Kada su filmovi u pitanju, svatko od nas ima omiljeni žanr koji uvijek iznova bira i koji mu najviše odgovara. Ipak, upravo zato, često se dogodi da upravo oni kultni ostanu neodgledani iako je društveno 'odlučeno' da su to oni koji se moraju pogledati barem jednom u životu.

Vjerojatno je svaki filmoljubac upućen u imdb-ovu ljestvicu 250 najboljih filmova ikad, onima koji se smatraju vrhuncima filmske industrije. Najpopularnija filmska stranica napravila je i popis 40 filmova koje 'morate pogledati prije nego što umrete'.

Mi vam izdvajamo njih 10 koji su, definitivno, vrijedni gledanja svake minute.

1. The Shawshank Redemption (1994)

Apsolutni favorit mnogih, s najvećom ocjenom na imdb-u, vjerojatno i očekivano na ovoj listi. Rijetki ga nisu pogledali, a ako ste među njima, nedjelja je savršen trenutak za to promijeniti. Film govori o Andyju Dufresneu, bankaru osuđenom na doživotnu kaznu zatvora Shawshank zbog ubojstva supruge i njezinog ljubavnika uprkos njegovim tvrdnjama da je nevin. Tijekom boravka u zatvoru sprijateljuje se sa zatvorenikom Ellisom Boydom 'Redom' Reddingom i zaštićuju ga stražari nakon što ga upravnik počne koristiti u operaciji pranja novca.

Filmovi koje morate pogledati
Columbia Pictures / Hollywood Archive / Profimedia 

2. Good Will Hunting (1997)

Još jedan klasik, emotivan i dirljiv film koji prati 20-godišnjeg radnika iz južnog Bostona Willa Huntinga, genijalca koji je prisiljen viđati se s terapeutom i učiti naprednu matematiku s nagrađivanom profesorom kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Kroz terapiju, Will ponovno preispituje svoje odnose s najboljim prijateljem i novom djevojkom dok se u isto vrijeme suočava s osobnim emotivnim problemima i odlučuje o svojoj budućnosti.

Filmovi koje morate pogledati
Sunset Box / Allpix Press / Profimedia 

3. Forrest Gump (1994)

Zaista nije potrebno objašnjavati da je riječ o jednom od najupečatljivijih filmova svih vremena i izvanrednoj glumi Toma Hanksa. Radnja se vrti oko mentalno zaostalog junaka iz naslova koji pukim slučajem upozna hrpu slavnih ljudi i postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva.

Filmovi koje morate pogledati
Paramount Collection / Everett / Profimedia 

4. Pulp Fiction (1994)

Tarantinovo remek djelo mnogi smatraju iznimno čudnim filmom, ali upravo je zato toliko poseban. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnim dijalozima te ironičnoj mješavini humora i nasilja ispunjenoj citatima, odnosno parafrazama poznatih filmova i popularne kulture. Režiran na vrlo stiliziran način, uključujući mnoge filmske reference, spaja priče o mafijašima, marginalcima, sitnim lopovima i misterioznoj aktovci u Los Angelesu.

Filmovi koje morate pogledati
IFA Film / United Archives / Profimedia 

5. American Beauty (1999)

Jedan od najboljih radova Kevina Spaceya koji glumi očajnog 42-godišnjaka koji odluči promijeniti svoj dosadašnji način života privučen školskom prijateljicom svoje kćeri tinejdžerke. Film se bavi temama modernog američkog društva, obiteljskog života, muškosti, generacijskih razlika, karijerizma, opsesije uspjehom, homoseksualizma i homofobije, dekadencije, potrage za srećom, ljubavi, ljepote i slobode.

Filmovi koje morate pogledati
IFA Film / United Archives / Profimedia 

6. The Usual Suspects (1995)

Vjerojatno odmah mnogima na pamet pada još jedna uspješnica, upravo zbog Kevina Spaceya (a nekima možda i Keysera Sözea). Radnja filma prati ispitivanje Rogera 'Verbala' Kinta, sitnog kriminalca koji je jedan od dvojice preživjelih nakon masakra i požara koji su se dogodili na brodu u luci u Los Angelesu. Verbal policajcu koji ga ispituje objašnjava događaje koji su njega i četvoricu drugih kriminalaca doveli na brod te o tajanstvenom vođi mafije Keyseru Sözeu koji ih je unajmio. Kroz flashbackove i naraciju, Kintova priča postaje sve kompleksnijom.

Filmovi koje morate pogledati
GramercyPictures/Courtesy Evere / Everett / Profimedia 

7. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Joel je pomalo smotan i šutljiv tip. Njegova djevojka Clementine njegova je sušta suprotnost: brbljavica koja svako malo boji kosu u drugu boju, priča vrlo čudne priče i puna je pozitive. Priča počinje kada Joel shvati da se Clementine, nakon dugogodišnje veze podvrgla eksperimentalnom postupku brisanja memorije te u potpunosti izbrisala sjećanje na njega. Što zbog osvete njoj, a što zbog činjenice da voli osobu koja uopće ne zna tko je on, Joel se odluči na isti postupak. Tijekom procesa shvati kako je napravio grešku, no povratka više nema.

Filmovi koje morate pogledati
Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia 

8. The Green Mile (1999)

Pripremamo vas na suze tijekom i nakon gledanja filma. Riječ je o ekranizaciji romana Stephena Kinga u kojoj Tom Hanks glumi zatvorskog čuvara Paula Edgecomba koji radi na odjelu gdje se čuvaju osuđenici na smrt. Odjel nosi naziv 'Zelena milja' zbog zelenkastog linoleuma kojim je presvučen pod kojim osuđenici od svoje ćelije koračaju prema električnoj stolici. Jedan od zatvorenika, koji posjeduje iscjeliteljske moći osuđen je na smrt, a iako su Edgecomb i ostali čuvari uvjereni u njegovu nevinost, ne mogu mu pomoći.

Filmovi koje morate pogledati
Castle Rock Entertainment / Entertainment Pictures / Profimedia 

9. Requiem for a Dream (2000)

Mnogi za njega kažu da je jedan od najtežih filmova koji su gledali. Svaki od likova nosi neki oblik ovisnost. Protagonisti su majka, njezib sin, njegova djevojka i prijatelj - a radnja prati njihov život kroz tri godišnja doba, kada svatko od njih postaje žrtvom ovisnosti i od nje teško strada.

Filmovi koje morate pogledati
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

10. Fight Club (1999)

Film prati bezimenog pripovjedača, tipičnu žrtvu konzumerističke i narcističke kulture kojoj svakodnevicu osim posla čine IKEA i njezini katalozi u stanu punom nepotrebnih stvari, poput stolića s yin-yang uzorkom. Njegov problem nesanice simbol je dezorijentiranosti, ubrzanog životnog tempa i zatrpanosti foteljama, automobilima, odijelima koja, tako nalaže društvo, jednostavno moramo imati. Kada njegov stan jedne večeri izgori u eksploziji, dolazi druga, prava, silovita eksplozija u liku Tylera Durdena, prodavača sapuna.

Filmovi koje morate pogledati
IFA Film / United Archives / Profimedia