Svatko ima svoju rutinu kada je u pitanju odlazak na spavanje. Netko uživa u detaljnim koracima skincarea, dok drugi prođu one osnovne stvari i jedva čekaju legnuti u krevet. Ipak, svima nam je zajedničko da se volimo osjećati dobro u svojih nekoliko sati sna.

Kao i mnogo trendova rođenih na TikToku, pojavio se i onaj koji se pozabavio ovom tematikom te spojio spavanje i parfeme. 'Bedtime Perfume' trend podrazumijeva korištenje određenih parfema prije spavanja kako bi smireniji utonuli u san. Teorija i trend nimalo ne čude budući da je miris vrlo jako sredstvo, a kako kaže Ashley Boyce, vlasnica jedne parfumske kompanije, cjelokupni se trend rodio zbog porasta želje za tihim luksuzom i self-careom.

Izgleda da se nakon mnogo godina pitanja 'Kako da se što prije spremimo za posao?', 'Kako da se što prije spremimo za spavanje?' ili 'Kako što brže učiniti ovo ili ono?', rutina ponovno usporila i svi želimo što više vremena posvetiti svom tijelu i wellbeingu.

Buđenje uz parfem i nanošenje ga prije spavanja znači da na isti način započinjete i završavate svoj dan, što samo po sebi stvara jedan lijepi ritual, a veoma je važno da sami sa sobom otkrijete kakve vam emocije određeni parfem budi. Pa kako onda odabrati idealan parfem?

Iako svatko ima svoje ukuse, Boyce naginje prema toplim, mošusnim parfemima, kao i onima koji oponašaju aromu kože. Izbjegava one parfeme koji je podsjećaju na neku posebnu prigodu jer želi te dvije stvari držati odvojenima. Voli smirujuće, drvenaste mirise, one koji su povezani s opuštenjem, poput lavande.

Kada je riječ o mjestima stavljanja parfema, ono ostaje isto kao i obično. Točke pulsa, vrat, zapešća, iza ušiju, a za još jači doživljaj možete poprskati jastuke i plahte - tako ćete osigurati da parfem ima veću površinu za koju se može uhvatiti za potpunije uživanje u mirisu.

Pri pronalaženjusavršenog mirisa za spavanje, važno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Najvažnija je, naravno, poznavanje osobnih preferencija mirisa. Volite li svježe ili drvenaste note? Slatke ili smokey mirise? Kombinacije su beskonačne, stoga je ključno razumjeti svoj nos i ono što on voli.

Parfem ne miriše jednako na svima, to jako dobro znamo. Nešto što prekrasno miriše na drugome može užasno mirisati na nama.  Na posljetku, bitno je i saznanje koliko intenzivno želite mirisati prije spavanja što će vas uputiti koju vrstu koncentracije mirisa trebate potražiti bilo da je to parfem, parfemska voda, toaletna voda ili kolonjska voda.

Ono što je utješno znati je da, budući da se velik dio pronalaženja mirisa oslanja na osobne preferencije, stvarno ne možete pogriješiti.

U nastavku vam donosimo pet nježnih parfema koji vam mogu poslužiti kao dobar start u novoj rutini prije spavanja. 

Chanel - Gabrielle
Chanel Chanel - Gabrielle

Maison Margiela Replica
Maison Margiela Replica by Maison Margiela - Coffee Break

Le Labo - Labdinum 18
le labo Le Labo - Labdinum 18

Diptyque - Eau Rose
diptyque Diptyque - Eau Rose

Caron Musc Oli
caron Caron - Musc Oli