Baš kao i u modi i beauty svijetu, neki trendovi uređenja interijera imaju rok trajanja. Dok su neki stariji komadi ponovno u modi i prodaju se u velikim količinama, drugi mogu vizualno postarati naše domove koji bi tako mogli izgubiti dio svoje potencijalne vrijednosti pri preprodaji. 

Uobičajene krivce, poput naboranih stropova ili laminatnih podova, lako je prepoznati, ali kako pronaći ne tako očite promašaje? Donosimo 6 karakteristika koje postaravaju vaš dom i koje biste trebali zamijeniti.

1. Sivi interijer

Domovi sa sivim drvenim podovima, ormarima, zidovima, pločicama i radnim pločama izgledaju podjednako dosadno i zastarjelo. Bijele nijanse i prigušeni, sivi interijeri bili su odlika shabby-chic interijera u stilu vikendica 80-ih i 90-ih. Takve interijere dizajneri razbijaju zelenim i plavim detaljima.

Bijela boja je uvijek siguran izbor jer ju je kasnije lakše prebojati ako se kasnije predomislite ili želite eksperimentirati s bojama namještaja. Možete se odlučiti i na samoljepljive tapete sa zanimljivim uzorkom koje trenutačno doživljavaju novi val popularnosti.

2. Tepisi za stepenice

Drvo kao materijal se vraća u cijeli dom, uključujući i stepenice. Tako stepenice prekrivene tepihom, posebno u bež boji, izgledaju vrlo dotrajalo. Osim što se rijetko kome sviđaju, poprilično su nehigijenske.

Tepisi za stepenice
Shutterstock 

Ako ne planirate veliku renovaciju stepenica, možete samo zamijeniti tepih. Odaberite teksturirane i taktilne uzorke kako bi stvorili raskošne trodimenzionalne efekte.

3. Kitnjasti detalji na elementima i rasvjetna tijela

Pretjerani detalji na elementima poput velikih ovalnih ručica i rasvjetnih tijela u kupaonici postaravaju prostor. Umjesto toga birajte mat crne detalje zbog njihove minimalističke estetike. Jednostavnost je ključna pri izboru rasvjetnih tijela u kupaonici jer taj detalj može potpuno promijeniti tu prostoriju. Sve više ljudi bira suptilnost pa su kuglaste stropne ili zidne svjetiljke trenutačno jako poželjne.

4. Raskošne zavjese

Vlasnici kuća nastoje premostiti jaz između unutarnjih i vanjskih prostorija, a pretjerani ukrasi na prozorima više nisu poželjni jer imaju tendenciju zakloniti vanjske prostore. Štoviše, pretjerane dekoracije na prozorima sada se smatraju staromodnima. Jedno istraživanje tako je pokazalo da su ružičaste i zelene zavjese zabilježile stopostotni rast prodaje u prva dva tjedna siječnja.

Teške zavjese
Shutterstock 

5. Zrcala na vratima ormara

Vrata ormara s ogledalima bila su u trendu 80-ih, prvenstveno zato što su manje prostore učinile većima, no njihovo je vrijeme prošlo. Umjesto njih, rolo vrata, vrata francuskih ormara ili čak dvokrilna vrata daju malo osobnosti spavaćoj sobi, a pritom prostor ne čini zastarjelim. Moderniziranje manjih elemenata, kao što su vrata ormara, može promijeniti cijeli izgled sobe i učiniti prostore privlačnijima.

6. Stari uređaji

Kada ste zadnji put vidjeli bijele kuhinjske aparate? Vjerojatno kod svoje bake. Postoji razlika između nečega što izgleda vintage i starih i istrošenih uređaja. Čak ako nemate budžet za nabavu novih aparata, možete ih osvježiti bojanjem u željenu boju.