Odabir boje za spavaću sobu mnogima je zadao glavobolje u jednom trenutku. S obzirom na to koliko vremena provodimo u toj prostoriji, trebamo mu posvetiti više pažnje i oslikati ga pomno odabranom nijansom.

Srećom, izbor sužavaju boje koje želite potpuno eliminirati kada je riječ o uljepšavanju spavaće sobe. Tu prostoriju doživljavamo kao svojevrsno utočište pa je ne želimo obojati živopisnim bojama koje djeluje dekoncentrirajuće ili energizirajuće. S druge strane, poželjno je izbjegavati i tamne nijanse koje nas mogu oneraspoložiti.

Dizajneri interijera otkrili su koje je boje za spavaću sobu najbolje preskočiti i kako pronaći najbolju nijansu za sebe.

1. Sumorne sive

Kad ujutro kroz prozor vidite sivilo, uglavnom gubite elan i želite navući poplun preko glave. Razlog je taj što nam siva ne daje nikakav psihički stimulans.

Međutim, to ne znači da je svaka nijansa sive nepoželjna u spavaćoj sobi. Birajte tonove koji neće narušavati vaše mentalno zdravlje. Zavirite u svoj ormar i odaberite laskavu nijansu pulovera boje oblaka. Vidite možete li uskladiti boju sa zidom spavaće sobe i imajte na umu da siva u kombinaciji s plavom ili ružičastom prostoru može dati eterični osjećaj.

2. Električna plava i neonske boje

Hrabre neonske boje mogu biti zabavne i uzbudljive u hotelima, restoranima ili galerijama, ali mogu biti prevelika stimulacija za spavaće sobe. Takve nijanse privlače pažnju i odvraćaju vas od drugih stvari u prostoriji, a ako ih već želite koristiti, bolje izgledaju u drugim dijelovima doma.

Plava spavaća soba
Shutterstock 

3. Zasićene boje

Iako zasićene boje mogu odgovarati određenim klijentima, dizajneri interijera tvrde da su potpuno zasićene nijanse na toplijoj strani spektra problematične jer stimuliraju i traže pozornost. Ako vam se sviđa određena boja, ublažite je za nekoliko svjetlijih nijansi, što većim prostorijama daje ljepši ugođaj.

4. Žute i narančaste

Žuta boja na zidovima spavaće sobe jednostavno je previše. Umjesto toga, koristite je kao akcente, primjerice na vratima, jastucima ili ukrasima. Slično tome, narančastu je također bolje izbjegavati. Radi se o boji koja zrači optimizmom i energijom pa je teško zaspati ili umiriti se s tako jarkom bojom koja traži pozornost.

Žuta spavaća soba
Shutterstock 

5. Jarko crvene i ljubičaste

Ako spavaću sobu doživljavate kao svoje utočište, taj efekt možete postići neutralnim bojama, a ne jarkim poput crvene ili ljubičaste. Crvene nijanse podižu energiju u prostoriji i ne bi trebale dolaziti u obzir ako se u spavaćoj sobi želite odmoriti i opustiti. S druge strane, tamni tonovi na zidovima u trenu mogu najbazičniju sobu učiniti sofisticiranom. Ako vam odmaranje nije prioritet u spavaćoj sobi, već je vidite kao hram senzualnosti, onda navalite na ovu jarku nijansu.

6. Smeđe i zemljane boje

Dizajneri interijera tamnosmeđe tonove smatraju neukusnima, depresivnima i teškima za spavaću sobu. Čak i kada se koristi u uredu, smeđa je obično izbalansirana drugim bojama. Isto vrijedi i za druge pretjerano zemljane tonove poput tamnomaslinaste ili pješčano smeđe. Ako želite vanjski prostor uvesti u svoju spavaću sobu, koristite tamnožutu boju. 

Smeđa spavaća soba
Shutterstock