Impresivne vijesti stigle su u subotu sa svečane dodjele nagrada sa 77. izdanja filmskog festivala u Cannesu. Hrvatski film je osvojio Zlatnu palmu u kategoriji kratkometražnog filma! Film Čovjek koji nije mogao šutjetiNebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazao u glavnom natjecateljskom programu (prethodio mu je 2009. godine film Ciao mama Gorana Odvorčića), odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition), a film je u kratkometražnu konkurenciju uvršten među više od 4200 prijava.

Čovjek koji nije mogao šutjeti, Nebojša Slijepčević
Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia 

Radnja filma Čovjek koji nije mogao šutjeti zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti, o umirovljenom časniku Tomi Buzovu.

"Prije šest godina, na filmskom sajmu Marche du film uručena nam je Doc Allience nagrada za Srbenku, tako da mi nije ovo prvi puta u Cannesu. No, ovo je sasvim drugačije, jer smo u glavnom programu, a to je jedna ljestvica više. U konkurenciji smo s deset stvarno vrhunskih naslova, tako da žiriju neće biti lako, pa nemam nekih očekivanja. Iskreno, ne treba mi više od ovog, meni je fantastičan uspjeh da smo tu i zbog ovoga će film putovati na mnogo festivala i vidjet će ga puno ljudi, čime je moj cilj ostvaren" istaknuo je redatelj Nebojša Slijepčević nakon održane premijere u petak 24. svibnja.

77. filmski festival Cannes, dodjela nagrada
JACOVIDES-BORDE-MOREAU / Bestimage / Profimedia 

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu imaju Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri u sastavu: predsjednica žirija, belgijska glumica Lubna Azabal, francuska redateljica, scenaristica i producentica Marie-Castille Mention-Schaar, filmski programer iz Italije Paolo Moretti, producentica i redateljica Claudine Nougaret iz Francuske i redatelj i scenarist Vladimir Perišić iz Srbije.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, scenarist i redatelj Nebojša Slijepčević zahvalio je cijeloj ekipi filma i ostalim filmovima u konkureciji te ga je posvetio mirnom otporu nasilju "koje nam svima može poslužiti kao inspiracija". Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

Nebojša Slijepčević je 2018. godine osvojio DOC Allience nagradu u Cannesu za svoj dugometražni dokumentarni film Srbenka. Producentska kuća Antitalent u Cannesu je već 'slavila' s dugometražnim prvijencem Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koja je Zlatnu kameru (Camera d’Or) osvojila 2021. godine. Na ovom prestižnom festivalu veliki uspjeh doživio je i film Zvizdan Dalibora Matanića koji je 2015. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard.

Nezaobilazno je za istaknuti i ostale dobitinike. Nagradu za najbolji film osvojio je film Seana Bakera, Anora. Riječ je o filmu koji prati 23-godišnju striperu koja stupa u vezu sa sinom ruskog oligarha.

77. filmski festival Cannes, Sean Baker film Anora
SYSPEO / Sipa Press / Profimedia 

Žiri u Cannesu je u kategoriju najbolje glumice po prvi put nagradu dodijelio ne samo jednoj glumici, te su nagradu dobile glumice filma Emilia Perez, Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña i Selena Gomez, a to je glasno podržala i Lily Gladstone koja je film opisala riječima harmonija sestrinstva.

77. filmski festival Cannes, dodjela nagrada
SYSPEO / Sipa Press / Profimedia 

Ostale nagrade su osvojili:

Grand Prix – All We Imagine as Light

Jury Prize – Emilia Perez

Best Director – Miguel Gomes, Grand Tour

Best Actor – Jesse Plemons, Kinds of Kindness

Best Actress – glumačka postava filma Emilia Perez

Best Screenplay – The Substance, Coralie Fargeat

Un Certain Regard – Black Dog

Caméra d’Or – Halfdan Ullman Tondel, Armad

Najbolji kratki film – Čovjek koji nije mogao šutjeti, Nebojša Slijepčević

Počasna Palm d’Or – Meryl Streep, Studio Ghibli, George Lucas