Dobro znamo da najskuplje ne mora uvijek biti i najljepše. Isto vrijedi i u svijetu dizajna interijera.

Postoji mnogo boljih načina da dodate dašak luksuza svom domu od toga da pribjegnete pretjeranom peglanju kartice. Promjena rasporeda namještaja, ubacivanje sitnica u dekor ili promjena boje zidova - ne toliko velike stvari mogu učiniti velike promjene.

Ipak, u želji da krenemo u uljepšavanje svog mjesta boravka, često pravimo krive poteze koji ne idu u prilog praktičnosti i ljepoti našeg doma.

Ovo je pet čestih pogrešaka u uređenju prostora koje čine veliku razliku.

Tradicionalan raspored namještaja

Jednoličan, uniformirani izgled i raspored namještaja mogu učiniti prostor previše konvencionalnim. Nekada je bolje razmišljati izvan tradicionalnih okvira na koje smo svi navikli kada je riječ o razmještaju jer će upravo to potencijalno povećati udobnost i funkcionalnost prostorije.

Pogreške u uređenju interijera
Shutterstock 

Pogrešno mjesto tepiha

Dizajneri često spominju ovu pogrešku pri uređenju uz poznatu izjavu - tepih bi trebao uzemljiti sobu. Točnije, namještaj bi trebao stajati na njemu, a ne oko njega.

Pogreške u uređenju interijera
Shutterstock 

Loše osvjetljenje

Osvjetljenje je sve! Nitko ne izgleda najbolje pod lošim svjetlom, ali ni onim previše jakim. Dodavanje stolnih lampi na police različitih visina čini čuda. Kako dizajneri često naglašavaju, razmišljajte o osvjetljenju u slojevima. Ne bi trebalo postojati samo jedno, jako svjetlo. Također, birajte tople nijanse - one oštre i hladne mogu prostor učiniti sterilnim. Za kraj, ali ne i najmanje važno - veliki prozori i prirodno svjetlo uvijek daju dojam otvorenog prostora. 

Pogreške u uređenju interijera
Shutterstock 

Nekreativno namještene slike na zidu 

Ovaj je problem veoma lako ispraviti. Često se dogodi da slike vise previsoko na zidu. Nemojte se bojati spustiti ih bliže namještaju, mogli biste se iznenaditi koliko lijepo mogu izgledati u razini pogleda. Također, valja pripaziti na odabir okvira jer čak će i najljepši prizori pasti u vodu ako ih stavite u loš dizajn. 

Pogreške u uređenju interijera
Shutterstock 

Boje koje ne odgovaraju

Dok dodatak jarke boje u neutralni ambijent može učiniti čuda i dati posebnu osobnost prostoru, često se događa pretjerivanje u dobroj namjeri. Kako biste smanjili pogreške, uvijek isprobajte kako određena boja izgleda na zidu. Dok vam se na papiru čini savršeno i ne previše upadljivo, u stvarnosti će potencijalno zatvoriti prostor ili ga učiniti pretjerano šarenim.

Pogreške u uređenju interijera
Shutterstock