprostiti", ističe Macdonald. “Želi da ga se razumije te da ima priliku objasniti koliko god može što se dogodilo. I želi da njegov slučaj posluži kao upozorenje. Ali također je bio zabrinut da njegova priča ne bude previše depresivna. Na kraju kaže da njegova priča zapravo nije depresivna, jer je iz svega izašao s obnovljenim životom i obnovljenim osjećajem snage i kreativnosti.”
Iščekujemo s nestrpljenjem.