Nedavno smo svjedočili nevjerojatnom svjetskom uspjehu filma Barbie koji nas je, između ostalog, podsjetio da svijetu treba (više) filmova s ​​feminističkom tematikom. Dok se nastavljamo boriti za rodnu ravnotežu, snažne ženske priče postaju ne samo snažan izraz aktivističke borbe, već i snažan poticaj za promjenu koja je neophodna.

Zato smo sada izdvojili drame, komedije i romanse u susret Danu žena - mnoge od njih napisale su i režirale žene. Od borbe za pravdu i jednakost, do osobnih putovanja otkrivanja vlastite snage, ovi filmovi nude različite perspektive i priče koje nas podsjećaju na nužnost solidarnosti, brige i podrške među ženama. Odabir filmova kreće se od očitog (Erin Brockovich) do neočekivanog (jeste li razmišljali o feminizmu u filmovima poput 500 dana ljeta?).

Thelma & Louise

Ovaj nevjerojatni film napisala je Callie Khouri, a fokusira se na dvije žene koje kreću na putovanje introspekcije i osnaživanja. Vidjet ćete mnoštvo lijepih i sirovih scena, ali možda najslikovitija je ona kada su zapalili kamion u samoobrani od čovjeka koji ih je zlostavljao veći dio filma. Njihovo putovanje, iako ponekad izazovno za gledanje, krajnji je dokaz postojane veze između žena i važnosti međusobne podrške u teškim vremenima.

Preporuka: film gledajte s najboljom prijateljicom.

Thelma & Louise
MGM - Pathe Entertainment - Perc / Christophel Collection / Profimedia 

500 Days Of Summer

Film hrabro odstupa od tradicionalnih romantičnih stereotipa, postavljajući Summer kao 'antagonista', a Toma kao nesretnog protagonista - iako ovaj pogled na stvari može ovisiti o tome koga pitate. Ovo je odmak od tipičnog portretiranja ženskih likova u romantičnim komedijama: osobno smo bili vrlo zadovoljni odmakom od konvencionalnog rom-com pripovijedanja koje često prikazuje muškarce kao emocionalno nezrele, a žene kao one koje traže nešto ozbiljnije od ležerne veze.

Preporuka: odaberite ovaj film ako ste slobodna djevojka koja se trenutno bori sa svim izazovima dating scene.

500 Days Of Summer
face to face / FTF Film Stills / Profimedia 

The Color Purple

Žene su u središtu ove priče nastale prema knjizi dobitnice Pulitzerove nagrade Alice Walker. Usred mnogih poteškoća i borbi krije se priča o otpornosti i slavljenju veza između žena, ne samo između Celije i njezine sestre Nettie, već i s glamuroznom Shug Avery, odlučnom Sophijom, pa čak i tihom Squeak. Bilo da se radi o knjizi, filmu iz 1980-ih ili mjuziklu iz 2023., 'The Color Purple' poziv je da vidite ljepotu ženskih odnosa.

Preporuka: pogledajte film sa svojim omiljenim kolegicama.

The Color Purple
LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia 

Frida

Salma Hayek s pravom je nominirana za Oscara za najbolju glumicu za portret legendarne umjetnice Fride Kahlo u ovom biografskom filmu. Izgubila je od Nicole Kidman koja je osvojila nagradu za svoj portret Virginije Woolf u 'The Hours', još jednoj kultnoj izvedbi slavne umjetnice u feminističkom filmu. Kakvo bogatstvo izbora! Frida Kahlo je ikona feminizma, zbog čega ovaj film morate pogledati.

Preporuka: pogledajte ovaj film kada vam zatreba dodatna životna inspiracija.

Frida
/ Everett / Profimedia 

Catherine, Called Birdy

Vaše mišljenje o Leni Dunham kao feminističkoj autorici može varirati – ona nije za svakoga, i to je u redu. Bella Ramsey, koju poznajete iz The Last of Us kao i Game of Thrones, igra naslovnu ulogu. Birdy nije ravnodušna prema dječacima, ali ni njoj se ne žuri udati. You go, girl!

Preporuka: pogledajte ovaj film kada čujete još jedan u nizu loših komentara društva na račun žena.

Catherine, Called Birdy
TIFF / Planet / Profimedia 

Erin Brockovich

Julia Roberts glumi nevjerojatnu samohranu majku koja radi kao pomoćna pravna pomoćnica, samostalno uništavajući korumpiranu energetsku tvrtku koja je zagađivala vodu kalifornijske zajednice i (gotovo) uspješno prikrila svoje postupke. Oh, i to je istinita priča.

Preporuka: pogledajte ovaj film kada imate loš dan na poslu.

Erin Brockovich
kpa Publicity / United Archives / Profimedia 

Izvor: Elle.rs