Zagrebačka scena kulture i umjetnosti živa je i vrlo zanimljiva, a to najbolje potvrđuju brojne izložbe, muzejske i galerijske aktivnosti, te brojna događanja na otvorenom. Za sve one koji su ovaj (produženi) vikend odlučili provesti u Zagrebu, donosimo zanimljiv pregled događanja od kojih neka privlače i činjenicom da su besplatna.

FloraArt

Floraart
Floraart 

Do nedjelje 2. lipnja, na zagrebačkom Bundeku traje 58. Međunarodna vrtna izložba Floraart, pod nazivom Cvijet za bolji svijet. Osim velikog broja izlagača posjetitelje očekuju i brojne radionice na temu uzgoja biljaka. Novost je Cvjetno nogometno igralište FloraArt stadion, a za najmlađe posjetitelje i ove godine tu je FloraGrad, s dječjim predstavama i likovnim radionicama. Izložba je otvorena svaki dan od 9:00 do 21:00 sati, izuzev posljednjeg dana, u nedjelju, kada će biti otvorena do 17,30 sati.

Dan otvorenog grada

4. Balerine Škole za klasični balet.jpg
Filip Popović 

Događaj koji se trebao održati 31. svibnja, odgađa se za subotu 1. lipnja zbog nepovoljne vremenske prognoze. Budući da je riječ o manifestaciji koja omogućuje besplatan, recentni kulturni sadržaj svim građanima, slučajnim prolaznicima i posjetiteljima grada Zagreba, po svojoj se prirodi može jedino i isključivo organizirati na otvorenom, kako bi se kulturni i interaktivni sadržaji približili svima. Projekt Dan otvorenog grada organizira se u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba, a ovo je raspored događanja kojima se možete pridružiti:

ARHITEKTONSKE ŠETNJE ZRINJEVCEM, Lenuzzijeva potkova, 11 sati
Uz stručno vodstvo uživat ćete u šetnji najstarijim od sedam zagrebačkih parkova i saznati kada je i kako nastao.
Mjesto susreta: Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac.

SVI NAŠI SUSRETI, Dolac,12 sati
Na Dolcu, simbolu života grada, iznenadit će vas mladi plesači koji našem omiljenom "placu" uz ritmove starog Zagreba stvaraju novo naličje.

BALET, Trg bana Josipa Jelačića, 16 sati
Na glavnom trgu zagrebačka Škola za klasični balet izvest će baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta.

TAJNI ZAGREB, Gornji grad, 16 i 17:30 sati
Vodimo vas pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba, saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada sa našom magičnom kazivačicom Ivom Silom.
Mjesto susreta: ispred Kule Lotrščak.

ZAČARANA ŠUMA, Park Ribnjak, 17 sati
Scensko događanje u režiji Ivice Buljana, odvest će građane u šetnju parkom Ribnjak i potragom za izvođačima koji će na “skrivenim” lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova.

PLESNJAK, ugao Tesline i Preradovićeve ulice, 19:30 sati
Uživajte u najljepšim šansonama posvećenima Zagrebu, ali i dobrim starim hitovima. Zaplešimo zajedno kao u vremenima najboljih zagrebačkih plesnjaka uz sjajnog Josipa Palametu i njegov band.

Josip Botteri Dini – Retrospektiva

Josip Botteri Dini
Josip Botteri Dini 


Izložbom u galeriji Klovićevi dvori, kroz više od 150 radova, predstavlja se opus poznatog hrvatskog slikara, od djela sa studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti pa sve do najnovijih ostvarenja. Uz dominantno sakralno slikarstvo, Botteri izvodi različite tematske cikluse, od veduta do hommagea. Više od 100 javnih djela Josipa Botterija Dinija može se vidjeti diljem Hrvatske i svijeta, kao što su vitraji u crkvi Sv. Križa u Sigetu u Zagrebu ili monumentalni friz Povijest Splita u hotelu Zagreb u Splitu. Monumentalni vitraji i mozaici krase crkvu sv. Leopolda Mandića u Melbourneu u Australiji, a vitraj, mozaik i slike nalaze se i u crkvi Krista Kralja u Porto D’Ascoliju u Italiji. Josipu Botteriju Diniju pripada istaknuto mjesto unutar domaće i međunarodne likovne umjetnosti zato ako niste, posjetite izložbu koja je otvorena do 2. lipnja.

Cest is d best: Međunarodni ulični festival

Cest is d’best
Cest is d’best 

Međunarodni ulični festival Cest is d’Best na gradske ulice i trgove dovodi ljude dobre volje, jedinstvene izvođaće koje publika obožava. Pred je još nekoliko dana odličnog program izložbi, kazališnih večeri, performanskih predstava i odlične zabave. Na lokacijama u centru grada kao što su Zrinjevac, Cvjetni trg, Trg bana J. Jelačića i Europski trg, zabava traje do 2. lipnja.