Početkom prosinca svake godine, Pantone Color Institute predstavlja glavnu boju za nadolazeću godinu kroz svoju kampanju 'Color of the Year' nakon čega odabrana boja postane broj jedan među dizajnerima, proizvođačima, prodavačima...

Prvi je put na taj način boja proglašena krajem devedesetih kada smo se nalazili na ulazu u novo tisućljeće. Iz Pantonea su poželjeli ljudima pružiti boju koja će predstaviti novi početak, zbog koje će se ljudi osjećati optimistično. Tada je titulu dobila nebesko plava (Cerulean Blue). Cijela je kampanja obišla svijet, a izvršnoj direktorici Leatrice Eiseman sinulo je da bi se praksa trebala ponavljati iz godine u godinu.

Tako je od 2000. i nebesko plave 23 različitih boja odnijelo titulu boje godine, a za 2024. godinu to će biti 'Peach Fuzz' - opisana kao 'baršunasti i nježni ton breskve čiji sveobuhvatni duh obogaćuje um, tijelo i dušu'.

Pantone boja 2024
Pantone 

Nježni ton kombinira dašak narančaste i ružičaste u romantičnoj nijansi koja se pojavljivala na pistama jesenskog Mjeseca mode i kolekcijama za proljeće/ljeto 2024.

Ovaj nježni, blijedi ton oponaša ljudsku kožu i poziva da ojačamo vezu sa svojim prirodnim okruženjem.

Pantone boja 2024
Pantone 

'Dok smo birali boju za 2024., podsjetili smo se da je bitan dio života imati dobro zdravlje i unutarnju snagu kako bismo mogli u potpunosti uživati. U svijetu koji često naglašava produktivnost i postignuća u karijeri, ključno je, također, prepoznati važnost njegovanja vlastite nutrine i pronalaženja trenutaka za odmor, kreativnost i ljudsku povezanost', objasnila je Laurie Pressman, potpredsjednica Pantonea.

Pantone boja 2024
Pantone 

'Boja je trebala izraziti našu želju da budemo bliski s onima koje volimo i radost koju osjećamo kada se povežemo sami sa sobom i jednostavno uživamo u tom trenutku tišine. To je trebala biti boja koja je topla i gostoljubiva, koja prenosi poruku empatije i suosjećanja, ona koja njeguje, čiji dojam povezuje ljude i izaziva osjećaj taktilnosti', zaključila je.