Kad je riječ o vozilima, kod njih postoji nekoliko univerzalnih zakona: automobili voze, avioni lete, a brodovi plove. No, novo plovilo iz tvornice Lazzarini Design Studija mogla bi uskoro promijeniti sve što smo mislili da znamo o prometu.

Naime, konceptna superjahta nazvana Plectrum, dizajnirana je tehnologijom hidroglisera, koja se najbolje opisuje kao podvodna peraja, koja omogućuje brodu da se uzdigne od površine mora i "leti" najvećim brzinama. Kako bi se to postiglo, tri motora s vodikovim pogonom od 5000 konjskih snaga guraju jahtu odozdo.

Leteća jahta Plectrum
Profimedia 

Zanimljivo je što tehnologija hidroglisera datira u 1906. godinu, ali većina plovita koji je koriste pojavljuje se na međunarodnim natjecanjima u jedenju i nisu ni blizu veličini od 75 metara koju predlaže Lazzarini Design Studio. Samim time, ova leteća jahta ne bi bila jeftina - dizajner očekuju da će koštati oko 86 milijuna dolara (80 milijuna eura).

Leteća jahta Plectrum
Profimedia 

Tehnologija hidroglisera omogućila bi jahti da se kreće znatno brže od drugih brodova slične veličine. Dizajneri vjeruju da bi brod mogao postići brzinu do 75 čvorova. Sadržaji kao što su heliodrom, klub, bazen, šest kabina za goste i vlasnički apartman također su uključeni u koncept s četiri palube.

Leteća jahta Plectrum
Profimedia 

Iako bi izgradnja hidroglisera ove veličine bila veliki izazov; usprkos tome, iz Lazzarini Design Studija uvjereni su da bi, ako se pronađe kupac, leteća superjahta mogla biti izrađena u roku od dvije godine.