Iako tradicija nalaže kićenje doma na Badnjak, kroz godine je cijeli prosinac postao mjesec ukrasa i dekoracija. Upravo se početkom posljednjeg mjeseca u godini pitamo kako ćemo ove godine ukrasiti dom, što najčešće završi vađenjem starih ukrasa.

Tradicionalna klasika zlatnih, zelenih i crvenih nijansi i dalje prevladava iako se trendovi iz godine u godinu mijenjaju. U nastavku vam donosimo deset savjeta kako ove godine dekorirati dom u skladu s vlastitim preferencijama, ali uz dodatak trenda i noviteta.

Šareni Božić

Zašto bi svaki Božić odabrali dvije ili tri nijanse i njima kitili drvce i radili kućnu dekoraciju? Usudite se ove godine biti drugačiji i šareniji pa koristite veći spektar boja za najveseliji mogući efekt.

Božićne dekoracije
Instagram (@helloflorauk) 

Dva drvca umjesto jednog

U posljednje vrijeme se čini kako obitelji sve češće kite dva božićna drvca umjesto klasičnog jednog. Naravno, to možete učiniti ako imate dovoljno mjesta, a kao dobra zamjena su mala božićna drvca koja možete postaviti i na prozore ili komade namještaja.

Božićne dekoracije
Instagram (@kissmypampas) 

Oversized dekoracije

Statement ukrasi nikada nisu bili veći, a dovoljno ih je malo kako biste stvorili efekt koji želite. Velike kugle, zvijezde, mašnice ili pahuljice koje vise na drvcu, zidovima ili prozorima stvaraju posebnu atmosferu pogotovo ako su napravljeni od neklasičnih materijala kao što je papir.

Božićne dekoracije
Instagram (@helloflorauk) 

Povratak u tradiciju

Naravno, za one kojima je i dalje najdraža klasika, s njome je nemoguće pogriješiti. Trendi crvene i divne zlatne uvijek su voljene te se najljepše nadopunjuju, a kako biste promijenili, dodajte nove ukrase u sličnim bojama ili 'razbijte' s još jednom nijansom ili neklasičnim dizajnima.

Božićne dekoracije
Instagram (@helloflorauk) 

Vanjske dekoracije

Iako se većinom fokusiramo na ono što ukrašavamo u našim domovima, vanjske dekoracije jednako su lijepe, a čak i još efektnije.

Božićne dekoracije
Shutterstock 

Eko ukrasi

U ovom je trendu naglasak na ručno rađenim dekoracijama, recikliranom staklu, drvu, papiru, vuni i svemu što je prirodno.

Božićne dekoracije
Instagram (@phohm) 

Gljive kao nova hit dekoracija

Nimalo očekivana dekoracija postaje sve više korištena u božićnim ukrašavanjima. Možda upravo zato što ruši stereoptipe klasike postaje toliko trendi, a dolazi u raznim bojama i dizajnima.

Božićne dekoracije
Shutterstock 

Tinsel Tree

Tinsel Tree osvojio je svijet, a riječ je o načinu ukrašavanja drvca koji uključuje korištenje sjajnih trakica ili niti od metala koje vise s grana bora i tako stvaraju prekrasan sjajni efekt. Osim trakica, na drvce je dovoljno staviti samo lampice koje dodatno naglašavaju efektnost i stvaraju divan svjetlucavi ugođaj.

Tinsel Tree
Instagram (@moon1860) 

Disco lopte

Da nastavimo u tonu, metalik je voljen u ovosezonskim dekoracijama, a disco kugle svuda su oko nas. Od dekoracije za pod, do dekoracije za drvca, savršena novogodišnja dekoracija dobila je novu titulu.

Božićne dekoracije
Shutterstock 

Cvijeće

Cvjetne dekoracije daju novu dimenziju u ukrašavanju doma, a iako nimalo tradicionalne, savršen su način uz koji možete promijeniti i osvježiti dosadašnje dekoracije. 

Božićne dekoracije
Instagram (@bellevuefloralco)