Početkom listopada ljubitelji vrijednih primjeraka automobila će doći na svoje, jer u Belgiji na Bonhams|Cars Zoute Sale događaju bit će ponuđeni zanimljivi primjerci.

Možda i najzanimljiviji je Bentley S1 Continental iz 1956. čija je vrijednost procijenjena između 1.000.000 i 1.500.000 eura, nekoć u vlasništvu utjecajnog modnog fotografa Helmuta Newtona. Osim po svojoj ljepoti i performansama ovaj se automobil ističe i činjenicom kako je to jedan od samo 26 primjeraka s volanom na lijevoj strani te ljepotom interijera.Ovaj ekskluzivni automobil dolazi s Newtonovom autobiografijom Sumo u kojoj je detaljno ispričana priča o kupovini "voljenog Bentleya" i njegovoj prvoj vožnji kući, što je opisao kao "stanje potpune euforije".

Anketa

Da li biste vozili ovaj automobil?

“Bilo je to početkom 1964. kada sam odlučio da moram posjedovati Bentley.Otišao sam do trgovca Rolls-Roycea i Bentleyja u Parizu, i prošetao s prodavačem kroz podrumsku garažu, gdje su bili izloženi rabljeni automobili. Rekao sam tipu da imam deset tisuća franaka za potrošiti, a on mi je pokazao nekoliko isturenih slova 'R'. U kutu garaže ugledao sam srebrno-plavu metaliziranu ljepoticu. Rekao sam: ‘To je onaj koji želim’. Pogledao me sažaljivo i rekao: ‘Monsieur, nemate dovoljno novca za to. To je auto Madame Peugeot u kojem ide na golf. Cijena je dvadeset tri tisuće franaka. Otprilike mjesec dana kasnije, u subotu ujutro, poštom je stigao ček od reklamne agencije Scholz and Partners. Obavio sam posao za njih, a ček je glasio na točan iznos potreban za kupnju tog automobila. Odvezao sam ga u Neuilly, dao prodavaču taj ček i rekao 'Daj mi taj auto, brzo'. Gledao me kao da sam lud, ali ja sam imao auto i odvezao sam ga kući u stanju potpune euforije.” stoji u autobiografiji.

Bentley S1 Continental iz 1956. aukcija
Bonhams Cars/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Bentley S1 Continental iz 1956. aukcija
Bonhams Cars/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

S-Type je tržištu predstavljen u travnju 1955. i smatran je najbržom limuzinom s četiri sjedala u to vrijeme. Automobil je bio naručen za gospodina i gospođu J. P. Peugeot koji su ga često koristili za odlazak na golf zbog prostranog prtljažnika. U međuvremenu automobil je preuređen a sjedala od tamne kože u 80-ima je Hermès zamijenio kožom bojom konjaka. Izvorni motor obnovljen je 2011. i od tada je prešao manje od 4600 kilometara.

Bentley S1 Continental iz 1956. aukcija
Bonhams Cars/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Bentley S1 Continental iz 1956. aukcija
Bonhams Cars/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Na prodaji će se naći i popularan automobil Mercedes-Benz 300 SL Roadster iz 1958. godine. Pokojni osnivač Playboya Hugh Hefner je posjedovao jednu takav primjerak, što se može vidjeti namnogim snimkama i fotografijama. Na rasprodaji u Zouteu, Bonhams|Carsće ponuditi Roadster baš kao Hefnerov, za procijenjenih 1.100.000 do 1.400.000 eura.

Potragu za novim vlasnikom ima i slavni Aston Martin Jennifer Lopez iz njezinog hit glazbenog spota za 'Love Don't Cost A Thing'. Elegantno srebrno izdanje Aston Martin DB7 Volante Alfred Dunhill iz 1998.pojavio se u njezinom glazbenom spotu 2000. i to za jedan od najvećih singlova megazvijezde ikada.