Vivienne Westwood, britanska modna dizajnerica koja je donijela punk i politiku u svijet visoke mode, umrla je krajem prošle godine, 29. prosinca 2022. u 82. godini. Preminula je mirno i okružena svojom obitelji u južnom Londonu, potvrdili su tada iz njezine modne kuće na društvenim mrežama.

Vivienne Westwood
Profimedia 

Vivienne Isabel Swire rođena je 8. travnja 1941. u selu Tintwistle. Otac Gordon bio je radnik u tvornici kobasica, a majka Dora prodavačica povrća. Pohađala je Glossop gimnaziju prije nego što se 1957. preselila u londonsko predgrađe Harrow, gdje su njezini roditelji vodili poštu. Westwood je zatim pohađala tečaj srebrnarstva na Harrow Art School (danas Sveučilište Westminster), ali osjećajući se zastrašenom konkurencijom u svijetu umjetnosti, upisala je tajnički koledž i kasnije se školovala za učiteljicu. Na plesu 1961. upoznala je Dereka Westwooda i godinu dana kasnije se udala se za njega (noseći vlastiti dizajn). U braku su dobili sina, Benjamina Westwooda, rođenog 1963., ali su se razišli kad je imao tri godine.
Nakon što je upoznala tadašnjeg studenta umjetnosti Malcolma McLarena, Westwood je 1967. rodila drugog sina Josepha Corréa, a njezina su dva sina zajedno odrastala u južnom Londonu, gdje je predavala u osnovnoj školi.

Vivienne Westwood
Profimedia 

Godine 1971. Westwood i McLaren otvorili su butik (na nekoliko sati svake večeri) na King’s Roadu pod nazivom Let It Rock, prodajući odijela memorabilije iz 1950-ih. Ondje su izrađivali hlače za dječake, drape kapute i pulovere od mohera, prije nego što počeli izrađivati kostime za punk bend Sex Pistols. Otprilike u isto vrijeme počeli su prodavati majice sa sloganom sa šarenim riječima stiliziranim od pilećih kostiju, hlače krcate patentnim zatvaračima i iznošene tie-dye topove.

Vivienne Westwood
Profimedia 

Butik je tijekom godina imao nekoliko novih imena, od Too Fast to Live Too Young to Die 1972., do Sexa 1974. (s uvođenjem fetišističkih gumenih haljina, stezaljki za bradavice i cipela sa šiljcima), Seditionaries 1976. i konačno World's End 1979. “Stekla sam reputaciju da sam seksualni manijak i slično, a nisam” rekla je Westwood za The Guardian 2007. “Sviđa mi se onaj citat Jean Shrimpton: 'Seks nikada nije bio visoko na mojoj listi prioriteta.'” Prije nego što su se razišli Westwood i McLaren zajedno su dizajnirali kultnu kolekciju Pirate nadahnutu romantikom iz 1981. godine pod etiketom World's End, s bluzama s rukavima s volanima, krutim šeširima od filca i hlačama od žakarda. Njezine najznačajnije kolekcije bile su Buffalo/Nostalgia of Mud, 1982.; stvaranje mini krinoline 1985.; i lansiranje difuzijske linije Anglomania 1993. "Bila sam mesijanski raspoložena prema punku, gledajući može li se na neki način staviti žbica u sustav", rekla je. “Shvatila sam da nema subverzije bez ideja. Nije dovoljno željeti sve uništiti.”

Vivienne Westwood
Profimedia 

Mnogi su joj pripisali zasluge za oživljavanje britanske modne scene, dok je jednom prilikom proglašena jednom od šest najutjecajnijih dizajnerica 20 stoljeća. Njezine lepršave gusarske košulje, podstava od tartana iz 1990-ih i mini krinoline iz 1980-ih bili su inspirirani stilom 17. stoljeća, dok su njezine haljine Carice Josephine i obilje korzeta inspirirani 18. stoljećem.

Ime Vivienne Westwood također je povezano s nekim od najupečatljivijih trenutaka u modi. Primjerice, pad Naomi Campbell s ljubičastih pitonskih platformi na reviji za jesen/zimu 1993. i gotovo gola Kate Moss koja jede sladoled noseći minicu, šešir i štikle za proljeće/ljeto 1995.

Vivienne Westwood
Profimedia 
Vivienne Westwood
Profimedia 

Westwood je primila svoj orden časti Britanskog carstva od kraljice Elizabete II. 1992. godine bez gaćica, što se i danas prepričava. "Htjela sam pokazati svoju kombinaciju vrteći se u suknji", rekla je. “Nije mi palo na pamet da će, budući da su fotografi bili praktički na koljenima, rezultat biti glamurozniji nego što sam očekivala... Čula sam da je fotografija zabavila kraljicu.” 

Vivienne Westwood
Profimedia 

Vivienne Westwood
Profimedia 

Westwoodine revije dugo su bile njezina politička platforma. Na majicama u njezinoj kolekciji za proljeće/ljeto 2006. pisalo je "Nisam terorist, molim vas, nemojte me uhititi", dok su modeli na reviji za jesen/zimu 2008. nosili natpise sa zahtjevima za poštena suđenja za zatvorenike u Guantánamu. Transparent na reviji za proljeće/ljeto 2013. pozivao je na klimatsku revoluciju. Iskazivala je potporu američkoj zviždačici Chelsea Manning i osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, kao i političkim strankama, dobrotvornim organizacijama za zaštitu okoliša uključujući Cool Earth i Greenpeace te prosvjedima Occupy 2011.

Vivienne Westwood
Profimedia 
Vivienne Westwood
Profimedia 

Njezin istoimeni brend izbacivao je couture, vjenčane kolekcije te mušku i žensku konfekcijsku odjeću. Austrijskog studenta mode Andreasa Kronthalera upoznala je kasnih 80-ih dok je predavala na bečkoj Školi primijenjene umjetnosti i vjenčali su se 1992. Udružili su se pod etiketom Westwood, a 2016. on je postao kreativni direktor brenda, dok je glavna linija preimenovana u Andreas Kronthaler za Vivienne Westwood.

Vivienne Westwood
Profimedia 

Vivienne Westwood
Profimedia 
Vivienne Westwood
Profimedia 

Za istaknuti je kako je u Parizu početkom ožujka ove gdoine na tjednu mode i predstavljena kolekcija Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood pod nazivom Tintwistle (ime mjesta u kojem je dizajnerica rođena). Revija je bila prožeta tako Westwood duhom a modele su nosile Irina Shayk, Candice Swanepoel, Sibyl Buck i Farida Khelfa. Dirljivi trenutak je bio i sam kraj revije kada je na pistu izašla Viviennina unuka Cora Corré, kćerka Vivienninog sina Josepha.

Vivienne Westwood
Profimedia Cora Corré, unuka Vivienne Westwood, revija Pariz FW23

Njezina uvjerenja i predanost nikad nisu pokleknuli ni za milimetar, a modni svijet je ostao bez nezamjenjive ikone koja kroz svoju životnu ostavštinu živi i dalje.