Mnogima je još uvijek teško ili gotovo nemoguće zamisliti modu koju ćemo nositi u proljetnim i ljetnim danima, ali Tjedni mode već su davno oblikovali trendove koje ćemo bez sumnje gledati i na ulicama naših gradova.

Prošlogodišnja jesen i revije u New Yorku, Parizu, Londonu i Milanu iznjedrile su i velike promjene u modnom svijetu. Tako je, primjerice, kreativna direktorica modne kuće Alexander McQueen, Sarah Burton, najavila da će kolekcija za proljeće/ljeto 2024. biti njezina posljednja nakon 26 godina u brendu.

S druge strane, Gucci je dobio novog kreativnog direktora, Sabata De Sarna nasljednika legendarnog Alessandra Michelea, a upravo je njegova kolekcija za proljeće/ljeto, 'Ancora', bila njegova prva za talijanski brend.

'Kolekcije za proljeće/ljeto24 pokazale su kontinuiranu predanost nostalgiji 90-ih godina, kao i neobičnoj svakodnevici gdje su svakodnevni predmeti uzdignuti do iznime razine dizajna i stila', primijetila je tržišna direktorica Net-a-Portera Libby Page.

Tržište je posljednjih godina doživjelo veliku promjenu i stavilo naglasak na kvalitetu umjesto kvantitete, naglašena je jednostavnost, dugotrajnost, široka paleta boja, cvjetni detalji, plave i srebrne nijanse, romantični dizajni, balletcore...

Kao što možemo vidjeti iz godine u godinu, društvene mreže (a pogotovo TikTok) sezonski iznjedre nove trendove koji buknu poput plamena, ali ne traju predugo. To nas sigurno čekaju i ove godine, a izvan njih, ovo je sedam modnih trendova koji će vladati proljećem i ljetom ove godine.

Bijela boja i baletna nježnost

Romantične bijele haljine osvojit će ovogodišnje proljeće i ljeto. Pamuk, svila ili čipka, nebitno je. Bijela će dominirati u svakom pogledu, kao i cijela balletcore estetika minimalnog, nježnog makeupa, jednostavnih frizura i romantičnih izdanja koja podsjećaju na balerine. I Chanel je prije nekoliko dana na Tjednu visoke mode odao pravu počast bijeloj boji, čak i bijelim hulahopkama koje već sada osvajaju it djevojke diljem svijeta.

Gabriela Hearst SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Gabriela Hearst SS24

Michael Kors SS24
x / Avalon / Profimedia Michael Kors SS24

Valentino SS24
Piero Biasion / Xinhua News / Profimedia Valentino SS24

Resice

The Great Gatsby i 20-godine prošlog stoljeća vratili su se u tople mjesece 2024. godine. Šljokičaste, upadljive i vesele resice na modnim su se pistama pojavile u obliku haljina, suknji, topova i tako otvorile novu riznicu modnih kombinacija za zanimljiva izdanja s početka prošlog stoljeća u modernijem obliku.

Prada SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Prada SS24

Givenchy SS24
Showbit.com / ShowBit / Profimedia Givenchy SS24

Gucci SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Gucci SS24

Plave nijanse

Na Tjednima je mode nemoguće bilo propustiti prekrasne plave nijanse, od onih tamnih, do onih koji već graniče sa srebrnim. Kao dodatna potvrda da plava zaista neće nigdje otići u 2024. godini je i platforma Lyst po čijem je izvješću potražnja za plavim komadima porasla za 125 posto u dva tjedna nakon Mjeseca mode.

Stella McCartney SS24
Showbit.com / ShowBit / Profimedia Stella McCartney SS24

Versace SS24
Showbit.com / ShowBit / Profimedia Versace SS24

Alberta Ferretti SS24
FashionPPS / Zuma Press / Profimedia Alberta Ferretti SS24

Hlače visokog struka

Ne možemo reći da je visoki struk ikada u potpunosti izašao iz trenda, ali u posljednje dvije, tri godine, sve je popularniji postao niski struk ranih Y2K. Ipak, čini se da nadolazeći mjeseci ponovno donose modele koji sežu mnogo iznad kukova.

Saint Laurent SS24
Showbit.com / ShowBit / Profimedia Saint Laurent SS24

Louis Vuitton SS24
Giovanni Giannoni / ShowBit / Profimedia Louis Vuitton SS24

Ralph Lauren SS24
xxx / Avalon / Profimedia Ralph Lauren SS24

Prozirne suknje

Suknje su veliki trend 2024. godine. Nakon što su se 2022. nosili ultra kratki komadi potaknuti Miu Miu kolekcijom, sada su se na velika vrata vratili pencil modeli, ali veoma često prozirnih materijala.

Christian Dior SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Christian Dior SS24

Prada SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Prada SS24

Givenchy SS24
Gil-Gonzalez Alain/ABACA / Abaca Press / Profimedia Givenchy SS24

Metalik

Metalik materijal u trend je ušao još 2023. godine, a čini se da ćemo ga itekako gledati i u nadolazećim mjesecima. Dominiraju haljine u zlatnim i srebrnim nijansama, a uz modne komade, čini se da trend neće zaobići ni modele obuće. 

Paco Rabanne SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Paco Rabanne SS24

Schiaparelli SS24
- / Shutterstock Editorial / Profimedia Schiaparelli SS24

Versace SS24
firstVIEW / Shutterstock Editorial / Profimedia Versace SS24

Poslovni stil 

Već neko vrijeme je jasno da su društvene mreže donijele 'corpcore' estetiku, kao i 'office siren' izgled, oboje definirani kao novi pogled na tipični '9 do 5' dress code koji se udaljava od 'clean girl' i 'quiet luxury' estetike, a podilazi uredskoj odjeći 90-ih godina na pomalo grublji, grunge način. 

Fendi SS24
Showbit.com / ShowBit / Profimedia Fendi SS24

Dolce & Gabbana SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Dolce & Gabbana SS24

Michael Kors SS24
Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia Michael Kors SS24