U gradu s obiljem muzeja i galerija, pariška Bourse de Commerce se posebno ističe. Izvorno izgrađena kao burza kukuruza sredinom 18. stoljeća, zgrada je u svojih 300 godina imala brojne funkcije, da bi opet zaživjela kao muzejski prostor.

2021. japanski arhitekt Tadao Ando je preuredio prostor, a mjesto koje ostavlja bez riječi zasigurno je centralna prostorija koju krase visoki bijeli zidovi, freske te kružni stakleni strop.

Kimsooja To Breathe – Constellation Pariz izložba
Bourse de Commerce 


Bourse de Commerce je ugostio niz odličnih umjetničkih izložbi, od Ursa Fischera i Danha Voa do Wolfganga Tillmansa i najnovije s južnokorejskom umjetnicom Kimsoojom. Nadilazeći granice jednog određenog medija, umjetnica Kimsooja briše granice između ljudskog tijela i svijesti kroz spoj atraktivnih formata - video, fotografije i instalacije.

Kimsooja To Breathe – Constellation Pariz izložba
Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia Kimsooja

Kimsooja To Breathe – Constellation Pariz izložba
Bourse de Commerce 

Opisujući se kao "kozmopolitski anarhist", njezina posljednja instalacija, To Breathe - Constellation, izrazito je jednostavna: preko prostorije kružnog oblika su postavljene zrcalne ploče koje odražavaju strop iznad, stvarajući posjetiteljima osjećaj levitacije.


“Želim stvarati djela koja su poput vode i zraka, koja ne možemo posjedovati, ali koja možemo podijeliti sa svima”, poručuje Kimsooja. Prema komnetraima posjetitelja doživljaj je jedinstven, stoga, ako planirate posjet Parizu na listu mjest akoja planirate posjetiti obavezno uvrstite i ovo.
To Breathe – Constellation gostuje u Parizu do 2. rujna 2024.