Ulaskom u ljeto, vikende pokušavamo što više prilagoditi odlascima na more kako bi se maknuli s uzavrelog betona, ali kada to nije moguće, i Zagreb nudi mnogo mogućnosti za odmor od posla i obaveza.

Jedna od njih su i popularna Dvorišta koja se otvaraju sutra, 12. srpnja, i trajat će do 23. srpnja te će kao i uvijek postati središte zabave, druženja i glazbenih nastupa uživo. Dvorišta će biti otvorena svakim danom od 18 sati do ponoći. '10 dvorišta za 10 godina' glavna je poruka ovogodišnje manifestacije jer, vjerovali ili ne, ovo je njihova deseta obljetnica postojanja.

Ove su godine otkrivena četiri nova dvorišta koja će posjetitelji moći obići. Malo i intimno dvorište novootvorene Kuće karikature Oto Reisinger u Radićevoj 44a, šarmantno dvorište Palače Oršić - Učeničkog doma Marije Jambrišak u Opatičkoj 14, živopisno dvorište Gimnazije Tituša Brezovačkog s ulazom s Jezuitskog trga i spektakularno dvorište Palače Magdalenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj 7-9.

Naravo, uz nova, tu su i dobro poznata stara dvorišta Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10 i ulaz Radićeve ulice), atrij Gimnazije Tituša Brezovačkog (u kojem će biti postavljena izložba u povodu 10 godina Dvorišta) te dobro poznate lokacije Arheološkog vrta, Zvjezdarnice i atrija Muzeja grada Zagreba.

Uvijek se voli citirati komentar jedne posjetiteljice iz 2014. godine: 'Osjećam se kao turist u vlastitom gradu', koji doista opisuje ljepotu koja su gornjogradska dvorišta donijela.