COOK WITH STORYBOOK: Vikend je idealan za pripremu shakshuke, na vama je da se odlučite za crvenu ili zelenu varijantu

Poželjeli ste novo ukusno jelo idealno za hranjivi doručak, zanimljiv ručak ili toplu večeru? Predstavljamo jelo koje spaja stil i okuse zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Shutterstock

Pripremite sastojke, jer ovo je jelo zanimljivo kako nazivom, a zanimljiv je i prijevod samog naziva - “sve pomiješano”,  i time što je ukusno a priprema se lako i brzo.

Naravno da postoje brojne verzije ovoga jela - izraelske, marokanske, tuniske, egipatske ili, pak, libanonske, ali osnova shakshuke su bogat umak, jaja i kruh. Sočna mješavina rajčica, paprika, čili papričica, luka, češnjaka i začina osnova je u koju se dodaju jaja koja se na taj način poširaju.

Uz ukusan umak poslužite kruh, svježi, prepečeni, ili još bolje tople lepinje. Ovo se jelo tradicionalno priprema u glinenim posudama, ali odlično će poslužiti i veća tava. Ovisno o tome koliko ste vi ili vaši ukućani ljubitelji snažnih okusa, primjerice čili papričica, papra i kima, savjetujemo vam da prilagodite sastojke i količinu začina jer u ovom jelu to je lako. Dobar tek!

Crvena shakshuka

Sastojci:

2 veće rajčice
1 veći luk
1 crvena paprika
4 češnja češnjaka
1 čili papričica
4 do 5 jaja
svježi peršinov list
maslinovo ulje
kim
sol, papar

Priprema:

Rajčice i paprike operite, osušite i narežite na kockice. Luk narežite na tanke komade, a češnjeve češnjaka usitnite. U glinenoj posudi ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte luk te dodajte papriku. Na omekšalo povrće dodajte češnjak te dobro promiješajte, a potom dodajte rajčicu i čili papričice. Začinite s malo soli, papra i kima.

Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta pa na reducirani umak dodajte jaja, i to tako da jaje razbijete i uronite direktno u umak. Smanjite temperaturu kuhanja, poklopite tavu poklopcem te nakon deset minuta, kada su jaja gotova, pospite svježe nasjeckanim peršinom.

Poslužite uz kruh ili lepinju koje ćete umakati u umak i ukusna jaja. Za sladokusce imamo i posebnu preporuku – dodajte malo feta sira.

Zelena shakshuka

Shutterstock 

Sočna mješavina graška, boba, poriluka, špinata, češnjaka i začina baza je u koju se dodaju jaja koja se na taj način poširaju. Ovo je jelo savršeno za poslužiti za doručka, nedjeljni brunch ili laganiji ručak, a osim što je ukusno, obiluje nutrijentima, vlaknima i proteinima.

Savjet više – kokošja jaja zamijenite prepeličjim (naravno, potrebno je dodati više jaja) jer ćete tako poslužiti estetski još privlačnije a vrlo zdravo jelo.

Sastojci:

12 kom šparoga (divlje ili uzgojene)
100 g graška
100 g boba
200 g mladog špinata
2 poriluka
2 češnja češnjaka
4 do 6 kokošjih jaja
maslinovo ulje
sol, papar
malo kima, po želji
svježi peršin, sitno nasjeckan

Priprema:

U vodi, u kojoj ste dodali malo soli, kratko kuhajte šparoge narezane na manje komade. Dodajte grašak i bob, kad provrije dodajte špinat te čim provrije procijedite.

U tavi zagrijte ulje, dodajte sitno nasjeckani poriluk (mladi, i bijeli i zeleni dio), sjemenke kima, te pirjajte. Potom dodajte prokuhano povrće. Kuhajte 3 do 4 minute, začinite po želji. Drvenom kuhačom napravite mjesta te ubacite jaje po jaje direktno u umak.

Smanjite temperaturu kuhanja, poklopite tavu poklopcem te kada su jaja gotova, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Poslužite uz svježi ili prepečeni kruh te po želji začinite s malo paprike u prahu.