Izložba je poznata kao Švicarski trijenale kiparstva, a održava se od 4. svibnja do 30. listopada 2024. u Bad Ragazu. Ove godine među umjetnicima koji izlažu, Dumančić je zaprimio pozivnicu od strane organizatora za sudjelovanje na izložbi.
Dumančićeva skulptura postavljena je u gradskom parku, privukla je mnoge posjetitelje, pogotovo pažnju mališana koja su mahom došla pogladiti ili uzjahati konjića.

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, nastala je skulptura ‘Uspomena’, kao dio doktorskog rada „Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva“. Simbol konja sjećanje su za umjetnikovo djetinjstvo, konje s kojima se bavi čitav život, kao i druge životne okolnosti koje su formirale njegov život i rad. Skulptura nakon premijernog predstavljanja u Maksimiru u Zagrebu, izlagana je još u Italiji, Francuskoj, a prošlo ljeto krasila je vrt Meštrovićeve galerije u Splitu.

Hrvoje Dumančić
promo 

„Ova je skulptura svojevrstan spomen prošlom vremenu, djetinjstvu i emocijama koje se aktiviraju kroz sjećanja. Doživljaj se ne bazira samo na skulpturi, nego i na ukupnom prostoru, interakciji s prostorom u kojem je skulptura smještena i individualnom doživljaju publike.“

Tema ovogodišnjeg trijenala je „Sadašnjost - jer bez danas ne bi bilo ni sutra“. Cilj projekta je želja da se uklone prepreke i da se umjetnost približi izravno javnosti, pozivajući posjetitelje svih dobi da dožive djela ovih međunarodnih umjetnika.

Iznimna svjetska imena našla su se u parkovima Bad Ragaza, izložena je brončana bista crne žene, djelo američke umjetnice Simone Leigh, izvorno je bila izložena u High Lineu u New Yorku, a sada se može naći na stalnom postavu u parku Grand Resort Bad Ragaz. Leigh je prva crnkinja koja je predstavljala Sjedinjenje Američke Države na Venecijanskim bijenalima 2022. godine, gdje je nagrađena „Nagradom za najbolju skulpturu“. Izložba također prikazuje radove priznatih umjetnika poput Daniela Spoerrija, Gottfrieda Honeggera i Schanga Huttera koji su poznati po svojim kultnim radovima u kiparstvu i dizajnu. Nadalje, izložba baca svjetlo na mlade umjetnike kroz “Laboratorij mlade umjetnosti”, nudeći financijsku potporu i platformu za talente u usponu.

Hrvoje Dumančić
promo 

Uz trijenale kiparstva, održava se i “Festival male plastike” u povijesnom dvorcu Bad Pfafersu u blizini glasovitog izvorišta Tamine George. Dumančić je na festivalu izložio četiri skulpture malog formata, koje su međusobno tematski povezane zajedno i s monumentalnom skulpturom “Uspomena”. Popratni festival omogućio je priliku posjetiteljima da posjete umanjene verzije umjetničkih skulptura. Također je festival popraćen književnim, glazbenim i filozofskim događajima, obećava živopisno slavlje umjetnosti i kulture.

Hrvoje Dumančić
promo 

Za dodatne informacije o radu Hrvoja Dumančića i njegovim budućim projektima, posjetite internet stranicu www.dumancic.hr ili pratite njegov profil na društvenim mrežama @hrvojedumancic.