Predstavlja važan topos naše nacionalne povijesti, bila je dom hrvatskih kraljeva, a danas služi kao živa scenografija svakodnevnog života građana Knina. Upravo zato Grad Knin, u suradnji s Kninskim muzejom, predano radi na njezinu očuvanju i revitalizaciji. Nedavno završena obnova nije samo fizički sačuvala dvije povijesne strukture, već je njihovim novim funkcijama - vinotekom u bivšoj barutani i interpretacijskim centrom u vojarni – dodatno oživila duh ovog povijesnog lokaliteta. Kroz interpretacijski centar, tvrđava je napokon dobila priliku podijeliti s posjetiteljima neke od svojih najzanimljivijih priča, a oba obnovljena prostora postala su mjesta koja građane i posjetitelje pozivaju na stvaranje svojih vlastitih priča za pamćenje.

12. IC Kninska tvrdava_Domagoj Blazevic.jpg
Domagoj Blažević 

„Posebnost Interpretacijskog centra Kninska tvrđava, sastavnog dijela Kninskog muzeja, jest u tome što se nalazi upravo na autentičnoj baštinskoj lokaciji koju interpretira. Svakim korakom do ulaska u novi centar, posjetitelji upijaju svu raskoš doživljaja tvrđave svim osjetilima, a kada ušetaju u centar, njihovo se iskustvo tvrđave iz prve ruke povezuje s pričama o njezinoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Pomnim oblikovanjem narativnog prostora omogućili smo tvrđavi i njezinim stanovnicima — poznatima i nepoznatima, drevnima i suvremenima, stalnima i onima koji dolaze samo povremeno — da svojim pričama istinski zainteresiraju ali i emocionalno angažiraju posjetitelje.” – istaknula je Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica Muza.

7. IC Kninska tvrdava_Domagoj Blazevic.jpg
Domagoj Blažević 

Glavni okvir priče na početku izložbe donosi animirani film praćen svjetlosnim projekcijama. U nastavku, u interakciji s nizom umjetnički izrađenih maketa tvrđave, posjetitelji istražuju različita povijesna razdoblja te uloge različitih stanara u razvoju utvrde. U tome im pomažu filmovi, intervjui, igre te digitalizirane arhivske karte iz renomiranih institucija u Beču, Veneciji i Bologni. Svojevrstan je vrhunac doživljaja susret s likom kralja Zvonimira, čije multimedijalno postolje poziva na interakciju, dok u animiranoj knjizi pratimo fra Luju Maruna u spašavanju tvrđave od uništenja. U nastavku se posjetitelji susreću s likovima vojnika različitih vojski o čijim anonimnim sudbinama svjedoče pronađeni arheološki nalazi. Izložba završava u sadašnjosti. Audio vizualna instalacija pozornica je za slušanje glasova kninskih građana koji s posjetiteljima dijele strast, ljubav i posvećenost kulturnom i društvenom napretku svog grada i njegovog simbola.

10. IC Kninska tvrdava_Domagoj Blazevic.jpg
Domagoj Blažević 

Izložba će zasigurno biti zanimljiva i zabavna mladim posjetiteljima. Najmlađi mogu uživati u potrazi za arheološkim nalazima, a VR let nad tvrđavom oduševit će svakog. Kako bi iskustvo obilaska tvrđave na otvorenom bilo što uzbudljivije, posjetiteljima su na raspolaganju inovativne naočale za „mješovitu stvarnost“, što je prva takva ponuda u Hrvatskoj.

Duh mjesta osnažuje se i kroz suvremene umjetničke prakse. Neposredno uz centar, prostor kazamata čija je mističnost već sama po sebi izražajna, dodatno je obogaćen multi-senzornom instalacijom akademskog kipara Janka Petrovića. Koautorski tim time želi poručiti da je suvremena umjetnost važna za regeneraciju baštinskih lokaliteta, nudeći im novi život i nova značenja za neke nove publike.

6. IC Kninska tvrdava_Domagoj Blazevic.jpg
Domagoj Blažević 

8. IC Kninska tvrdava_Domagoj Blazevic.jpg
Domagoj Blažević 

Stalna izložba koja daje glasove i otvara različite perspektive o prošlosti i sadašnjosti tvrđave ne bi mogla biti realizirana bez intenzivne suradnje s lokalnom zajednicom i bez interdisciplinarnog timskog procesa. Uz Muze, članovi koautorskog tima su iskusni dizajneri iz studija Šesnić&Turković i Clinica. Realizaciju je vodila tvrtka AVC, a multimedijalna iskustva producirale su tvrtke Hommage, Divit i MMC. Od umjetničkih suradnji ističu se sjajni kipari, ilustratori, animatori i glazbenici Janko Petrović, Dragan Kordić, Fabio Leone, Laura Martinović i Ana Horvat. Arhitekturu potpisuje arhitektonski studio Tubus d.o.o.