Uskoro nam dolazi još jedan veliki astrološki događaj - Saturn ulazi u svoje retrogradno kretanje u subotu 29. lipnja, a budući da ovakvo razdoblje traje obično četiri i pol mjeseca, retrogradni Saturn u Ribama neće završiti do 15. studenog. Iako ima mnogo nas koji neće jako osjetiti ovaj tranzit, on će biti jako značajan za one koji su rođeni za vrijeme Saturna u Ribama jer to znači da trenutno doživljavaju svoj povratak Saturna. Primjerice, ako ste rođeni između 1993. i 1996., vjerojatno ćete doživjeti ovo kretanje te krenuti kroz svoj Saturnov povratak.

U tradicionalnoj astrologiji, Saturn je nazvan kao 'Veliki zlobnik', budući da je Saturnov utjecaj poznat kao oštar i težak. Povezan s karmom, disciplinom i teškim radom, Saturn može biti vrlo restriktivan. Saturn ne poziva na hirovitost i ne trpi neozbiljnost, ako ništa drugo, predstavlja granice, zrelost i autoritet. Bez Saturna ne bi bilo osjećaja dužnosti ili zapovijedi, ali ako ima previše njegove energije, čini se gotovo kao da živimo pod diktaturom.

Horoskop
Shutterstock 

Iako hladan i izazovan, Saturn je planet učitelj. Saturnova učenja koreliraju s rimskom mitologijom jer je Saturn bog žetve. Razmislite o tome što znači stvoriti žetvu. Morate posaditi sjeme, a zatim mjesecima, ponekad i godinama, pažljivo ga njegovati. Krv, znoj i suze ući će u ovo sjeme. Na kraju se vaš naporan rad i poslušnost isplate kada žetva bude spremna. Kao planet učitelj, Saturn daje lekciju da se naporan rad s vremenom isplati. Preko posrednika, Saturn, također, podučava teške lekcije o prečacima, izbjegavanju odgovornosti i nedostatku zrelosti. Ključ za rad s ovim planetom učitelja je naučiti da je strpljenje uistinu vrlina.

Budući da je Saturn u Ribama, znači da će odgovarati suvladarima Riba, a to su Jupiter i Neptun. S obzirom na to da je Jupiter planet rasta i ekspanzije, ovo će potaknuti Saturna u Ribama da pazi na previše pristupa. U ovo vrijeme može biti teško pronaći ravnotežu između pretjeranog ili premalog činjenja nečega. U međuvremenu, sanjiva i dezorijentirajuća energija Neptuna podsjetit će Saturn da je u redu imati nadu. Uz oba planeta koja vode 'Velikog zlobnika', Saturn u Ribama pomoći će svima da pronađu nadu i optimizam, a da pritom nisu nerealni.

Kao što to obično biva, retrogradno kretanje Saturna u Ribama posebno će utjecati na određene horoskopske znakove. U nastavku saznajte jeste li među njima.

Horoskop
Shutterstock 

Vodenjak

Ne samo da je Saturn jedan od vladajućih planeta Vodenjaka (drugi je Uran), Saturn u Ribama ima blagotvoran učinak na Vodenjaka budući da su ovi susjedni znakovi zodijaka više usmjereni na zajednicu i humanitarno nastrojeni od ostalih znakova zodijaka.

Stoga, tijekom retrogradnog Saturna, Vodenjaci će otkriti radost u samom procesu postizanja stvari umjesto fiksiranja na cilj ili odredište. To je ono što misle kada kažu da je radost u putovanju, a ne u odredištu.

Bit će to teška lekcija za naučiti, ali pomoći će vam da steknete strpljenje i shvatite važnost obraćanja pažnje na detalje. Uostalom, napraviti nešto dobro u samom početku beskrajno je više zadovoljavajuće i učinkovitije od toga da morate ispravljati pogreške koje se mogu izbjeći.

Ovan

Ovnovi, imat ćete mješovito iskustvo tijekom retrogradnog Saturna u Ribama. S jedne strane, kao vaš prethodni horoskopski znak, Ribe, težit ćete biti prijatelji čak i ako su vaše elementarne prirode drugačije. Tako će retrogradni Saturn otkriti skrivene dubine u vašem karakteru koje nisu bile poznate ni vama ni drugima. Ipak, neće vam biti lako plivati ​​tijekom nadolazećeg retrogradnog hoda. Neki od vas će izgubiti prijatelje ili će gravitirati drugom društvenom krugu.

Ako je ovo odluka koju ste sami pokrenuli, bit ćete u skladu s porukom i blagoslovima retrogradnog Saturna. Ovdje je da vam pomogne da otpustite ono što ne služi vašem najvišem dobru, uključujući lažne prijatelje ili ljude koji vas namjerno pokušavaju sputavati (dok vam se u lice pretvaraju da nije tako).

Ne odaberete li ovaj put čišćenja nepotrebnog i odnosa koji više smetaju nego pomažu, Saturn će stvoriti situacije koje će ih otjerati od vas. Ovaj drugi put bit će bolan jer ćete se osjećati kao da su vas napustili oni koje ste tako dugo cijenili i voljeli.

Horoskop
Shutterstock 

Lav

Čini se da će Lavovi uživati u astrološkim promjenama. Morat ćete usporiti svoje procese kako biste spriječili retrogradnost da vam pokvari raspored, ali ćete u ovom razdoblju doživjeti nesvakidašnja iskustva. 

Obratite pozornost na znakove i sinkronicitete i zapišite ih negdje da ne zaboravite. Dijelovi slagalice počet će imati smisla kada ih sakupite dovoljno tijekom retrogradnog hoda koji će vas poticati da budete svjesniji svojih prijatelja i društvenih krugova u kojima se vrtite. Oni će vam pomoći ili odmoći, stoga ne ignorirajte crvene zastavice! Saturnu se ne sviđa kada ljudi namjerno odluče ignorirati ono što im je pred očima.

Djevica

Djevice, ovaj retrogradni Saturn u Ribama bit će za vas razdoblje učenja. Ako postanete više introvertirani nego inače, nemojte se protiviti tome ili se osjećati kao da se trebate društveno dokazati ljudima.

Oslanjanje na jedinstvene darove ove retrogradnosti pomoći će vam da shvatite svoje prave motivacije u životu kao i što vam je potrebno, a što nije. Krajnji rezultat bit će oslobađajući za vašu dušu i dat će vam veće povjerenje u sebe i svoje sposobnosti nakon što retrogradnost prođe.

Samo zapamtite: Ribe su suprotni horoskopski znak Djevice pa će vas Saturnova prisutnost u Ribama izazvati da razmišljate drugačije i učite od onih koje biste vjerojatno smatrali nedostojnima zbog predrasuda i uvjetovanih uvjerenja. Nekima će se ovo razdoblje donijeti susret sa srodnim dušama koje će vam pomoći da istražite i proširite svoje horizonte.