Društvena mreža TikTok u posljednje je četiri godine doživjela nevjerojatnu ekspanziju i u veoma kratkom razdoblju dosegnula visoku razinu popularnosti, ipak, od samih početaka vuče za sobom kontroverzu koja ju je sada i dostigla.

Naime, sigurno se primijetili da se već neko vrijeme postavlja pitanje hoće li TikTok postati zabranjen u SAD-u, a to je pitanje sada dobilo odgovor. Naime, Senat je izglasao zakon koji će zabraniti ovu društvenu mrežu u SAD-u ako se kineska matična tvrtka ByteDance ne odrekne svog udjela u aplikaciji. Rok za to - devet mjeseci.

Zabrana TikToka u SAD-u
Shutterstock 

Prijedlog zakona sada će biti predan američkom predsjedniku Joeu Bidenu koji je rekao da će ga potpisati kao važeći čim stigne na njegov stol. Prethodno je ByteDance rekao da će se suprotstaviti svakom pokušaju da ga se prisili da proda TikTok, a i na kraju dana, kako piše BBC, moglo bi proći i do nekoliko godina prije nego što SAD uspije blokirati aplikaciju u svojoj zemlji jer bi pravni postupak, koji bi pokrenuo ByteDance, sve to usporio.

A koji razlog uopće leži iza toga? Veoma jednostavan. SAD je zabrinut da kineska vlada koristi TikTok za špijunianje Amerikanaca i širenje propagande. S druge strane, ni Amerikanci ne bi ovom odlukom biti pretjerano oduševljeni jer mnogi od njih platformu koriste upravo u poslovne svrhe. Na kraju dana, u zemlji živi više od 170 milijuna korisnika TikToka.

Zabrana TikToka u SAD-u
Shutterstock Zanimljivo je reći da TikTok nije dostupan u Kini, već se tamo koristi njegova inačica Douyin, a zabranjen je u Indiji još 2020. godine nakon vala opasnih izazova koji su doveli do smrti nekih korisnika. TikTok je već zabranjen na brojnim američkim sveučilištima kao i političkim uredima, a to nas doista tjera da se zapitamo - je li mreža doista opasna ili je riječ o dobro poznatim političkim nadmetanjima Kine i SAD-a? Vrijeme će pokazati.