Može li jedan magazin nadahnuti drugi i koja je zapravo uloga print izdanja u vremenu kada se sve mijenja neopisivom brzinom? Jesu li magazini i dalje zamišljeni kao bijeg od stvarnosti, praktične upute za život, filozofske rasprave ili će se jednostavno pretvoriti u inačicu coffee table izdanja Instagrama koja će naposljetku, koje li ironije, dobro izgledati na digitalnim fotografijama? To su samo neka od pitanja koja su se nametnula u planiranju novog broja Storybooka.

Najnoviji broj, slijedom broja posvećenog AI-ju i održivosti, primjer je stvaranja magazina s identitetom, a nastao je zahvaljujući uredničkoj suradnji s kreativnim timom predvođenim Aleksandrom Orlić, dugogodišnjom urednicom, umjetnicom, spisateljicom i fotografkinjom.

Na pitanje kako bi s pozicije kreativne urednice u nekoliko riječi opisala novi broj Aleksandra odgovara: Parafrazirat ću jedan poznati film - „Uhvati val ako možeš“. Naime, polazna ideja bila je knjiga talijanskog književnika Alessandra Baricca ‘The Game’ u kojoj autor pokušava sumirati posljednjih četrdeset godina života u digitalnom dobu te analizira kako je virtualni svijet utjecao na našu stvarnost. Autor iznosi vrlo smjelu ideju da život u suvremenom društvu, koje sociolozi nazivaju i liquid society, iziskuje posve nove vještine, kao što su nevjerojatno brze prilagodbe svim vrstama promjena koje nam se događaju, i to u svim životnim područjima. Stoga smo u novom broju Storybooka poželjeli uloviti sve vrste mijena - što se sve mijenja u našoj percepciji, fluidnim stilovima života, ljubavi, poslu, kreativnim industrijama, mobilnom društvu i komunikaciji, kako razbiti kod, što nam znače pogreške, pomicanje granica, a što dodir. I ono najvažnije, baretovsko pitanje - gdje je nestao čovjek?

Storybook novi broj
Storybook 

Storybook novi broj
Storybook 

Storybook novi broj
Storybook 

Storybook novi broj
Storybook 

Storybook novi broj
Storybook 


Novi Storybook lako ćete uočiti jer vas na prodajnim mjestima čeka uronjen u savršenu nijansu ljeta – limeta zelenu boju. Naslovnica je rezultat želje uredničkog tima da u svijetu koji više od svega voli imerzivna ili uranjajuća iskustva te djela u kojima sudjeluje i publika, kreira jedinstveno rješenje koje ujedinjuje snagu neonske boje godine - limeta zelene koja se pred našim očima doslovno mijenja iz žute u zelenu, a čitateljima pruža taktilno iskustvo grafičkim elementima koji dočaravaju temu broja - fluidnost i liquid society.

Storybook novi broj
Storybook 

Storybook novi broj
Storybook 

Usto, fotografiju na naslovnici potpisuje sjajna fotografkinja Mare Milin, autorica koja je dosadašnjim odličnim suradnjama oblikovala sâm kod Storybooka. Za ovaj broj snimila je vrlo životne fotografije multitalentirane Tare Thaller i njezina partnera, plesača Matea Cvenića.

Potražite svoj primjerak na kioscima od 31. svibnja.