Iako su se tenisice nekad smatrale obućom prikladnom samo za ležerne modne kombinacije, davno je postalo jasno da ih danas bez problema možemo ubrojiti u kategoriju moderne elegancije.

One koje su obilježile 2023. godinu, bez premca su adidas Sambe, kultni retro model koji je do danas ostao jedan od najvećih adidasovih bestselera iako je lansiran još davne 1950. godine. Uz njih tu su i Puma Palermo, adidas Stan Smith, Fenty x Puma, Jacquemus x Nike 'J Force 1s', Miu Miu x New Balance 530 SL...

Iako će ove godine i dalje Sambice biti u vrhu popularnosti zbog svoje svestranosti, jednostavnosti, a i na kraju krajeva trendi izgleda, 2024. će godina iznjedriti i neke nove (stare) modele na tron.

Mexico 66 - Onitsuka Tiger

Kako se sada predviđa, titulu najpopularnijih tenisica odnijet će model Mexico 66 brenda Onitsuka Tiger. Riječ je o japanskom brendu koji postoji od četrdesetih godina prošlog stoljeća, a od kraja sedamdesetih s još dva brenda posluje pod imenom Asics, što je nešto poznatije javnosti nego 'Onitsuka Tiger'.

Onitsuka Tiger Mexico 66 tenisice
Instagram (@federica.labanca) 

Onitsuka Tiger Mexico 66 tenisice
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia 

Nosila ih je još davno Uma Thurman u filmu 'Kill Bill', a predstavljene su 1966. godine povodom Svjetskog prvenstva u nogometu, tada održanog u Meksiku. Iako najprije namijenjene sportašima, veoma su brzo migrirale i u modni svijet, a odlične su za svakodnevna izdanja zbog svog nenametljivog dizajna i prilagodljivog modela.

Izrađene su u kombinaciji glatke i brušene kože s istaknutim crtama sa strane koje su najčešće u kontrastnoj nijansi, a ističu se i velikim spektrom različitih boja (iako su trenutno najpopularniji žuti modeli). Još jedan znak da se zaista vraćamo u početke Y2K.

Onitsuka Tiger Mexico 66 tenisice
Instagram (@deborabrosa) 

Cortez - Nike

A očito će u svijetu tenisica bit jasan naglasak na ranim 2000-ima jer i ovaj model dolazi iz tog vremena. Riječ je o Nike Cortez modelu, ali i svima onima koji mu sliče dizajnom (Loewe - Flow, The Row - Owen). Predstavljene su još 1972. godine tijekom Ljetnih olimpijskih igara u Munchenu, a do danas su nošene što u većoj, što u manjoj mjeri. Ipak, zvjezdani su status dobile 1976. kada je u njima pozirala Farrah Fawcett na skateboardu u New Yorku. Popularnosti svakako nije odmogla činjenica što ih je nosio i Tom Hanks u legendarnom filmu 'Forrest Gump'.

Cortez tenisice
Instagram (@jessylaw) 

Nike Cortez tenisice
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Riječ je o veoma udobnom modelu kojeg i danas nose popularne it djevojke kao Alexa Chung, Emily Ratajkowski, Kristen Stewart... Izgledno je da će im popularnost narasti u 2024., a samim time što je Nike odlučio upravo njihov model izbaciti u Valentinovo verziji (uz Dunkice i Air Force).

Nike Cortez Valentinovo
Nike 

Svi modeli Y2K tenisica za trčanje

Popularne će u ovoj godini biti tenisice za trčanje. Ponovno, Y2K umiješao je svoje prste i više nego uspješno u modelima koji su kreirani za sportske aktivnosti, ali se nose i kao stylish tenisice za svakodnevne trenutke.

Retro tenisice
Instagram (@coco_floflo) 

Primjeri takvih tenisica su Diadora Mythos Propulsion 280 M2, Nike V2K Run, Pula Velophasis Phased, Asics x Luisavi Aroma Gel Kyrios, New Balance 1906R i brojnih drugih, često nazvanih i 'dad sneakers'. Retro tenisice nešto glomaznijeg dizajna već sada viđamo na popularnim influencericama koje ih nose uz blazere, cvjetne haljinice, potpuno sređena izdanja bez obzira na njihovu pravu sportsku namjenu. 

Tenisice za trčanje
Diadora 

Tenisice za trčanje
New Balance