Najvažniji filmski događaj svake godine bez premca su Oscari. Dodjela 96. prestižne nagrade najprestižnijeg zlatnog kipića ove će se godine održati 10. ožujka, lokacija je dobro poznata - Dolby Theatre, a domaćin će biti Jimmy Kimmel, četvrti put u svojoj karijeri.

Zainteresiranost za filmove momentalno poraste u trenutku nominacije za Oscara, a Netflix je, naravno, omogućio da neke pogledate i na njihovoj platformi. Pripremite se za najglamurozniju noć u godini uz oskarovske filmove u ponudi Netflixa.

Society of the Snow (La sociedad de la nieve)

'Society of the Snow' redatelja J.A. Bayone film je snimljen prema događaju iz 1972. godine kada se avion koji je prevozio mušku ragbi ekipu iz Urugvaja u Čile srušio u planinskom lancu Ande. Od 45 putnika, nesreću je preživjelo njih 29, a dva i pol mjeseca morali su živjeti u nemilosrdnim i strašnim uvjetima boreći se za život dok su ih već proglasili mrtvima otkazavši potragu. Ipak, na posljetku spašeno je 16 putnika koji su preživjeli 72 dana u snježnim Andama.

Film je nominiran za najbolji međunarodni film te najbolju šminku.

Society of the Snow
Imdb 

Maestro

Film koji prikazuje uzbudljivo putovanje kroz život legendarnog dirigenta Leonarda Bernsteina, otkrivajući njegove uspone i padove. Glumi ga Bradley Cooper koji je ujedno i režiser samog filma. Film na prekrasan način prikazuje bit strasti, žrtve i potrage za savršenstvom u svijetu klasične glazbe.

Film je nominiran za najbolji film, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolji originalni scenarij, najbolju fotografiju, najbolji zvuk te najbolju šminku.

Maestro
Imdb 

American Symphony 

Riječ je o dokumentarcu koji prati život poznatog glazbenika Jona Batistea koji se priprema za svoju simfoniju u Carnegie Hallu, a napisao ju je za svoju suprugu koja se riječi od raka.

Film je nominiran za najbolju originalnu pjesmu (It Never Went Away).

American Symphony
Imdb 

El Conde

Film koji je smješten u podzemlje latinoameričkog grada i prati priču o zločinu, iskupljenju i odanosti. Pomalo neuobičajena radnja govori o čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu koji je u filmu vampir. Problemi nastaju kada odluči otići u mirovinu...

Film je nominiran za najbolju fotografiju.

El Conde
Imdb 

Rustin

Riječ je o američkom biografskom dramskom filmu o životu aktiviste za građanska prava Bayarda Rustina. U filmu glavnu ulogu igra Colman Domingo, a zasnovan je na istinitoj priči o Rustinu koji je pomogao Martinu Lutheru Kingu i drugima u organizaciji Marša na Washington 1963. godine i koji se u Americi borio protiv homofobije i rasizma.

Film je nominiran za najboljeg glavnog glumca.

Rustin
Imdb 

Nyad

Istinita priča, dakle još jedan biografski film, o Diani Nyad koja je sa 64 godine postala prva osoba koja je koja je preplivala udaljenost od 177 kilometara od Kube do Floride bez pomoći kaveza za morske pse. Na tom je snu krenula raditi s 28 godina, što je još jedan dokaz da nikada nije kasno.

Film je nominiran za najbolju glumicu i najbolju sporednu glumicu.

Nyad
Imdb