Danas službeno započinje prava ludnica - Europsko nogometno prvenstvo. Od 14. lipnja do 14. srpnja to će bez premca biti jedna od glavnih tema, pogotovo u danima kada igra naša reprezentacija.

Prva utakmice 17. izdanja UEFA Eura 2024. odigrat će se danas između domaćina Njemačke i Škotske, a cijelo će se prvenstvo održavati u deset gradova diljem Njemačke.

Hrvatska će na teren izaći u subotu, i to na Olimpijskom stadionu u Berlinu, kada će se u 18 sati obračunati s reprezentacijom Španjolske. Drugi će susret igrati 19. lipnja u 15 sati kada će protivnik Vatrenima biti Albanija u Hamburgu, odnosno na Volksparkstadionu. Za kraj, 24. lipnja od 21 sat, Hrvatska će se suočiti s Italijom na Red Bull Areni u Leipzigu, zemljom koja ujedno i brani titulu prvaka.

Euro 2024
SPP Sport Press Photo. / Alamy / Alamy / Profimedia 

U mjesec dana koliko traje prvenstvo već znamo da će u Hrvatskoj vladati prava nogometna euforija za sve one koji nisu kupili karte za Njemačku te će nogometaše pratiti iz svojih domova, kafića ili s trgova.

Osim utakmica u kojima igraju Vatreni, pratit ćemo i ostale reprezentacije iz skupine. Donosimo vam raspored u nastavku:

15. lipnja, 21 sat: Italija – Albanija (Dortmund)
20. lipnja, 21 sat: Španjolska – Italija (Gelsenkirchen)
24. lipnja, 21 sat: Albanija – Španjolska (Düsseldorf)

U slučaju da Hrvatska osvoji skupinu, sigurno je samo da će igrati protiv trećeplasirane momčadi. Ona može doći iz skupina A, D, E ili F, ovisno o tome iz kojih skupina će biti najbolje trećeplasirane momčadi, a utakmica bi se igrala u Kolnu 30. lipnja.

Euro 2024
Sopa Images / Sipa Press / Profimedia 

Slučaj u kojem Hrvatska ide dalje kao drugoplasirana momčad skupine je najčišći po pitanju ždrijeba. Jedini suparnik kojeg može dobiti je drugoplasirana momčad A skupine, a utakmica bi se igrala 29. lipnja u Berlinu.

Ako Hrvatska bude treća u skupini, ali bolja od barem dva druga treća, također će igrati osminu finala. Zna se da će to biti protiv pobjednika skupine E ili F. U prvom slučaju igrat će 2. srpnja u Munchenu, a u drugom dan ranije u Frankfurtu.

Četiri utakmice četvrt finala održavaju se 5. i 6. srpnja, polufinale 9. i 10. srpnja te finale 14. srpnja.

Sve utakmice Europskog prvenstva moći ćete gledati uživo na HTV 2 i(li) internetskoj platformi HRTi (besplatno, unutar granica RH), a naravno, i gradovi diljem Hrvatske su organizirali gledanje uživo. 

Euro 2024
SPP Sport Press Photo. / Alamy / Alamy / Profimedia 

U Zagrebu će to biti na Trgu bana Josipa Jelačića, na Korzu u Slavonskom Brodu, na stadionu Šubićevac u Šibeniku, u Ljetnom kinu Lapad u Dubrovniku, na Europskom trgu u Varaždinu, na Titovom trgu u Rijeci, na Forumu u Puli...