Modna scena u godini za nama je bila više nego zanimljiva, živa, privlačna i nosiva. Stilovi su se rađali na modnim pistama, društvenim mrežama (TikTok!), ulicama modnih velegradova, u životima slavnih osoba ali i televizijskih uspješnica. Modni trendovi, stilovi te pojedini modni komadi isticali su se na velikoj modnoj sceni zahvaljujući miksu koji spaja modu, lifestyle, tehnologije i uvijek dobrodošlu modnu smjelost.

Quiet Luxury

HBO Succession
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia Succession

Tihi luksuz nije novost ali je u godini za nama oživio u novoj dimenziji, zahvaljujući medijskim kanalima, slavnim osobama ali i činjenici da se uslješno nametnuo trend investiranja u trajnije, klasičnije luksuzne komade koji vaš izgled čine modno cool.
Termin je posato živ i zanimljiv globalnom tržištu zahvaljujući i uspjehu HBO-ove serije Succession, sudskom procesu u kojem je modno briljirala Gwyneth Paltrow, te estetici koja je postala neodljivom, a podsjeća na zlatna vremena osamdesetih te doživljaj pojmova kao što su old money i stealth wealth.
Brendovi koji su se nametnuli kroz ovaj stil su imena poput Loro Piana, The Row, Bottega Veneta, Ralph Lauren, Brunello Cucinelli, Hermès, Jil Sander, Max Mara... ali svoje su mjesto u ovom trendu zauzeli i cjenovno prihvatljivi brendovi koji osvajaju estetikom i kvalitetom po prihvatljivijim cijenama.


Bogate mame i kul tate

Rihanna i ASAP Rocky
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Pojmovi Rich Moms i Cool Dads su više od definicije stila, jer se uglavnom vežnu na estetiku slavnih osoba koja je odraz modne osobnosti te odličnog poznavanja mode i odrađivanja impresivnih modnih suradnji.

Doživljaju ovog stila doprinjela je slavna influencerica Tinx, Christina Najjar, viralnim video formatima “Rich Mom Starter Pack”, ali prije svega pojedinci kao što su Rihanna (u kampanji za Louis Vuitton) i A$AP Rocky (prisjetimo se nedavne kampanje za Bottega Venetu), David Beckham, već spomenuta Gwyneth... Upravo su Rihanna i A$AP Rocky na The Lystovoj listi najuspjenijih modnih trenutaka u 2023. proglašeni kao modni par godine, a za istaknuti je kako su svojim modnim odabirom, stilom i kampanjama snažno utjecali na poratst interesa brendova koje su isticali.

Barbiecore

Barbie, Margot Robbie nosi Chanel
Profimedia Barbie

Ružičasti svijet osvajao je pažnju bez obzira volite li pink nijanse i estetiku inspiriranu filmom ljeta 2023., Barbie, modu koju su odlično nosili Margot Robbie i Ryan Gosling.
Film i detaljno razrađena promocija su odličan primjer kako se odrađuje suradnja filmske industrije i industrije visoke mode, jer kada se Robbie pojavila kao Barbie iz stvarnog života u odjeći dizajnera kao što su Schiaparelli i Vivienne Westwood, pozivajući se na neke od najpoznatijih Mattelovih lutaka, priča je postala još zanimljivijom.

Što nam donosi 2024.

Uz ova tri stila snažno se isticao i Y2K stil koji je pokrio svaki modni segment, a zasigurno će svoju vladavinu nastaviti i u 2024., uz već spomenute trendove kao i one koji će se tek iskristalizirati te zasjesti na modni tron. Prema izvješću TikToka i brend PR agencije Karla Otto o ženskoj odjeći za 2023., možemo očekivati da će se I dalje nositi moda inspirirana prošlim dekadama: "Ponovni porast interesa u 90-ih i ranim 2000-ih pokreće novi val marketinga nostalgije“ navodi se u izvješću.

"Nostalgija je preplavila pop kulturu i, osmozom, modu - osobito 90-ih i ranih 2000-ih. Za mnoge, ona predstavlja bezbrižnije vrijeme uklopljeno u definitivnu estetiku i vrhunsku kulturu slavnih."

Sve je to rezultat i brojaka koje ukazuju kako je gotovo 40% generacije Z u 2023. osjeća nostalgiju za 90-im iako mnogi te godine nisu proživjeli, što pokazuje njihovu važnost u ključnim demografskim kategorijama luksuza i mode.

Modna scena tek očekuje rezultate promjena koje su se dogodile u 2023., od dolaska Sabata de Sarna na čelo Guccija, Pharell Williamsa u Louis Vuitton, povratak Phoebe Philo sa svojim istoimenim brendom do pojave novih it komada koji će zaluditi svijet kao što su to ove godine napravile Adidas Samba tenisice, mrežaste balerinke, Miu Miu komadi te Bottega Venetta torbe.