Suradnje za modne brendove oduvijek su bile važne (sjetimo se Else Schiaparelli i suradnje s brojnim umjetnicima u periodu između dva svjetska rata, od kojih se posebno pamti suradnja sa Salvadorom Dalijem) jer omogućuju dopiranje do nove publike i novih kupaca iako su do prije nekoliko godine više bile izuzetak nego pravilo jer se tako štiti brend, heritage te pravo na dizajn.

Danas su suradnje važne jer pružaju priliku za kreiranje proizvoda koji odstupa od tipičnog i dobro poznatog dizajna, u novom, osvježavajućem i drugačijem stilu i svjedočimo kako brendovi sve intenzivnije dijele svoje ideje i kombiniraju identitete. Modna suradnja je zanimljiv dijalog između brendova, nasljeđa i vrijednosti koje ih određuju i čine prepoznatim, i iako često suradnja predstavlja rizik suradnje one su očito postale više nego željeni eksperiment.

Uglavnom su ograničene na određeni period, npr. na jednu sezonu, te i zbog toga privlače veliki broj zainteresiranih kupaca koji rado kupuju takve proizvode (kojih uskoro neće biti ne tržištu) što potiče daljnji hype brenda. A nova publike i novi potrošači posebno su zanimljivi brendovima koji nose etiketu luksuznih jer ta nova potencijalna publika uglavnom su oni koji si ne mogu priuštiti luksuzne proizvode ali teže kvalitetnijem životnom stilu. Istraživanja pokazuju da čak 37 posto globalnih potrošača ulazi u ovu kategoriju što je veliko tržište za koje se bore i veliki modni igrači. Važno je za istaknuti kako danas veliki dio tržišta čine generacije milenijalca i generacije Z (a uskoro im se pridružuje i generacija Alpha), koji luksuz ne doživljavaju kroz visoku cijenu već prije svega kroz vrijednosti kao što su kvaliteta, dodana vrijednost, održivost, inkluzivnost... te podržavaju brendove čije se poslovanje temelji na tim vrijednostima.

Podsjećamo kako je upravo H&M bio jedan od prvih svjetskih brendova koji je krenuo u suradnju s dizajnerima i to još 2004. godine. “Dizajnerske suradnje u H&M-u ostvarujemo od 2004., kada smo pokrenuli našu prvu suradnju s pokojnim Karlom Lagerfeldom. To je bio trenutni uspjeh. Tada je suradnja bila tako novi koncept,” objašnjava kreativna direktorica brenda Ann-Sofie Johansson. “Imamo visoku razinu ambicija za našu suradnju i želimo zaustaviti svijet na trenutak. Uspjeli smo poboljšati strategiju tijekom vremena koja pomaže u postizanju ogromne razine buke i uzbuđenja. Cilj je uvijek našim kupcima pružiti nešto što ne mogu dobiti nigdje drugdje, na razini kvalitete i cijene koja je dostupna što većem broju ljudi. Naši klijenti stvarno vole ove suradnje i zato ih nastavljamo."


Zato je i više nego zanimljivo podsjetiti na neke od najzanimljivijih i najuspješnijih suradnji u godini za nama.

Louis Vuitton x Yayoi Kusama, siječanj 2023.

Yayoi Kusama i Louis Vuitton
Profimedia 

Francuska luksuzna kuća udružila se s japanskom umjetnicom Yayoi Kusama kako bi primijenila motive i uzorke iz njezinog izuzetnog umjetničkog opusa na neke od najprepoznatljivijih Vuittonovih komada. Kolekciju obilježavaju legendarne oslikane točkice Yayoi Kusama različitih veličina i boja i motive psihodeličnog cvijeća.

Miu Miu x New Balance, veljača 2023.

Miu Miu x New Balance tenisice
miu miu 

Uspješna suradnja se nastavila te je Miu Miu predstavio treći New Balance X Miu Miu model, 530 SL, inspiriran kultnom tenisicom za trčanje NewBalance 530. Miu Miu interpretacija modela je dekonstruirana, ultra ravna i lagana cipela i uglavnom je bila rasprodana.

Jimmy Choo x Sailor Moon, veljača 2023.

Jimmy Choo x Sailor Moon kolekcija cipela
Profimedia 

U veljači je lansirana capsule kolekcija kreativne direktorice Jimmyja Chooa Sandre Choi u čast 30. godišnjice filma Naoko Takeuchi "Pretty Guardian Sailor Moon". Predmeti su uključivali zelene kožne čizme Sailor Jupiter, lakirane crvene cipele Sailor Mars, Sailor Venus od zlatnog satena ukrašenog kristalima i sjajne gležnjače Sailor Mercury od nebesko plave lakirane kože.

Tiffany & Co. x Nike, ožujak 2023.

