Vjerovali ili ne, slavni modni dizajner Giorgio Armani 11. srpnja slavi 90. rođendan! Jedan od najvećih talijanskih dizajnera svih vremena, sinonim za luksuznu modu, ime koje se opisuje kao pionir muške mode i krojenja, ono koje je dovelo do redefiniranja elegancije u ženskoj modi i oblikovanja haute couturea - sve to, ali i puno više je slavni Armani, čiji je put dokaz postojane vizije i smisal za vrhunsku mode koju stvara već desetljećima, a oduševljava i činjenicom kako usprkos godinama ne prestaje stvarati, te kako je još prije koji tjedan bio prisutan na sezonskim modnim revijama u sklopu Tjedna mode.

Giorgio Armani
Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia 

Njegova priča započela je tek prije pet desetljeća, kada je 1975. osnovao svoj brend u dobi od 41 godine, nakon godina dizajniranja za druge talijanske brendove. U brojnim izjavama jasno ističe kako mu nikada nije bilo žao zbog relativno kasnog pokretanja posla: “Jako sam zadovoljan kako su stvari ispale”. Zanimljivo je kako je školovanje za životni poziv započeo na medicinskoj školi, ali se nakon služenja u vojsci početne i vrlo uspješne karijere odlučio za zaokret, te se zaposlio kao voditelj prodaje u milanskoj luksuznoj robnoj kući, La Rinascente. Kasnije je postao dizajner muške odjeće za Cerruti 1881. i vrlo brzo je privukao pažnju industrije, posebno svojim dekonstruiranim sakoima. I to je bio tek početak njegovog stvaralaštva i uspjeha.

Giorgio Armani
John Minihan/ANL / Shutterstock Editorial / Profimedia 


Danas iza njegovog imena stoji carstvo koje obuhvaća Emporio Armani, Armani Exchange, Armani/Casa, Armani Beauty i još puno toga. Zanimljivo je kako je danas Armani jedini vlasnik tog carstva, što ga čini jednog od rijetkih u modnom svijetu (modni brendovi su sada uglavnom unutar velikih luksuznih koncerna), a to je samo dio njegove izvanredne priče o uspjehu.

Giorgio Armani
Angelo Deligio / Zuma Press / Profimedia 

Giorgio Armani
E. Mierendorff / akg-images / Profimedia 

Uz njegovo stvaranje uvijek se ističe važnost skica, koje on, bez obzira stvara li ih na papiru ili tkanini, objašnjava riječima: “Vjerujem da se ruka ljudskog bića jako razlikuje od tipke na računalu. Vrlo sam vjeran svojim korijenima koji proizlaze iz čistog dizajna – olovke i bloka za crtanje. Ali, naravno, gdje je to potrebno, oslanjam se na najnovije i moderne tehnologije.”

Giorgio Armani
Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia 

Giorgio Armani
Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia 

Giorgio Armani
Valdmanis / United Archives / Profimedia Giorgio Armani i Jean Paul Gaultier

Poznat po savršenim muškim odijelima, njegove se kolekcije cijene i po paletama boja, ali i po poveznici mode i arhitekture, i upravo je on onaj koji je pokrenuo pojam power dressinga. Power dressing je igrao veliku ulogu u oblikovanju stila žena 80-ih, opet zahvaljujući vrhunskim odijelima. Zanimljivo je kako je Armani 1970. oživio ideju nošenja bomber jakne koja je do tada primarno bila jakna za pilote, baš kao što je još u 80-im snažno utjecao na važnost odijevanja za red carpet nudeći drugačiju viziju mode a brojne suradnje sa slavnim imenima temeljio je isključivo na prijateljstvu.

Američki žigolo
Paramount / Everett / Profimedia 

Znate li da je njegova odijela u kultnom filmu Američki žigolo nosio slavni Richard Gere?

Sretan rođendan signor Armani.