Nike i Tiffanyandco air force 1 tenisice
nike & tiffanyandco 

Tiffany & Co. objavili su dugo očekivanu suradnju s Nikeom, predstavljajući osvježenu siluetu Air Force 1 legendarnim s Tiffany Blue swooshom. Uz sva govorkanja i komentare za istaknuti je kako par ovih tenisica sada doseže vrijednost od više od 1500 dolara u Sotheby'su.

Balmain x Beyoncé, ožujak 2023.

Balmain x Beyonce
balmain Balmain x Beyonce, Break My Soul

Balmainov kreativni direktor Olivier Rousteing i Beyoncéina stilistica Marni Senofonte kreirali su lookove temeljene na pjesmama s “Renaissance”, Beyoncéina sedmog solo albuma. Kolekcija sadrži ukupno 16 komada, a svaki komad je svojevrsni masterpiece.

Fendi x Marc Jacobs, svibanj 2023.

Marc Jacobs X Fendi
Fendi 

Fendi i Marc Jacobs izbacili su capsule kolekciju u kojoj su se posebno istaknuli torba Baguette Mini, cipele s kopčom i sunčane naočale Fendigraphy. Suradnja je debitirala na New York Fashion Weeku, slaveći 25. godišnjicu Baguette torbe.

H&M x Mugler, svibanj 2023.

H&M i Mugler
John Pavlish / 925Studio 

Mugler i H&M kolekcija uključivala je i mušku i žensku liniju, kao i modne dodatke, a svaki od komada odražavao je izuzetnu energiju i duh slavnog francuskog dizajnera poznatog po tome da je uvijek vješto kršio pravila i pomicao granice.

Dua Lipa X Versace, svibanj 2023.

Dua Lipa Versace pre-fall kolekcija
Versace 

Najavljeno, ostvareno! Globalna ikona Dua Lipa stupila je na modnu scenu te je u suradnji s Donatellom Versace predstavila kolekciju Versace pre-fall 2023 i to ni više ni manje nego na čarobnoj otvorenoj pozornici u Cannesu.

Zara x Barbie, srpanj 2023.

Zara x Barbie
Zara 

Lansirana zajedno s izdavanjem filma “Barbie” Grete Gerwig, capsule kolekcija Zara x Barbie uključivala je muške i ženske komade odjeće inspirirane kostimima koje su u filmu nosili Margot Robbie i Ryan Gosling. Glavna boja kolekcije je Pantone 219 C, također poznata kao Barbie Pink.

Jimmy Choo x Jean Paul Gaultier, listopad 2023.

Jean Paul Gaultier, Jimmy Choo i Kylie Minogue kolekcija
Instagram (@jeanpaulgaultier) 

Kylie Minogue bila je zaštitno lice kampanje za suradnju Jimmyja Chooa i Jean Paula Gaultiera, a na fotografijama Minogue privlači noseći komade poput kožnih čizama preko koljena prekrivene Gaultierovim umjetničkim djelima tetovaže ali i klasičnije modele cipela na petu.

H&M x Rabanne, studeni 2023.

HM Rabanne kolekcija
H&M 

Suradnja između H&M-a i Rabannea službeno je najavljena tijekom zabave prepune zvijezda u Parizu na kojoj su među ostalima bili Cher, Robyn i Jared Leto. Inspiracija za kolekciju sastojala se od ikoničnih dizajna izvučenih iz Rabanneove arhive. Kolekcija od 87 komada uključivala je komade za muškarce i žene, kao i komade za dom.

Skims x Swarovski, studeni 2023.

Swarovski x Skims kolekcija
Instagram (@skims) (@vbuntitled) 

Brend Kim Kardashian Skims i Swarovski ostvarili su svjetlucavu suradnju predstavljajući kolekciju koja uključuje trendi modele, sve zaodjenute u sjaj kristala.

Adidas X Grace Wales Bonner, studeni 2023.

Wales Bonner x adidas Samba
adidas 

Izuzetno uspješna suradnja ona je koja stoji između adidas Sambe i britanske dizajnerice Wales Bonner. Otkako su prvi put surađivali 2020. godine, Wales i adidas nastavili su širiti svoju ponudu sportske odjeće i obuće pa i u kolekciji za proljeće/ljeto 2024. godine.

Uniqlo x Marimekko, prosinac 2023.

Uniqlo i Marimekko kolekcija
Uniqlo 

Mnogima omiljeni model Uniqlo torbe, koju je platforma The Lyst u godišnjem osvrtu za 2023. proglasila najpopularnijim modnim komadom s niskom cijenom koštanja, a koja je slavu stekla popularnošću na TikToku, dolazi u novom izdanju koje je rezultat suradnje brendova Uniqlo i Marimekko. Dolazi u tri nove boje, u crnoj, camel i bijeloj, s prepoznatljivim printom Marimekko kruga.